• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Ο αιφνιδιασμός της Fed έφερε πονοκέφαλο – Βουτιά 785 μονάδων για Dow Jones

    χρηματιστές στη wall street


    Μπορεί η Fed να είχε τις καλύτερες προθέσεις, ωστόσο τον  αρχικό ενθουσιασμό που προκάλεσε στη Wall Street η κίνησή της να μειώσει κατά 50 μονάδες βάσεις τα επιτόκια ακολούθησε ο έντονος προβληματισμός, με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν νέες ισχυρές απώλειες.

    Και ο λόγος έχει να κάνει κυρίως με το… αιφνιδιαστικό της κίνησης, αφού η απόφαση της Fed δεν ανακοινώθηκε κατά τη συνηθισμένη ημερομηνία, μετά από την προγραμματισμένη για τον μήνα συνεδρίαση, αλλά πολύ νωρίτερα. Ο αιφνιδιασμός αυτός γέννησε ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίοι προβληματίστηκαν έντονα για το τι μπορεί να ανάγκασε τα μέλη της Fed στο να προχωρήσουν τόσο βιαστικά σε μια κίνηση που αναμενόταν από την αγορά.

    Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση της Fed ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε πως η εξάπλωση του κορονοϊού έχει δημιουργήσει «νέες προκλήσεις και κινδύνους για την αμερικανική οικονομία» και πως η Fed είναι έτοιμη να αναλάβει εκ νέου δράση αν χρειαστεί. Ωστόσο, όπως δήλωσε «μας αρέσει η τρέχουσα πολιτική μας».

    Η κίνηση της Fed ήρθε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των G7, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής για να αντιμετωπίσουν την επιδημία της Covid-19», χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε ενημέρωση για συγκεκριμένα μέτρα ή πρωτοβουλίες.

    Κάπως έτσι, ο Dow Jones έκλεισε στις 25.917,41 μονάδες σημειώνοντας βουτιά 785,91 μονάδων ή -2,94%.  O S&P 500 έκλεισε στις 3.003,37 μονάδες με πτώση -2,81% ενώ ο  Nasdaq  στις 8.684,09 μονάδες με απώλειες -2,99%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones μόνο αυτή της Coca-Cola κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος (+0,25%). Τις μεγαλύτερες απώλειες  σημείωσε η μετοχή της American Express (-5,18%) ενώ ακολούθησε αυτή της 3M (-5,05%).



    ΣΧΟΛΙΑ