• ΑΓΟΡΕΣ

    Τουρκική λίρα: Νέα βουτιά προς τα ιστορικά χαμηλά

    • NewsRoom
    ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Ακόμα μία εβδομάδα ξεκινά με απώλειες για την τουρκική λίρα τη Δευτέρα, πλησιάζοντας στο ιστορικό χαμηλό, αφότου η Federal Reserve δήλωσε ότι τα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αυξηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα.

    Τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ και της Ευρώπης μειώνουν την ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων των αναδυόμενων αγορών, όπως τα τουρκικά ομόλογα.

    Οι προειδοποιήσεις για αυστηρότερη πολιτική της Fed έρχονται τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει εντολή στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) και τον επικεφαής της, Σαχάπ Καβτζίογλου, να μειώσει το κόστος δανεισμού ενόψει των εκλογών που προγραμματίζονται για τον προσεχή Ιούνιο, παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

    Η λίρα υποχώρησε 0,1% στα 18,19 ανά δολάριο στο Borsa İstanbul στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα. Το χαμηλό ρεκόρ, που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο, είναι περίπου 18,36 ανά δολάριο.

    “Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών πιθανότατα θα απαιτήσει τη διατήρηση μιας περιοριστικής πολιτικής για κάποιο χρονικό διάστημα”, δήλωσε αργά την Παρασκευή ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ.

    Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, αφού υποχώρησε κατά 44% το 2021.

    Αναλυτές, οικονομολόγοι και διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αποδίδουν τις απώλειες της λίρας στη χαλαρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, η οποία επιβάλλεται από τον Ερντογάν, ο οποίος απέλυσε τρεις διοικητές του ιδρύματος από το καλοκαίρι του 2019 με προεδρικό διάταγμα.

    Η TCMB εξέπληξε τους αναλυτές των αγορών της Τουρκίας μειώνοντας τα επιτόκια στο 13% από 14% στις 18 Αυγούστου, μία κίνηση την οποία δεν είχε προβλέψει κανείς εκ των αναλυτών που είχαν ερωτηθεί από το Reuters και τη Refinitiv.

    Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει εκτοξευθεί στο 79,6% ετησίως, εν μέρει λόγω των κινήσεων μείωσης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Είχε διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή από τον Δεκέμβριο πριν από την κίνηση αυτού του μήνα χαμηλότερα.

    Την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι δήλωσε ότι οι οικονομικές πολιτικές της Τουρκίας θα σπάσουν σύντομα τη φόρα του πληθωρισμού, επικρίνοντας το περιοδικό Economist για τη δημοσίευση ενός άρθρου που περιγράφει την οικονομία ως “εν ταραχή”.

    Διαβάστε επίσης

    Τουρκία: Απρόσμενη μείωση των επιτοκίων με τον πληθωρισμό στο 80%



    ΣΧΟΛΙΑ