• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Απώλειες, αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας – Άλμα 17% για Virgin Galactic, κέρδη 4,9% για Moderna

    χρηματιστές στη wall street


    Mε απώλειες αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας έκλεισε την Πέμπτη η Wall Street, καθώς το ράλι των ομολόγων προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην αγορά.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.421,93 μονάδες με πτώση -0,75%, ο S&P 500 στις 4.320,82 μονάδες, με απώλειες -0,86% ενώ ο Nasdaq στις 14.559,78 μονάδες , με πτώση -0,72%

    Η πτώση ήρθε μετά την ιστορική αλλαγή στάση της ΕΚΤ, η οποία για πρώτη φορά έβαλε ως στόχο για τον πληθωρισμό το 2% αντί του «κοντά αλλά χαμηλότερα» του 2%. Η κίνηση της ΕΚΤ αναμένεται να επηρεάσει και άλλες κεντρικές τράπεζες, ενώ έρχεται σε συνέχεια της δημοσίευσης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FED, σύμφωνα με τα οποία η σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής ενδέχεται να γίνει γρηγορότερα από το αναμενόμενο, λόγω της ταχύτερης αύξησης του πληθωρισμού.

    Από την άλλη, τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις έναρξης καταβολής επιδόματος ανεργίας, τα οποία έδειξαν αύξηση  κατά 2.000 στην εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιουλίου, στις 373.000 αιτήσεις.

    Σε αυτό το κλίμα ανησυχίας για την συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού,  οι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί ως προς την αγορά των μετοχών, την ώρα που καταγράφεται νέο ράλι στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου να κινείται μέχρι το 1,25%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Μάλιστα ο δείκτης φόβου  Cboe Volatility Index (VIX), ο οποίος διαμορφώθηκε στις 18,75 μονάδες, έφτασε ενδοσυνεδριακά να κινείται έως  τις 21,29 μονάδες, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουνίου το όριο των 20 μονάδων.

    Πέρα από την ανησυχία για τον πληθωρισμό και τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών, η αγορά βλέπει με προβληματισμό τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού. Μάλιστα,  το Τόκιο ανακοίνωσε πως μπαίνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες να πραγματοποιηθούν οριστικά χωρίς θεατές στις εξέδρες, με τους επενδυτές να αναμένουν με ενδιαφέρον το άνοιγμα του Nikkei.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανησυχία για την πανδημία προκάλεσε απώλειες στις μετοχές που έχουν να κάνουν με τον κλάδο του τουρισμού αλλά και του εμπορίου. Οι μετοχές των εταιρειών κρουαζιέρας CarnivalNorwegian Cruise Line και Royal Caribbean υποχώρησαν με πτώση άνω του  1%, όπως επίσης και οι United Airlines και Delta Air Lines. Η Retailer Nordstrom σημείωσε πτώση κοντά στο 3%, ενώ οι  Home Depot και Lowe’s υποχώρησαν κοντά στο 15%.

    Στον αντίποδα, άλμα 4,91% σημείωσε η μετοχή της Moderna ενώ η μετοχή της Biogen έκλεισε στο +3,86%.

    Ταυτόχρονα ισχυρή πτώση σημείωσε και η αγορά των κρυπτονομισμάτων, με το bitcoin να υποχωρεί κάτω από τα 33.ο00 δολάρια. Η μετοχή της Coinbase έκλεισε με απώλειες -3,05%.

    Άλμα 17,27%  πραγματοποίησε η μετοχή της Virgin Galactic, ενώ άλμα 106,90% κατέγραψε η τραπεζική μετοχή της Carver Bancorp έπειτα από το ενδιαφέρον χρηστών του Reddit για ένα πιθανό short squeeze τις επόμενες εβδομάδες.

    Η μετοχή της Tesla έκλεισε στο +1,27% καθώς η εταιρεία παρουσίασε το Standard Range (SR) Model Y στην ιστοσελίδα της στην Κίνα, με τιμή εκκίνησης τα 42.589 δολάρια. Η παράδοση των αυτοκινήτων θα ξεκινήσει τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ