• ΑΓΟΡΕΣ

    Αυτά είναι τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν ανοίξουν οι αγορές


    Καλημέρα σας. Αυτά είναι τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές.

    1. Το μαρτύριο της σταγόνας βιώνει ξανά το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η επιστροφή του πολιτικού ρίσκου και των ανησυχιών για την πορεία της αξιολόγησης οδηγεί ξανά την αγορά σε ασταθές κατά πολλούς τοξικό έδαφος, τη στιγμή που οι μεγάλες διεθνείς αγορές ανακάμπτουν και η επενδυτική ευφορία διευρύνεται, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις έχουν επιφέρει μεγάλη κόπωση στην αγορά και πλέον θέτουν σε αμφιβολία το βασικό σενάριο που θέλει την αξιολόγηση να ολοκληρώνεται, έστω και με πολιτική παρέμβαση. Οι εκτιμήσεις περί επανάληψης ενός σκηνικού ρήξης όπως το 2015, όταν η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους “θεσμούς” προκάλεσε βαρύ οικονομικό πλήγμα (capital controls) και οδήγησε σε τρίτο Μνημόνιο, ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην αγορά.
    2. Ο Χανς Ρούντολφ Χόντελ, πρέσβης της Ελβετίας στην Αθήνα από το 2015, χαρακτηρίζει τους Έλληνες ως ένα φιλόξενο και εξυπηρετικό λαό και απέναντι στους πρόσφυγες σε συνέντευξή στη δημόσια ελβετική ιστοσελίδα swissinfo.ch. Όπως λέει, η Ελβετία βοηθά ήδη και εξετάζει πώς μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω την Ελλάδα στο προσφυγικό. Θεωρεί επίσης, ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση στο θέμα του ελληνικού «μαύρου» χρήματος το οποίο βρίσκεται σε ελβετικές τράπεζες, μεταδίδει το ΑΠΕ.
    3. Kέρδη της τάξης των 600 εκ.ευρώ έχουν προυπολογίσει οι τράπεζες για φέτος εάν …η Ανάσταση γίνει εγκαίρως. Και ανάσταση για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες είναι η αξιολόγηση ενώ με τη λέξη εγκαίρως οι τραπεζίτες εννοούν το τέλος Απριλίου καθώς όποια νέα καθυστέρηση ανατρέπει το σχεδιασμό που προβλέπει επάνοδο σε κέρδη φέτος και υλοποίηση του στόρυ που έχουν «υποσχεθεί» στους επενδυτές. Η πίεση για τις τράπεζες είναι ασφυκτική και παρότι το δώρο Ντράγκι αναφορικά με τα ομόλογα EFSF που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους είναι χρήσιμο, δεν μπορεί να σώσει τα business plan αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
    4. Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση την πρόταση των δανειστών για την ψήφιση τώρα προληπτικών μέτρων που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι το 2018. Στόχος είναι να βρεθεί ένα πακέτο που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια, επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα. 
    5. Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο της Ντόχα δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου. «Δεν υπάρχει συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Πετρελαϊκών Πηγών της Νιγηρίας, Εμάνουελ Ίμπε Κατσίκουου. H Σουηδική Αραβία απαίτησε την παρουσία και του Ιράν το οποίο δεν συμμετείχε στις συζητήσεις .



    ΣΧΟΛΙΑ