• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Υπέκυψε ξανά στην κόντρα ΗΠΑ-Κίνας – Βουτιά 16,2% για Intel, εκτόξευση 16,5% για AMD!

    wall street


    Με ήπιες απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, υπό την πίεση που άσκησε η ανησυχία γύρω από την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας.

    Το Πεκίνο προχώρησε σε αντίποινα για την εντολή κλεισίματος του προξενείου του στο Χιούστον, δίνοντας αντίστοιχη εντολή για κλείσιμο του αμερικανικού προξενείου στην  Τσενγκντού. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ προχωρούσαν στη σύλληψη Κινέζων πολιτών, οι οποίοι κατηγορούνται πως στις βίζες τους δεν είχαν αναφέρει πως είχαν υπηρετήσει στον κινεζικό στρατό. Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ότι ένα εμπορικό σύμφωνο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ «σημαίνει λιγότερο για μένα τώρα από ό,τι όταν το έφτιαξα». Τις δηλώσεις Τραμπ διαδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κάλεσε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ενταχθούν με τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τους ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

    Ιδιαίτερες πιέσεις δέχθηκαν ταυτόχρονα οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών, έπειτα από την υπογραφή από τον πρόεδρο Τραμπ διαταγμάτων που επιβάλουν τη μείωση του κόστους των φαρμάκων.

    Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones έκλεισε στις 26.469,89 μονάδες με απώλειες  -0,68%, ο  S&P 500 στις 3215,63 μονάδες με πτώση -0,62% ενώ ο  Nasdaq στις 10.363,18 με πτώση -0,94%. Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,8%, ο S&P 500  με πτώση 0,3% και ο  Nasdaq με απώλειες 1,3%.

    Μόλις 8 μετοχές του Dow Jones έκλεισαν με άνοδο, με την καλύτερη επίδοση να σημειώνει η μετοχή της Verizon (1,79%). Από τις υπόλοιπες 22 μετοχές του δείκτη που έκλεισαν στο κόκκινο, την χειρότερη επίδοση κατέγραψε η μετοχή της Intel, με βουτιά -16.24%.

    Η μετοχή του κολοσσού της Silicon Valey, η οποία κατάφερε μάλιστα να ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τρίμηνο, απογοήτευσε τους επενδυτές με την ανακοίνωσή της πως αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με την παραγωγή της νέας γενιάς τσιπ μεγέθους 7nm, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστέρησή στη μετάβαση σε αυτή την τεχνολογία για ακόμα 6 μήνες. Μια τεχνολογία την οποία χρησιμοποιεί ήδη η μεγάλη της αντίπαλος AMD, η μετοχή της οποίας εκτοξεύθηκε την Παρασκευή κατά 16,50%. Μάλιστα, η Intel αναγκάστηκε να παραδεχθεί για πρώτη φορά πως ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια τρίτης εταιρείας για την παραγωγή της επόμενης γενιάς τσιπ.



    ΣΧΟΛΙΑ