• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Χρησιμοποιήστε τα ράλι για να μειώσετε θέσεις στις μετοχές

    Mark Haefele, Global Wealth Management Chief Investment Officer - UBS

    Mark Haefele, Global Wealth Management Chief Investment Officer – UBS


    «Μετά από ράλι τεσσάρων συνεχόμενων εβδομάδων, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,2% την περασμένη εβδομάδα με τις μετοχές τεχνολογίας να οδηγούν την πτώση και την αγορά της Nasdaq να υποχωρεί κατά 2,6% την εβδομάδα», επισημαίνει η UBS και ο Mark Haefele, Global Wealth Management Chief Investment Officer.

    Τους τελευταίους δύο μήνες, οι αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο του ράλι των μετοχών, ο Nasdaq και ο δείκτης FANG+ του NYSE εξακολουθούν να σημειώνουν άνοδο κοντά στο 20% από τα αντίστοιχα χαμηλά τους στα μέσα Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 50 και ο παγκόσμιος δείκτης MSCI Value έχουν αυξηθεί λιγότερο από 10%, ενώ ο δείκτης MSCI China έχει υποχωρήσει περίπου 7%.

    Πολλές από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτή την υπεραπόδοση είναι σαφείς: οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες ξεπέρασαν τις προσδοκίες, οι μακροπρόθεσμοι φόβοι για τον πληθωρισμό (και οι αποδόσεις) έχουν υποχωρήσει από τα πρόσφατα υψηλά τους και το κλίμα κινδύνου βελτιώνεται.

    Την ίδια στιγμή, η Fed εξακολουθεί να αυξάνει τα επιτόκια σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και οι κίνδυνοι ύφεσης παραμένουν ανεπίλυτοι.

    Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές με την έκθεση σε τεχνολογικές μετοχές

    Η UBS προσφέρει τις εξής συμβουλές στους επενδυτές:

    • Μην κυνηγάτε το ράλι. Χρησιμοποιήστε το ράλι για να μειώσετε την υπερβολική έκθεση. Οι αποτιμήσεις στον κλάδο έχουν αυξηθεί από τα χαμηλά επίπεδα του δεύτερου τριμήνου και διαπραγματεύονται ελαφρώς πάνω από το μέσο όρο πενταετίας έναντι των παγκόσμιων μετοχών. H UBS προτείνει στους επενδυτές να ‘ελαφρύνουν’ την έκθεση του χαρτοφυλακίου σε μετοχές υψηλού συντελεστή βήτα, επαναφέροντας την ισορροπία των κεφαλαίων στις προτιμώμενες περιοχές της αγοράς, όπως η αξία και το ‘ποιοτικό’ εισόδημα.
    • Αναπροσαρμόστε την υπάρχουσα έκθεση στην τεχνολογία σε πιο ανθεκτικά τμήματα της αγοράς. Κυκλικοί τομείς όπως οι ημιαγωγοί, τα υλικά και τα ψηφιακά μέσα μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο μείωσης των κερδών εάν οι μακροοικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν ή αν υπάρξει νέα τεχνολογική διόρθωση. Αντίθετα, το ηλεκτρονικό εμπόριο θα πρέπει να είναι πιο ανθεκτικό χάρη στις υποστηρικτικές επιδράσεις.
    • Υπάρχει ‘αξία’ στην επιλεκτική έκθεση σε μακροπρόθεσμες θεματικές τάσεις, όπως η κυβερνοασφάλεια, η αυτοματοποίηση και η ρομποτική. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ένας από τους πιο αμυντικούς τομείς εντός της πληροφορικής και η UBS πιστεύει ότι η επένδυση σε αυτόν τον κλάδο έχει μικρότερο καθοδικό κίνδυνο λόγω της στρατηγικής του σημασίας. Οι εταιρείες που είναι εκτεθειμένες στην αυτοματοποίηση και τη ρομποτική προσφέρουν επίσης ελκυστικές μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, κατά την άποψη της ελβετικής τράπεζας. Οι εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνουν πόσο ευάλωτες είναι οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού σε εξωγενείς παράγοντες και αυτές οι κρίσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες επενδύσεις. Μακροπρόθεσμα, αναμένει ότι η αυξανόμενη ψηφιοποίηση του τομέα της μεταποίησης θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα επενδύσεων στον τομέα της αυτοματοποίησης.

    Εκμεταλλευτείτε τη μεταβλητότητα του τεχνολογικού τομέα

    H UBS προτείνει στους επενδυτές αντί να παίρνουν άμεσα θέσεις στην τεχνολογία, να εξετάσουν δομημένες στρατηγικές που στοχεύουν να περιορίσουν τους καθοδικούς κινδύνους, ενώ παράλληλα εξακολουθούν να παράγουν απόδοση και να επιτρέπουν τη συμμετοχή σε βραχυπρόθεσμες ανόδους.

    Οι επενδυτές που εξετάζουν αυτές τις στρατηγικές θα πρέπει να επικεντρωθούν στους ηγέτες των κλάδων με ισχυρές ταμειακές ροές και ανθεκτικά κέρδη. Ενώ το πρόσφατο ράλι στην τεχνολογία μπορεί να είναι κατανοητό, αυτό δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να το κυνηγήσουν.

    Αντίθετα, οι επενδυτές θα πρέπει να κοιτάξουν να περιορίσουν την υπερβολική έκθεση και να χρησιμοποιούν στρατηγικές κατάλληλες για τη μεταβλητότητα στον τομέα της τεχνολογίας.

    «Συνολικά, σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού διατηρούμε την προτίμησή μας για μετοχές αξίας, συμπεριλαμβανομένου του παγκόσμιου ενεργειακού τομέα και της βρετανικής αγοράς. Με τις οικονομικές προοπτικές αβέβαιες, συνιστούμε επίσης την προσθήκη αμυντικών θέσεων μέσω των παγκόσμιων μετοχών του κλάδου υγείας και των ποιοτικών εισοδημάτων. Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) μπορούν επίσης να προσφέρουν διαφοροποίηση στη δημιουργία ενός αμυντικού χαρτοφυλακίου, καθώς συχνά επικεντρώνονται στη διαχείριση του κινδύνου και τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων», καταλήγει η UBS.

    Διαβάστε επίσης:

    Bloomberg: Γιατί η βουτιά του ευρώ κάτω από το ένα δολάριο δεν βοηθά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

    Brian Armstrong (Coinbase): «Εξετάζουμε τρόπους μείωσης του κόστους»

     



    ΣΧΟΛΙΑ