• ΑΓΟΡΕΣ

    Wood & Company: Οδεύουμε προς μια εξαιρετική χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)


    Οι ελληνικές Τράπεζες οδεύουν προς μια εξαιρετική χρονιά και η Wood & Company εξακολουθεί να συστήνει σύσταση ‘αγορά’ σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank αποτελούν τα νέα top picks της Wood & Company.

    Οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν άνοδο 32% τη φετινή χρονιά, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη (SX7E +19% φέτος). Το χάσμα αποτίμησης έχει μειωθεί, αλλά οι ελληνικές τράπεζες, κατά την άποψή τους, δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί πλήρως.

    Κατά μέσο όρο, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με P/E της τάξης των 6 φορών για το 2023 ή discount της τάξης του 25% έναντι των ομοειδών τραπεζών και σε δείκτη P/TBV της τάξης των 0,6 φορών ή discount της τάξης του 10%.

    Δεδομένης της ισχυρής ελληνικής μακροοικονομικής ιστορίας, του θετικού αντίκτυπου από την αύξηση των επιτοκίων, της υγιούς ανάπτυξης των επιχειρηματικών δανείων και των ευνοϊκών τάσεων στην ποιότητα του ενεργητικού, αναμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν αυτή την υπεραπόδοση.

    “Παραμένουμε αγοραστές όλων των τραπεζών, αλλά θέτουμε την Alpha Bank (νέος στόχος τιμής στα 1,80 ευρώ) και την Τράπεζα Πειραιώς (νέος στόχος τιμής στα 3,40 ευρώ) ως τις κορυφαίες επιλογές μας, λόγω των πιο απότομων εκπτώσεων έναντι των ομοειδών τους”, εξηγεί η Wood & Company.

    Για τη Εurobank σύσταση αγορά διατηρείται και αυξάνεται η τιμή στόχος σε 1,80 ευρώ από 1,50 ευρώ προγενέστερα. Για την Εθνική Τράπεζα η σύσταση αγορά διατηρείται με τιμή στόχο στα 6,20 ευρώ πλέον από 5,20 ευρώ, προγενέστερα.

    Μετακίνηση σε μετοχές με υψηλότερο βήτα

    Οι τιμές των μετοχών της ΕΤΕ και της Eurobank υπεραπέδωσαν σημαντικά τόσο το 2022 όσο και το φέτος. Αυτό είναι άξιο λόγου, ενόψει των υψηλότερων δεικτών απόδοσης ROTEs και των ισχυρότερων ισολογισμών (κεφάλαιο και κάλυψη). Η τρέχουσα έκπτωση έναντι των ομοειδών εταιρειών της ΕΕ σε όρους P/E είναι κοντά στα 15-20%, ενώ διαπραγματεύονται με ελαφρύ premium σε σχέση με το P/TBV (αλλά με υψηλότερο ROTE).

    Οι εκπτώσεις είναι πολύ πιο απότομες για την Πειραιώς (περίπου 40-45%) και την Alpha (περίπου 30%) τόσο σε όρους P/E όσο και σε όρους P/TBV. “Πιστεύουμε ότι αυτό το discount είναι πολύ μεγάλο και
    αναμένουμε ότι το χάσμα θα κλείσει μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα”, εξηγεί η Wood & Company.

    Το χάσμα αποτίμησης μειώνεται, αλλά εξακολουθεί να είναι ελκυστικό. Στα επικαιροποιημένα μοντέλα αποτίμησης της Wood, μειώνει το κόστος ιδίων κεφαλαίων για τον κλάδο και πλέον υποθέτουμε 11% για ΕΤΕ, 11,5% για τη Eurobank και την Alpha και 13% για την Πειραιώς. Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στόχων και αναμένει τώρα άνοδο της τάξης του 30% για την ΕΤΕ και την Eurobank, και πάνω από 40% για την Alpha και την Πειραιώς.

    Με βάση τους νέους στόχους τιμής, η ΕΤΕ και η Eurobank θα διαπραγματεύονται κοντά στη λογιστική αξία και με δείκτες P/E στις 8-9 φορές για το 2023. Για την Alpha και την Πειραιώς στο 0,7x περίπου, με δείκτες P/E γύρω στις 7-8 φορές, αντίστοιχα.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ