• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Μικτά πρόσημα στο άνοιγμα, νέα υποχώρηση για Nasdaq – Ισχυρές πιέσεις για Moderna και Uber

    χρηματιστές στη wall street


    Με μικτά πρόσημα κινούνται μετά το πρώτο μισάωρο από το «καμπανάκι» της Πέμπτης στη Wall Street, οι βασικοί δείκτες, με την ανησυχία των επενδυτών για την συνέχιση της νομισματικής πολιτικής της FED να παραμένει πάνω από την αγορά.

    Τα νέα στοιχεία από την αγορά εργασίας έδειξαν μια μεγαλύτερη του αναμενόμενου υποχώρηση των αιτήσεων έναρξης καταβολής επιδόματος ανεργίας των εβδομάδα που πέρασε, με τον αριθμί τους να υποχωρεί κάτω από τις 500.000 για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκαν συνολικά σε προσαρμοσμένη βάση στις 498.000 για την εβδομάδα έως ην 1η Μαΐου, συγκριτικά με 590.000 μια εβδομάδα νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Μαρτίου του 2020. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι ο αριθμός των νέων αιτήσεων θα διαμορφωνόταν στις 540.000.

    Η μείωση αυτή ενισχύει τον προβληματισμό για μια πιθανή υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, που μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο των βασικών επιτοκίων τη FED νωρίτερα του αναμενόμενου, παρά τις διαβεβαιώσεις προς το αντίθετο. Ο φόβος των επενδυτών ενισχύθηκε την Πέμπτη από τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας η οποία αφού αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στη Βρετανία ανακοίνωσε πως προχωρά σε περιορισμό του ρυθμού αγοράς ομολόγων. Η κεντρική τράπεζα πάντως έσπευσε να δηλώσει πως η κίνησή της δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, με τον κυβερνήτη της Andrew Bailey να δηλώνει πως δεν πρόκειται για tapering.

    Από εκεί και πέρα, η Moderna προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις πωλήσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19. Συγκεκριμένα η Moderna αναμένει ότι στο σύνολο του 2021 τα έσοδα από τις πωλήσεις του εμβολίου της θα ανέλθουν στα 19,2 δισ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 4,3% σε σχέση με την πρόβλεψή της τον Φεβρουάριο. Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε πως στηρίζει το αίτημα για άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά της Covid-19. Η μετοχή υποχωρεί κατά 6,69%.

    Η Uber βρίσκεται επίσης στο προσκήνιο σήμερα καθώς η εταιρεία μεταφοράς επιβατών αποκάλυψε μια χρέωση 600 εκατ. δολαρίων για να παρέχει ορισμένα οφέλη στους οδηγούς της, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν ακύρωσε έναν κανόνα της κυβέρνησης Τραμπ που διευκόλυνε τις εταιρείες να μην κατατάσσουν τους εργαζόμενους σε ως υπαλλήλους, υποδηλώνοντας ότι το κόστος θα αυξηθεί. H μετοχή υποχωρεί κατά 7,23%.

    Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla δήλωσε την Πέμπτη ότι αναπτύσσει μια πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στην Κίνα που θα τους επιτρέψει να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που παράγονται από τα οχήματά τους. Η Tesla, η οποία κατασκευάζει σεντάν Model 3 και σπορ οχήματα model Y στο εργοστάσιο της Σαγκάης, σκοπεύει να ξεκινήσει την πλατφόρμα δεδομένων αυτό το έτος, ανέφερε σε δήλωσή της. Η μετοχή, πάντως, υποχωρεί κατά 1,70%.

    Πτώση 0,32% σημειώνει η μετοχή της Amazon, o ιδιοκτήτης της οποίας,Τζεφ Μπέζος, πούλησε περίπου 740.000 μετοχές της εταιρείας του έναντι 2,48 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την τρέχουσα εβδομάδα, σύμφωνα με την  SEC.

    Σε αυτό το κλίμα , λίγο πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας από το άνοιγμα, ο Dow Jones ενισχύεται οριακά στις 34.244,73 μονάδες με άνοδο 0,04%, ο S&P 500 υποχωρεί στις 4.154,43 μονάδες με απώλειες -0,32% και ο Nasdaq στις 13.464,74 μονάδες με πτώση -0,87%.



    ΣΧΟΛΙΑ