• ΑΓΟΡΕΣ

    Ζητείται επειγόντως καταλύτης για το Χρηματιστήριο!

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Δημήτρης Τζάνας, Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
    Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

    Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ


    Ο πληθωρισμός στις χώρες της ευρωζώνης υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 4,3%, κατά τι περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον Αύγουστο, μεταδίδοντας το μήνυμα ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της, καθώς ήδη το βασικό επιτόκιο χρηματοδότησης έχει διαμορφωθεί  στο 4,5% στις 14/9.

    Ωστόσο, στις ΗΠΑ το Κογκρέσο αναπροσάρμοσε για πολλοστή φορά το όριο του αμερικανικού χρέους περικόπτοντας ακόμη και τις στρατιωτικές δαπάνες προς την Ουκρανία, ουδείς όμως πιστεύει ότι θα είναι η τελευταία: σαν αποτέλεσμα οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ έχουν αναρριχηθεί στο 4,68% καθώς οι αγορές συμφωνούν με τον Jamie Dimon ότι  η Federal είναι πιθανό νa οδηγήσει τα επιτόκια στο 7% για να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα του προϋπολογισμού.

    Έτσι, η άποψη των οικονομολόγων από την έρευνα των F.T. που εκτιμούν ότι βρισκόμαστε «στο τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων» είναι πιθανόν να διαψευστεί και το σενάριο της ύφεσης στην οικονομία να πραγματοποιηθεί!

    Με αυτά τα δεδομένα και επιπλέον την τιμή του πετρελαίου να απειλεί να αναρριχηθεί προς τα $100 /βαρέλι αλλά και να καταρρεύσει αν επέλθει η ύφεση, οι αγορές κινούνται σε σκηνικό χαμηλής ορατότητας, με τους αγοραστές να τηρούν στάση αναμονής και τους δείκτες να κινούνται πλαγιοκαθοδικά.

    Ανάλογη είναι η συμπεριφορά και του ελληνικού χρηματιστηρίου που ολοκλήρωσε 5 συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες εντός του Σεπτεμβρίου και είναι πιθανό να δει και μία ακόμη!

    Με τον Γ.Δ. να υποχωρεί κάτω από τις 1200 μονάδες καθώς οι επανειλημμένες προσπάθειες για κίνηση προς τις 1.240 μονάδες δεν τελεσφόρησαν.

    Είναι φανερό ότι παρά την αισθητή συρρίκνωση των συναλλαγών η διάθεση αποεπένδυσης είναι κυρίαρχη, καθώς οι επενδυτές που συνέβαλαν στο προηγούμενο διάστημα ώστε το ελληνικό χρηματιστήριο να κατατάσσεται στην 1η θέση παγκοσμίως από πλευράς αποδόσεων ακόμη και στο 9μηνο, προβαίνουν σε επαναλαμβανόμενες πωλήσεις με στόχο να κλειδώσουν τα κέρδη τους.

    Με τον Γ.Δ. να αναμετράται ήδη με τις 1170 μονάδες, την τιμή δηλαδή του Γ.Δ. που η τεχνική ανάλυση προσδιορίζει ως κρίσιμο σημείο στήριξης.

    Την ίδια ώρα, η υποχώρηση της κερδοφορίας 126 μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών κατά 14,8% συνιστά ισχυρή ένδειξη της ανθεκτικότητας των μεγεθών, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η περσινή κερδοφορία είχε επηρεαστεί δραστικά από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων.

    Παράλληλα, η βελτίωση για τους Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 ΕΕΕ ΕΕΕ 1,63% 29,94 Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,70 Cenergy CENER 0,66% 7,57 Τιτάν TITC 2,49% 28,80 ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 Σαράντη ΣΑΡ 1,73% 11,78 Φουρλή ΦΡΛΚ -1,69% 4,07 Καρέλια ΚΑΡΕΛ -100,00% κατασκευαστικές & εταιρείες πληροφορικής, Aegean ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 Attica ΑΤΤΙΚΑ 1,69% 2,40 Autohellas ΟΤΟΕΛ 0,79% 12,80 ΟΛΠ ΟΛΠ 2,06% 24,75 και αρκετών εταιρειών μεσαίας & μικρής κεφαλαιοποίησης δεν έχει οδηγήσει σε ανάλογη ανατιμολόγηση.

    Ανάλογη διαπίστωση ισχύει και για τις τράπεζες που αναμένεται να συνεχίσουν να είναι κερδοφόρες παρά τη διακοπή της πιστωτικής επέκτασης που σημειώθηκε το καλοκαίρι.

    Παράλληλα, οι στόχοι του προϋπολογισμού για το 2024 αναφέρονται σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ στο 3,1% και σχέση του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 152,2%, επιδόσεις που θα οδηγήσουν σε απόφαση για επενδυτική βαθμίδα από την S & P 20/10 και τη Fitch στις 1/12.

    Τελικά, ίσως είναι η έλλειψη ενός ισχυρού καταλύτη αυτό που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τη συμπεριφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου που σε αυτή τη φάση συγχρονίζεται με τις διεθνείς αγορές καθώς ακόμη και η κατά 5,1 φορές υπερκάλυψη της δημόσιας προσφοράς της Optima Bank προσπεράστηκε.

    Με τους χειρισμούς για αποεπένδυση των ποσοστών των τραπεζών από το ΤΧΣ να είναι πιθανό να έχουν συμβάλει στη στάση αναμονής των διεθνών κεφαλαίων που είναι και οι επίδοξοι νέοι επενδυτές.

    Την Παρασκευή, πάντως, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για τη μεταβίβαση ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας και αναμένεται να δοθούν απαντήσεις αναφορικά με τις προθέσεις των φορέων, καθώς θα γνωστοποιηθεί το επιθυμητό από μέρους τους τίμημα.

    Διαβάστε επίσης:

    Les Echos: Βιώνουμε μια αναγέννηση του ελληνικού χρηματιστηρίου

    Τα υψηλά επιτόκια εκτροχιάζουν το ράλι στις μετοχές – Τι λένε οι αναλυτές της Wall Street

    JP Morgan: «Καμπανάκια» για μετοχές και αναδυόμενες αγορές – Αρνητική για την πορεία του S&P 500

    ──────────────────

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ