• ΑΓΟΡΕΣ

    Τηλέμαχος Λαβίδας: Το παρασκήνιο του μεγάλου deal της Lavipharm στα φάρμακα

    Τηλέμαχος Λαβίδας, επικεφαλής Lavipharm

    Τηλέμαχος Λαβίδας, επικεφαλής Lavipharm


    Ολική επαναφορά για την Lavipharm, με οδηγό στο τιμόνι τον Τηλέμαχο Λαβίδα.

    Ένα χρόνο μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η Lavipharm όχι απλώς είναι συνεπής απέναντι στους μετόχους της, εκείνους που στην επεισοδιακή γενική συνέλευση του Αυγούστου 2022 ήταν δύσπιστοι απέναντι στο εγχείρημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά απέναντι στους επενδυτές που εμπιστεύτηκαν τα λεφτά τους κι αυτή τη στιγμή απολαμβάνουν απόδοση τουλάχιστον 100%.

    Αυτός είναι και ο λόγος, όπως αναφέρουν πηγές που συνομιλούν με τον επιχειρηματία, που το βράδυ της Πέμπτης έμεινε… άυπνος μέχρι να φύγει η ανακοίνωση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το πρωΐ της Παρασκευής σχεδόν μισή ώρα πριν ανοίξει το Χρηματιστήριο, με την εξαγορά δύο αναλγητικών φαρμακευτικών προϊόντων Lonarid και Lonalgal για την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου, με τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσει και διεθνώς.

    Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο κ. Λαβίδας, συγκέντρωσε το προσωπικό σε κεντρική αίθουσα των γραφείων στην Παιανία, όπου ανακοίνωνε τη συμφωνία για το πέρασμα της ιστορικής φαρμακοβιομηχανίας (σ.σ. από το 1911) στο χώρο των αναλγητικών φαρμάκων.

    Ο τζίρος χονδρικής των εν λόγω φαρμάκων διαμορφώνεται στα 8 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές, που δούλευαν τη συγκεκριμένη συμφωνία εδώ κι ένα χρόνο δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου των 54 εκατ. ευρώ, αναφέρουν ότι τα οφέλη θα είναι σημαντικά και πως ο στόχος για πωλήσεις 120 εκατ. ευρώ στην τετραετία είναι απόλυτα εφικτός.

    Ο ενθουσιασμός στο προσωπικό εκτονώθηκε με ένα χειροκρότημα προς τη διοίκηση του Τηλέμαχου Λαβίδα, αφού οι μαύρες μέρες της εταιρείας με τα αρνητικά ίδια κεφάλαια, την έλλειψη σεβασμού από τον ανταγωνισμό, τις κλειστές πόρτες και τις περιπέτειες της διοίκησης, ανήκουν στο παρελθόν.

    Ο ίδιος ο κ. Λαβίδας, αλλά και τα μέλη της οικογένειάς του συνεχίζουν να μην αμείβονται και να μην παίρνουν μισθό τα τελευταία δύο χρόνια. Όμως, υπόσχονται στους μετόχους και τους εαυτούς τους μέρισμα από τα κέρδη του 2024.

    Στόχος είναι τα δύο φάρμακα να εξαχθούν σε αγορές της Ευρώπης, ενώ η γραμμή παραγωγής της Lavipharm δεν είναι αρκετή για την παραγωγή τους, οπότε θα συνεχίσουν τα σκευάσματα αυτά να παράγονται από την Γερμανική φαρμακευτική από τις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί.

    Προς το παρόν οι ίδιες πηγές δεν είναι σε θέση να δώσουν οικονομικά στοιχεία για τον αντίκτυπο του  deal με την Boehringer.

    Όμως, δηλώνουν ότι θα υπάρξουν σύντομα κι άλλες στοχευμένες ανακοινώσεις απόκτησης δημοφιλών φαρμακευτικών  brands από τον χώρο της υγείας.

    Μάλιστα, η Lavipharm υλοποιεί με επιτυχία το πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της, ενισχύοντας την κερδοφορία της και σχεδιάζοντας τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της.

    Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η εισηγμένη εταιρεία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τομέα που δεν θεωρεί κομβικό για την ανάπτυξή της και έτσι να πουλήσει τη θυγατρική της εταιρεία στο χώρο των φαρμακαποθηκών, ενώ έχει πουλήσει τον τομέα των καλλυντικών.

    Στο πλαίσιο μείωσης του δανεισμού δε, δεν αποκλείεται να προβεί σε πωλήσεις ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της.

    Ο κ. Λαβίδας την Τετάρτη θα χτυπήσει το περίφημο κουδούνι έναρξης των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ένα χρόνο μετά την ευόδωση της αύξησης κεφαλαίου που επανέφερε την μετοχή στην Κύρια Αγορά.

    Ο κ. Λαβίδας λοιπόν, θα πάει με άλλον αέρα: Στο 9μηνο η εταιρεία έγραψε 45,9 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών, από 37,9 εκατ. πέρσι, 7,47 εκατ. ευρώ EBITDA από 5,350 εκατ. πέρσι και 2,1 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη από 2,680 εκατ. κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο το 2022.

    Διαβάστε επίσης

    Μεγάλη εξαγορά από τη Lavipharm: Παίρνει τα Lonarid και Lonalgal

    Στη Vivartia περνά το σύνολο των μετοχών της Δωδώνη

    Société Générale: Η Fitch αναβαθμίζει σήμερα την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ