Θετική είναι η εικόνα που διαμορφώνει η UBS και ο αναλυτής της Amal Patel για τη μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2025, τα οποία κινήθηκαν ελαφρώς καλύτερα από τις εκτιμήσεις της.

Ο ελβετικός οίκος ανεβάζει την τιμή-στόχο της μετοχής από τα €10,30 στα €10,40 και διατηρεί τη σύσταση «Αγορά», βλέποντας περιθώριο ανόδου της τάξης του 10% από το τρέχον επίπεδο των €9,45 (τιμή 16/5/2025).

1

Από την αρχή του έτους η μετοχή του ΔΑΑ έχει ενισχυθεί κατά 18%, επίδοση που υπολείπεται ελαφρώς του Γενικού Δείκτη (+21%) αλλά υπερβαίνει τον δείκτη S&P Global Infrastructure (+10%).

Παρόλα αυτά, η μετοχή εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με λόγο EV/EBITDA για το 2025 στις 9 φορές, δηλαδή με έκπτωση 10% σε σχέση με τον ιστορικό και κλαδικό μέσο όρο (10 φορές περίπου).

Η UBS θεωρεί αυτή την αποτίμηση αδικαιολόγητα χαμηλή, δεδομένης της εκτιμώμενης μέσης ετήσιας αύξησης EBITDA κατά 5% την περίοδο 2025-2028.

Τι αλλάζει στις εκτιμήσεις της UBS

Η υπεραπόδοση του ΔΑΑ οφείλεται στην αυξημένη συνεισφορά τόσο των αεροπορικών, όσο και των εμπορικών εσόδων, τα οποία υπεραντιστάθμισαν την άνοδο των λειτουργικών δαπανών.

Παράλληλα, η εταιρεία διατηρεί σε πλήρη εξέλιξη το επενδυτικό της πρόγραμμα επέκτασης, ενώ γνωστοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου €85 εκατ. μέσω της υλοποίησης προγράμματος διανομής μερίσματος σε είδος, με υψηλό ποσοστό συμμετοχής που έφτασε το 89% και αντιστοιχεί σε έκδοση περίπου 9,5 εκατ. νέων μετοχών.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η UBS αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τον όγκο επιβατικής κίνησης έως το τέλος του 2025 και για το 2026, καθώς η έως τώρα επίδοση είναι ισχυρή και τα διαθέσιμα στοιχεία για τις προγραμματισμένες θέσεις δείχνουν αύξηση 7% και 5% σε ετήσια βάση για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο αντίστοιχα.

Παράλληλα, η πρόβλεψη για τη μέση εμπορική δαπάνη ανά επιβάτη αυξάνεται στο 4% για το 2025 (από 2,5% προηγουμένως), ενώ αυξημένες εμφανίζονται και οι εκτιμήσεις για τα λειτουργικά έξοδα, λόγω μεγαλύτερων δαπανών σε προσωπικό και υπηρεσίες εξωτερικών συνεργατών προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αυξημένη κίνηση, αλλά και λόγω υψηλότερου ενεργειακού κόστους.

Οι εκτιμήσεις για το EBITDA των χρήσεων 2025, 2026 και 2027 αυξάνονται κατά 0,2%, 1,5% και 0,7% αντίστοιχα, και πλέον βρίσκονται 5% έως 7% πάνω από τον μέσο όρο των εκτιμήσεων της αγοράς.

Η αποτίμηση του ΔΑΑ από την UBS βασίζεται σε συνδυασμό προσεγγίσεων DCF, DDM και SOTP, με την αύξηση της τιμής-στόχου να αποδίδεται στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις EBITDA.

Η επενδυτική της πρόταση στηρίζεται αφενός στις υποτιμημένες προοπτικές αύξησης των τελών και της επιβατικής κίνησης, που οδηγούν σε EBITDA υψηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς για την περίοδο 2025-2027, και αφετέρου στην ελκυστική μερισματική απόδοση, η οποία διαμορφώνεται κοντά στο 7%, υπερβαίνοντας αισθητά τον μέσο όρο του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των ευρωπαϊκών αεροδρομίων (περίπου 4%).

Επιπλέον, η UBS εκτιμά ότι παρά το εν εξελίξει πρόγραμμα εντατικών επενδύσεων, η απόδοση επενδυμένου κεφαλαίου (ROCE) της εταιρείας θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 15% μεσοπρόθεσμα.

Διαβάστε επίσης:

Σε ανοδική τροχιά οι νέες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων – Πού κυμαίνονται οι τιμές

Κομισιόν, εαρινές Οικονομικές προβλέψεις: Ανάπτυξη 2,3% το 2025 και 2,2% το 2026 για την Ελλάδα

Κατοικίες: Άλμα έως 103% στις αγορές εξοχικών από Ευρωπαίους – Ποιες χώρες πρωταγωνιστούν