• ΑΓΟΡΕΣ

    Τζ. Παουελ (FED): «Πάγος» σε νέες μειώσεις επιτοκίων, «μόνο σε σημαντική επιδείνωση»

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής Fed


    Εξηγήσεις για τις προθέσεις της FED μετά και την τρίτη κατά σειρά μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έδωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων.  Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της FED, πλέον η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων μόνο εάν υπάρξει μια «σημαντική επιδείνωση στις οικονομικές προοπτικές».

    Ο κ. Πάουελ σημείωσε ότι οι κίνδυνοι υφεσιακής στροφής, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, έχουν μειωθεί, καθώς οι καταναλωτές βρίσκονται σε καλή κατάσταση και με τις δαπάνες τους ενισχύουν την οικονομία των ΗΠΑ. Όπως τόνισε, η αμερικανική οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα μπροστά στις δυσκολίες. Παράλληλα, σημείωσε πως η επίτευξη μιας συμφωνίας σε εμπορικό επίπεδο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μείωνε την πίεση και θα οδηγούσε σε ανάκαμψη του επιχειρηματικού κλίματος.

    Αναφερόμενος στις επιπτώσεις ενός no-deal Brexit, ο πρόεδρος της Fed ανέφερε ότι ο κίνδυνος αυτός, μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και ΕΕ έχει μειωθεί σημαντικά. Αντίθετα, βασικοί κίνδυνοι για την οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Πάουελ, παραμένουν η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, οι εξελίξεις στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου και ο συμπιεσμένος πληθωρισμός.



    ΣΧΟΛΙΑ