• ΑΓΟΡΕΣ

    Τουρκία: Απρόσμενη μείωση των επιτοκίων με τον πληθωρισμό στο 80%

    • NewsRoom
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Σε μια απροσδόκητη κίνηση προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, καθώς μείωσε τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης, και συγκεκριμένα από το 14% στο 13%, με τον πληθωρισμό μάλιστα να καλπάζει στο 80%.

    Μάλιστα μετά την ανακοίνωση της είδησης, η τουρκική λίρα υποχώρησε απότομα έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να είναι 1 τουρκική λίρα/0,0553 δολάρια.

    Η Κεντρική Τράπεζα υποστήριξε ότι δεν ξεκινά έναν κύκλο νομισματικής χαλάρωσης, λέγοντας ότι «το νέο επίπεδο επιτοκίου είναι επαρκές με τις τρέχουσες προοπτικές».

    «Είναι σημαντικό οι χρηματοοικονομικές συνθήκες να παραμείνουν υποστηρικτικές για να διατηρηθεί η δυναμική ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής και η θετική τάση στην απασχόληση σε μια περίοδο αυξανόμενων αβεβαιοτήτων σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς και κλιμάκωσης του γεωπολιτικού κινδύνου», ανέφερε.

    Το επιτόκιο αναφοράς της Τουρκίας, το οποίο ήταν στο 14% τους τελευταίους επτά μήνες, μειώθηκε στο 13% σε πλήρη αναντιστοιχία με την πολιτική όλων των άλλων κεντρικών τραπεζών στον κόσμο.

    Ο πληθωρισμός της Τουρκίας για τον μήνα Ιούλιο αυξήθηκε στο 79,6% σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει το αυξανόμενο κόστος τροφίμων και ενέργειας και τη μακροχρόνια ανορθόδοξη στρατηγική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην νομισματική πολιτική.

    Στις αγορές, ο δείκτης BIST διαπραγματεύτηκε χαμηλότερα κατά 0,8% μετά την απόφαση, σύμφωνα με το Reuters, ενώ η τουρκική λίρα υποχώρησε απότομα έναντι του δολαρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurostat: Στο 11,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο

    Pantelakis για Τέρνα Ενεργειακή: Γιατί τα καλύτερα έρχονται – Αύξηση στην τιμή στόχο στα 23 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ