• ΑΓΟΡΕΣ

    Tι βλέπει η αγορά σε Ελλάκτωρ (+7% από τις 4/5) και Autohellas (ιστορικά υψηλά)

    Ευτύχιος Βασιλάκης (Aegean, Autohellas) - Ευθύμιος Μπουλούτας (Ελλάκτωρ)

    Ευτύχιος Βασιλάκης (Aegean, Autohellas) – Ευθύμιος Μπουλούτας (Ελλάκτωρ)


    Νέα ιστορικά υψηλά για την Autohellas μετά το χθεσινό κλείσιμο στα 13,84 ευρώ και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές για την Ελλάκτωρ που από τις 4/5 έχει το «κόκκινο» στο κλείσιμο μία μόνο φορά με σωρευτικά κέρδη άνω του 7%. Η είσοδός τους στον MSCI Small Cap φέρνει τις δύο μετοχές στο προσκήνιο και τίθενται πλέον υπό παρακολούθηση από τους ξένους θεσμικούς.

    Με την κεφαλαιοποίηση της Aegean στα 701 εκατ. ευρώ, η κεφαλαιοποίηση της Autohellas πλησιάζει με φόρα, αφού πλέον η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται στα 673 εκατ. ευρώ με διαφορά πλέον ούτε 30 εκατ. ευρώ.

    Οι τελευταίες εξελίξεις και στις δύο εισηγμένες, χαρακτηριστικά η πώληση της Άκτωρ, δηλαδή του κατασκευαστικού βραχίονα της Ελλάκτωρ, στην Ιντρακάτ και η εστίαση κυρίως στο σκέλος των παραχωρήσεων, του real estate μέσω της Reds και τις αποδόσεις από τις περιβαλλοντικές επενδύσεις (απορρίμματα μέσω Ηλέκτωρ) και ενέργεια μέσω της συμμετοχής 25% μετά το deal στην Άνεμος, μπορούν να αποδώσουν έσοδα για την προσεχή 20ετία τουλάχιστον 1,3 δις. ευρώ. Κι αυτό χωρίς να έχει υπολογιστεί η απόδοση νέων συμβάσεων παραχώρησης, όπως ο ΒΟΑΚ, η νέα σύμβαση της Αττικής Οδού, επεκτάσεις Αττικής Οδού κ.ά.

    Ο Ευθύμης Μπουλούτας είχε μιλήσει στις αρχές του χρόνου στο mononews.gr, θεωρώντας ότι φέτος, το 2023, θα είναι η χρονιά του κατασκευαστικού κλάδου.

    Από την άλλη, το ράλι συνεχίζεται αμείωτο στην Autohellas του Ευτύχη Βασιλάκη. Η Autohellas τείνει να καταστεί ηγέτιδα δύναμη και στην αγορά αυτοκινήτου στη χώρα μετά την απόκτηση της αντιπροσωπείας της Fiat και της Jeep, όπου στην νέα εταιρεία θα ελέγχει το 51%, ανεβάζοντας εντυπωσιακά ακόμα και από τη φετινή χρήση τον τζίρο της Autohellas. Η Autohellas έχει δύο πεδία δραστηριοτήτων. Την ενοικίαση αυτοκινήτων και την αντιπροσώπευση, αλλά και πωλήσεις μεταχειρισμένων. Η εταιρεία από κάθε δραστηριότητά της το 2022 «βίωσε» ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας και μεγεθών, με αποκορύφωμα τις πωλήσεις των 766 εκατ. ευρώ!

    Autohellas

    Ενδιαφέρουσες είναι οι προβλέψεις του ομίλου της Autohelles για την φετινή χρονιά, δίνοντας το στίγμα για ένα ακόμα θερμό τουριστικά καλοκαίρι, κάνοντας λόγο για σημαντικές προκρατήσεις: «Το 2023 αναμένεται η ταξιδιωτική κίνηση να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 και ιδιαίτερα στο 1ο Εξάμηνο, γεγονός που θα ενισχύσει τον κλάδο των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων και θα βελτιώσει την εποχικότητα της δραστηριότητας. Παράλληλα διαφαίνεται μερική αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας αυτοκινήτων και ανταλλακτικών που από τη μια πλευρά θα ενισχύσει τη δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων αλλά παράλληλα αναμένεται να επηρεάσει και τη ζήτηση για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα».

    Επίσης, «η χρονιά που έχουμε μπροστά μας αναμένεται να επιφέρει ένα εξορθολογισμό στη συμπεριφορά των ταξιδιωτών ειδικά στο κομμάτι του Rent a Car και ήδη ο ρυθμός των προκρατήσεων κινείται θετικά σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο όπου ακόμα υπήρχε μια σχετική ταξιδιωτική ανασφάλεια. Οι ενδείξεις που έχουμε για φέτος από όλους τους κλάδους του τουρισμού είναι θετικές».

    Διαβάστε επίσης

    Εκτός του MSCI Standard παρέμεινε η Πειραιώς – Στον small cap Autohellas και Ελλάκτωρ

    Autohellas- Samelet: Ολοκλήρωσαν την εξαγορά της FCAGREECE από τη Stellantis

    Υπουργείο Υποδομών: Ποια οδικά έργα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ δημοπρατεί μετά τις εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ