• ΑΓΟΡΕΣ

    Xρηματιστήριο: Εξαϋλώθηκαν οι τράπεζες από το ταμπλό – Οι 4 συστημικές αξίζουν όσο η… Alpha στο τέλος του 2019!

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Wall Street


    Aν μιλούσαμε με όρους ΑΕΠ, θα λέγαμε ότι εδώ και δέκα μήνες έχει χαθεί από την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου ποσοστό που ομοιάζει με το 20% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Δηλαδή σε περίπου 300 μέρες έχουν χαθεί από την χρηματιστηριακή αξίας της αγοράς μας 21,13 δισ. ευρώ!

    Από αυτά, τα 10,4 δισ. ευρώ αποτελούν την χαμένη χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών. Ο κλάδος στην ουσία έχει… εξαϋλωθεί. Διότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχει χαθεί από την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών ποσό της τάξης των 7,6 δισ. ευρώ! Πλέον η αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο ταμπλό στοιχίζει μόλις 2,8 δισ. ευρώ. Όσο δηλαδή στοίχιζε μόνη της η Alpha Bank στις 31/12/2019 (για την ακρίβεια 2,9 δισ. ευρω)!

    Ο τραπεζικός κλάδος εκ νέου μπαίνει σε αναμονή ενόψει της απόφασης του SSM για την πληρωμή των τόκων που αφορούν τα CoCos της τράπεζας Πειραιώς με την Αγορά να προεξοφλεί με την στάση της την ενεργοποίηση της ρήτρας μη πληρωμής των δύο κουπονιών και την συνακόλουθη έκδοση μετοχών υπέρ του ΤΧΣ. Η ετυμηγορία του SSM αναμένεται μετά τις 10 Νοεμβρίου και θα έχει καθολικό αντίκτυπο στον κλάδο. Ουδείς ξέρει τι άλλο μέλλει γενέσθαι μέχρι τότε, ενώ η αγορά αναμένεται να δεχθεί ένα ακόμα σφυροκόπημα ενόψει αλλαγών στους δείκτες της Morgan Stanley, τον Νοέμβριο.

    Από την αρχή της χρονιάς η Πειραιώς σημειώνει βουτιά 78,1%, η Alpha 77,5%, η Εθνική 70,3% και η Eurobank 69,1%.

    Η χρονιά, όπως σχολιάζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, οδεύει προς την τρίτη χειρότερη απόδοση των τελευταίων 30 ετών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και σε αυτό έχουν παίξει ρόλο τρεις παράγοντες με διαρκή εντεινόμενη αρνητική επίδραση:

    α) Κοροναϊός

    β) Γεωπολιτικά

    γ) Τραπεζικός κλάδος.

    Την εβδομάδα που πέρασε οι εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο και τα κρούσματα ρεκόρ του κορονοϊού σε Ελλάδα και Ευρώπη ώθησαν τις τιμές στα επίπεδα του Μαρτίου, σε μια κίνηση που είχε μαζικότητα και ένταση.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ