• ΑΓΟΡΕΣ

    ΤτΕ: Διανομή μερίσματος 0,672 ευρώ ανά μετοχή για το 2019

    Τράπεζα Ελλάδος: Προκήρυξη πρόσληψης ειδικού επιστημονικού προσωπικού

    Γιάννης Στουρνάρας


    Τη διανομή μερίσματος ύψους 0,672 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2019 επί του οποίου επί του οποίου θα γίνει παρακράτηση φόρου με συντελεστή 5%, αποφάσισε μεταξύ άλλων η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Το καθαρό μέρισμα που θα εισπράξουν οι μέτοχοι διαμορφώνεται σε 0,6384 ευρώ ανά μετοχή.

    Ειδικότερα, η ΓΣ της ΤτΕ, ενέκρινε ομόφωνα τη διάθεση των καθαρών κερδών της χρήσης 2019, σύμφωνα με το άρθρο 71 του Καταστατικού, που ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 842.313.498 ευρώ, ως εξής:

    – Μέρισμα προς καταβολή: 0,6720 ευρώ ανά μετοχή σε 19.864.886 μετοχές 13.349.203 ευρώ

    – Έκτακτο αποθεματικό 50.000.000 ευρώ

    – Υπόλοιπο περιερχόμενο στο Ελληνικό Δημόσιο 778.964.295 ευρώ.

    Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στην ως άνω καταβολή μερίσματος ορίζεται η 26η Μαρτίου 2020. Από την ίδια ημερομηνία οι μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην καταβολή του μερίσματος.

    Δικαιούχοι στην καταβολή μερίσματος είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) στις 27 Μαρτίου 2020 (record date), τηρουμένων των περιορισμών του άρθρου 8 παρ.5 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος*.

    Ως ημερομηνία έναρξης πληρωμής του μερίσματος ορίζεται η 2α Απριλίου 2020, η δε καταβολή του θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών (άρθρο 5.5) καθώς και κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Λειτουργίας του Συστήματος Άυλων Τίτλων, ως εξής:

    α) μέσω των χειριστών, δηλαδή των χρηματιστηριακών εταιρειών που οι ίδιοι οι μέτοχοι έχουν επιλέξει και εξουσιοδοτήσει για την είσπραξη του μερίσματος.

    Η Τράπεζα θα πιστώσει στις 2 Απριλίου 2020 τους τραπεζικούς λογαριασμούς των χειριστών, οι οποίοι στη συνέχεια θα καταβάλουν τα χρήματα στους δικαιούχους. Σημειώνεται ότι ο μέτοχος δύναται να ανακαλέσει την εξουσιοδότηση είσπραξης μερίσματος που έχει παράσχει στο χειριστή, είτε απευθείας στον ίδιο τον χειριστή, είτε με αίτησή του στην εταιρεία “Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Ανώνυμη Εταιρεία” (ΕΛ.Κ.Α.Τ.), η οποία θα πρέπει να έχει υποβληθεί το αργότερο την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα της ημέρας προσδιορισμού δικαιούχων (record date).

    β) απευθείας από την Τράπεζα της Ελλάδος, είτε με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλώσει ο μέτοχος στον χειριστή του είτε με επιταγή, στις περιπτώσεις που ο επενδυτής:

    – δεν έχει εξουσιοδοτήσει το χειριστή του,
    – έχει ανακαλέσει, με σχετική αίτησή του στην ΕΛ.Κ.Α.Τ., την εξουσιοδότηση που είχε παράσχει στο χειριστή του για την είσπραξη του μερίσματος.

    Πληρώτρια Τράπεζα θα είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Σε περίπτωση που, για οποιονδήποτε λόγο, δεν καταστεί δυνατή η πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών, οι δικαιούχοι θα μπορούν να απευθύνονται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    * Από τη χρήση 2013, τα περιουσιακά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην καταβολή μερίσματος, αναστέλλονται για τους μετόχους που εμπίπτουν στην παρ. 5 του άρθρου 8 του Καταστατικού [όπως προστέθηκε με την από 24.4.2012 απόφαση της 79ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Τράπεζας, που κυρώθηκε με το άρθρο 165 παρ.7 περ.β’ του ν. 4099/2012 (ΦΕΚ Α΄ 250/20.12.2012)], ήτοι πρόσωπα επί των οποίων η Τράπεζα ασκεί εποπτεία σύμφωνα με το άρθρο 55Α του Καταστατικού ή με διάταξη νόμου, επιχειρήσεις συνδεδεμένες με αυτά, μέλη των διοικητικών συμβουλίων ή διαχειριστές τέτοιων προσώπων, σύζυγοι και συγγενείς αυτών έως δευτέρου βαθμού.



    ΣΧΟΛΙΑ