• AUTO

    Αλαίν Προστ: Βλακεία ο εξηλεκτρισμός των αυτοκινήτων!

    • Του Τάκη Πουρναράκη

    Αλαίν Προστ


    Ο τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής της F1 είναι, αν μη τι άλλο, ένας άνθρωπος που έχει το θάρρος της γνώμης του. 

    Ο Αλαίν Προστ μιλώντας στο motorsport.com αναφέρθηκε στον εξηλεκτρισμό των αυτοκινήτων: «Δεν έχω κάποιο συμφέρον καθώς δεν είμαι μέρος της Ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά πραγματικά το μισώ αυτό. Οι κανονισμοί είναι εντελώς χαζοί. Αν διατηρηθούν τα σχέδια για απαγόρευση των θερμικών κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου ως το 2040 τότε εταιρείες όπως οι VW, Renault, Daimler θα περιμένουν από εταιρείες όπως οι Geely, BYD και Dongfeng Motor Co. για να κάνουν τη δουλειά τους. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη θα χάσουν τις δουλειές τους την επόμενη δεκαετία. Σήμερα ένα νέο πετρελαιοκίνητο όχημα με τα κατάλληλα φίλτρα δεν αποτελεί πρόβλημα. Απαγορεύουμε την πετρελαιοκίνηση αλλά δεν ξέρω αν τελικά θα μειώσουμε τις εκπομπές CO2 με αυτό τον τρόπο. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε διαφορετικά».

    Ο Αλαίν Προστ είναι πλήρως εξοικειωμένος με τα ηλεκτρικά οχήματα. Ο γιος του Νίκολας κέρδισε δυο φορές τον τίτλο στο Andros Electrique ice-racing series στη Γαλλία. Επίσης ήταν πρωτοπόρος και μέτοχος στην ομάδα Renault e.dams Formula E. 

    Είναι βέβαιο πως ο εξηλεκτρισμός των οχημάτων θα φέρει δραματικές αλλαγές στην αυτοκίνηση και φυσικά στη ζωή όλων μας. Μια πρώτη συνέπεια είναι πως τα αυτοκίνητα θα έχουν διπλάσια τιμή, προφανώς δε θα μπορούν  να τα αγοράσουν όλοι. Μια άλλη συνέπεια θα είναι η υποχρέωσή μας να αποκτήσουμε αυτοκίνητο χαμηλών εκπομπών ρύπων αν θέλουμε να κινούμαστε μ’ αυτό στο κέντρο των πόλεων. Οι Κινέζοι κατέχουν τις σπάνιες γαίες που απαιτούνται για την κατασκευή των μπαταριών εξ’ου και όλες οι επενδύσεις της Ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα. 

    Ο Αλαίν Προστ είναι πρέσβης της Renault Sport και μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος. 

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Honda F1, Μασάσι Γιαμαμότο τόνισε: «Δεν ξέρουμε ποια τεχνολογία θα επικρατήσει μετά από 10 χρόνια στην αυτοκινητοβιομηχανία. Υπάρχουν πολλοί χαζοί κανονισμοί. Θα σκοτώσουν την Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Είναι εντελώς χαζό όλο αυτό».



    ΣΧΟΛΙΑ