• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Πτωτικά τα futures, πιέσεις για τις μετοχές τεχνολογίας – Στο -1,4% ο Nasdaq

    Wall Street


    Χαμηλότερα αναμένεται να ανοίξουν τη Δευτέρα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η άνοδος των αποδόσεων ομολόγων και οι προοπτικές αύξησης του πληθωρισμού προκαλούν ανησυχία στην αγορά, «χτυπώντας» κατά κύριο λόγο τις μετοχές των εταιριών τεχνολογίας.

    Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι δείκτες, με τον Dow Jones, να κλείνει στις 31.494,32 μονάδες (οριακή άνοδο 0,98 μονάδων), ο S&P 500 υποχώρησε στις 3.906,71 μονάδες, με απώλειες 0,19%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 13.874,46 μονάδες, με άνοδο 0,07%.

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται για ακόμα μια εβδομάδα στο πακέτο τόνωσης ύψου 1,9 τρισ. δολαρίων που προτείνει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Η Βουλή των Αντιπροσώπων σκοπεύει να ψηφίσει την Παρασκευή το οικονομικό πακέτο, πράγμα που σημαίνει ότι η Γερουσία θα μπορούσε να το ψηφίσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. Η αγορά περιμένει πως και πως την έγκρισή του ωστόσο οι επενδυτές αρχίζουν να ανησυχούν ότι αυτή η πρόσθετη ρευστότητα, σε συνδυασμό με μια πολύ εύκολη πολιτική στάση από την Federal Reserve, θα οδηγήσει σε ταχεία αύξηση του πληθωρισμού. Αυτό αντανακλάται στο 10ετές ομόλογο που αυξήθηκε 16 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα σε 1,36%, το υψηλότερο επίπεδο σε ένα χρόνο. Αυτές οι αυξανόμενες αποδόσεις θα μπορούσαν να βλάψουν τις εταιρείες υψηλής ανάπτυξης που βασίζονται στον εύκολο δανεισμό, μειώνοντας παράλληλα τη σχετική ελκυστικότητα των μετοχών.

    Έτσι τα βλέμματα στρέφονται για ακόμα μια φορά στις ανακοινώσεις του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ στα μέσα της εβδομάδας, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και τη στάση της νομισματικής πολιτικής της Fed.

    Στα επιχειρηματικά νέα, πτώση 2,86% παρουσιάζει προσυνεδριακά η μετοχή της Boeing, μετά την απόφαση της μεγάλης αεροναυπηγικής εταιρίας να καθηλώσει για ακόμα μια φορά τα αεροπλάνα 777, μετά και το ατυχές συμβάν με την έκρηξη του κινητήρα ενός αεροπλάνου το Σαββατοκύριακο στο Ντένβερ.

    Πιέσεις δέχονται προσυνεδριακά οι μετοχές τεχνολογίας. Η  Apple χάνει προσυνεδριακά 1,79%, η μετοχή της Tesla χάνει πάνω από 2,8%, της Amazon υποχωρεί επίσης κατά 1,13%, της Netflix 1,25%, της Facebook 1,5% και της Micrsoft ομοίως 1,5%.

    Αντιθέτως κέρδη προσυνεδριακά σημειώνει η μετοχή της Kohls (8,9%), αφού η Wall Street Journal ανέφερε ότι μια ομάδα ακτιβιστών επενδυτών, με ποσοστό 9,5% περίπου, προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου της αλυσίδας πολυκαταστημάτων. Ανοδικά κινούνται και οι μετοχές της People’s United Financial (11%), της Churchill Capital IV (14%) καθώς και της Discovery (4,75%), μετά την ανακοίνωση ότι αναμένει να έχει 12 εκατομμύρια συνδρομητές σε παγκόσμια κλίμακα συνδρομητικής ροής έως το τέλος αυτού του μήνα.

    Στο «κόκκινο» βρίσκονται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 μειώθηκε κατά 1%, στο χαμηλότερο επίπεδο σε 10 ημέρες. Ο DAX της Γερμανίας υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,5%, ο CAC 40 της Γαλλίας βρίσκεται στο -0,32%, ο δείκτης IBEX 35 της Ισπανίας χάνει 1%, ο βρετανικός FTSE 100 -0,43% και ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 0,73%.

    Στο κλίμα αυτό, τα futures του Dow Jones υποχωρούν 0,88%, του S&P 500 υποχωρούν κατά 32,9 μονάδες ή 0,84% ενώ ο μεγάλος χαμένος δείχνει πως θα είναι ο Nasdaq καθώς υποχωρεί κατά 187 μονάδες ή 1,4%.



    ΣΧΟΛΙΑ