ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Γιατί πέφτουν τράπεζες και Coca Cola

Χρηματιστήριο


Απόλυτα συντονισμένο με τις διεθνείς αγορές το Χ.Α. την Δευτέρα, που υποχωρεί 2,25%, στις 632 μονάδες.

Απώλειες πάνω από 2,6% καταγράφουν τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εξαιτίας των ανησυχιών για αναζωπύρωση του COVID 19 στην Κίνα. Στην Ευρώπη, υπάρχει ανησυχία, διότι είναι η πρώτη μέρα σήμερα που ανοίγουν τα σύνορα μεταξύ των κρατών – μελών, με εξαίρεση την Ισπανία και την Πορτογαλία, που πάνε μία εβδομάδα πίσω.

Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ξεπερνούν τα 5,5 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να βρίσκονται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα.

Πάνω από 5% οι απώλειες που καταγράφει η Εθνική και πάνω από 4% στην Alpha, την Eurobank και την Πειραιώς. Το άσχημο κλίμα έχει περάσει και στα υπόλοιπα blue chips. Πτώση πάνω από 3% για τον ΟΠΑΠ, την Coca Cola, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Βιοχάλκο. Πάνω από 2% η πτώση στον ΟΛΠ, τον Μυτιληναίο, την ΕΧΑΕ και την ΔΕΗ. Πιέσεις πάνω από 1% στον ΟΤΕ, την Μότορ Όιλ ΜΟΗ -0,19% 15,98, τα ΕΛΠΕ και την Aegean ΑΡΑΙΓ -0,89% 4,45.

Επίσης, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αναταράξεις, αφού εντός των ημερών αναμένονται αναδιαρθρώσεις στους δείκτες FTSE, όχι με εισόδους ή εξόδους μετοχών, αλλά ως προς την στάθμισή τους, η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10%. ΟΤΕ και Coca Cola έχουν στάθμιση πάνω από 10%, οπότε θα πρέπει να αναμένεται το εν λόγω τεχνικής φύσεως «κούρεμα».

Τεχνικά, σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, κ. Μάνο Χατζηδάκη, ο Γενικός Δείκτης κάθε άλλο παρά συντηρητικά διόρθωσε αφού προσπάθησε την περιοχή των 690 μονάδων. Το εν λόγω επίπεδο αποδείχθηκε πολύ σκληρό για να πέσει με την πρώτη προσπάθεια και ενδεχομένως να απαιτηθεί εκ νέου συγκέντρωση δυνάμεων πριν από οποιαδήποτε νέα προσέγγιση του Γενικού Δείκτη προς την ζώνη του καθοδικού κενού της 9 ης Μαρτίου.

Η αποστολή των αγοραστών έχει δυσκολέψει αφού στην πρόσφατη υποχώρηση (11/6) δημιουργήθηκε νέο καθοδικό χάσμα (662-655) το οποίο προηγείται σαν αντίσταση. Από την άλλη πλευρά οι 630 μονάδες είναι το νέο σημείο αναφοράς της

τάσης, η οποία είναι μεσοπρόθεσμα ανοδική έχει πλέον όμως μικρά περιθώρια ανοχής πριν ενεργοποιήσει σήμα πώλησης. Συμπερασματικά, λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας στο εξωτερικό θα αναμέναμε υψηλό βαθμό συσχέτισης και αντανάκλαση των τάσεων και στην εγχώρια Αγορά.ΣΧΟΛΙΑ