• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Ήπια κέρδη για Dow Jones χάρη στις χρηματοοικονομικές μετοχές – Πώς τα πήγε στο ντεμπούτο της στον S&P 500 η Tesla

    • NewsRoom
    Tesla

    Elon Musk. Επικεφαλής Tesla


    Με περιορισμένες απώλειες έκλεισαν οι μετοχές στη Wall Street, με τον Dow Jones, μάλιστα, να καταφέρνει να βρεθεί σε θετικό έδαφος στο κλείσιμο, χάρη κυρίως στις εντυπωσιακές επιδόσεις των χρηματοοικονομικών μετοχών.

    Η αγορά της Νέας Υόρκης επηρεάστηκε από το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, έπειτα από την αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία λόγω του νέου στελέχους του κορονοϊού. Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε το Σάββατο τις Βρετανικές Αρχές να επιβάλουν αυστηρό lockdown στην περιοχή του Λονδίνου και της νοτιοανατολικής Αγγλίας, ενώ μια σειρά από χώρες ανακοίνωσαν αυστηροποίηση των μέτρων αναφορικά με τις μετακινήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, με αρκετές από αυτές να προχωρούν σε αναστολή των πτήσεων.

    Οι εξελίξεις προκάλεσαν ανησυχία στις αγορές, καθώς έρχεται την ώρα που η ΕΕ αποφάσιζε την έγκριση του πρώτου εμβολίου, των Pfizer/BioNTech για την έναρξη του εμβολιασμού στις χώρες της ΕΕ. Παράλληλα, η μετάλλαξη έρχεται σε μια περίοδο προ των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, για τις οποίες οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τα αποτελέσματά τους πάνω στο επιδημιολογικό φορτίο.

    Την ίδια ώρα, πάντως, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ανακοίνωσε μάλιστα πως επιτεύχθηκε συμφωνία για ένα πακέτο αξίας 900 δισ. δολαρίων. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν δήλωσε πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να αποστέλλονται οι ενισχύσεις των 600 δολαρίων προς τους πολίτες.

    Σε αυτό αντικρουόμενο το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 30.216,45 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,12%, ο  S&P 500 έκλεισε στις 3.694,92 μονάδες με απώλειες  -0,39% ενώ ο Nasdaq  στις 12.742,52 μονάδες με απώλειες -0,10%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 8 έκλεισαν με άνοδο και 22 με απώλειες. Ωστόσο, η άνοδος της Goldman Sachs 6,13% και της JPMorgan (3,75%) αλλά και το +4,91% της Nike αποδείχθηκαν ικανά να παρασύρουν τελικά προς το θετικό έδαφος το δείκτη. Στον αντίποδα, πάντως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των  Intel (-2,32%), ΙΒΜ (-1,95%) και Coca-Cola (-1,73%).

    Μάλιστα ο κλάδος των χρηματοοικονομικών ξεχώρισε με άνοδο 1,24% μεταξύ των 11 του S&P 500, με μόνο αυτόν των μετοχών πληροφορικής να ακολουθεί σε οριακά θετικό έδαφος (+0,07%). Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο κλάδος των μετοχών ενέργειας (-1,79%).

    Τέλος, στο ντεμπούτο της στον S&P 500 η μετοχή της Tesla υποχώρησε κατά -6,49%, έπειτα και από το ρεπορτάζ του Reuters σύμφωνα με το οποίο η Apple ετοιμάζει το δικό της αυτοκινούμενο όχημα.



    ΣΧΟΛΙΑ