• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με απώλειες το άνοιγμα της εβδομάδας – Βυθίζεται η μετοχή της Twitter, ισχυρές απώλειες και για τη Facebook

    • NewsRoom
    Wall Street


    Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές της Ευρώπης ακολουθεί και η Wall Street στο άνοιγμα της Δευτέρας, με τους βασικούς δείκτες να ξεκινούν την εβδομάδα με απώλειες.

    Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται ξανά προς την πολιτική σκηνή, εν αναμονή της αλλαγής ηγεσίας στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα οι Δημοκρατικοί ετοιμάζονται να φέρουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς ψήφιση το άρθρο για την παραπομπή Τραμπ, κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο για την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο. Η κίνηση έρχεται καθώς ο αντιπρόεδρος Μάικλ Πενς, παρά την κόντρα του με τον πρόεδρο Τραμπ, δεν φαίνεται να επιθυμεί να επικαλεστεί την 25η Τροπολογία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην άμεση απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρία. Οι αναλυτές φοβούνται πως η νέα πολιτική κόντρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση των σχεδίων για ένα νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

    Η πολιτική κόντρα, ωστόσο, προκαλεί ισχυρές απώλειες και στην μετοχή της Twitter, μετά την απόφαση της εταιρείας να αναστείλει τη λειτουργία του λογαριασμού του Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενη την ανησυχία της για υποκίνηση της βίας μέσω των tweets του προέδρου. Η μετοχή αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 5,73%, ενώ λίγο νωρίτερα βρισκόταν στο -8%. Οι αναλυτές ανησυχούν πως η εταιρεία ενδέχεται να βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας από τις ρυθμιστικές αρχές, αλλά και αντιδράσεων από πλήθος χρηστών της, καθώς ο λογαριασμός του απερχόμενου προέδρου ακολουθείται από δεκάδες εκατ. χρήστες. Σε αντίστοιχη κίνηση έχει προχωρήσει και η Faceobook, η μετοχή της οποίας υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 2,81%

    Αντίθετα ανοδικά κινείται η μετοχή της φαρμακευτικής Eli Lilly μετά την ανακοίνωση για τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ενός φαρμάκου της κατά του Αλτσχάιμερ.  Η μετοχή σημειώνει άνοδο 11,38%.

    Έτσι, λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα από το άνοιγμα της Wall Street, ο Dow Jones υποχωρεί στις 30.971,97 μονάδες με απώλειες -0,41%, ο  S&P 500 στις 3.804,97 μονάδες με πτώση  -0,52% ενώ ο  Nasdaq στις 13.100,28 μονάδες με απώλειες -0,77%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη στήριξη στον δείκτη προσφέρουν προς το παρόν οι μετοχές των Walgreens (2,76%), Merck (0,91%) και Walt Disney (0,87%). Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των Boeing (-2,13%), Apple (-1,76%) και  American Express (-1,45%).



    ΣΧΟΛΙΑ