• Οικονομία

    Τι κρύβει η σιωπή της Λαγκάρντ για τα επιτόκια της ΕΚΤ

    • Bloomberg

    Christine Lagarde. Επικεφαλης ΕΚΤ


    Η Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να δώσει ένα σαφές σήμα των προθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τα επιτόκια, κατά την ομιλία της την περασμένη εβδομάδα.

    Ενώ η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας παρατήρησε την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός παραμένει αήττητος, δεν αναφέρθηκε στις προοπτικές της συνεδρίασης της 14ης Σεπτεμβρίου, δίνοντας στους συναδέλφους της το περιθώριο να συζητήσουν δημόσια την ανάγκη για αύξηση του κόστους δανεισμού, εν αναμονή της ανακοίνωσης κρίσιμων στοιχείων τις επόμενες ημέρες, αναφέρει το Bloomberg.

    Το ποσοστό του πληθωρισμού θα διαμορφώσει το σκηνικό για μία από τις αποφάσεις της ΕΚΤ με το μεγαλύτερο σασπένς από τότε που ξεκίνησαν οι αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας πριν από έναν και πλέον χρόνο.

    Οι αξιωματούχοι διερωτώνται εάν είναι επιβεβλημένη η πρόσθετη νομισματική σύσφιξη ή εάν οι επιβαρυμένες οικονομικές προοπτικές είναι αρκετά ζοφερές ώστε να δικαιολογούν μια παύση.

    Όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο της Fed στο Jackson Hole θα έχουν ακούσει το μήνυμα του ίδιου του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, ότι το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ θα παραμείνει υψηλό και θα μπορούσε ακόμη και να αυξηθεί περαιτέρω.

    Διίστανται οι απόψεις των αναλυτών

    «Η άποψή μας παραμένει ότι μια αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο παραμένει μετέωρη – αλλά τελικά η ΕΚΤ, με το βλέμμα στον βασικό πληθωρισμό, θα προχωρήσει σε αύξηση», έγραψαν ο David Powell και η Maeva Cousin του Bloomberg Economics μετά την ομιλία του προέδρου.

    Αντίθετα, οικονομολόγοι της Berenberg με επικεφαλής τον Holger Schmieding άλλαξαν την πρόβλεψή τους την Παρασκευή πριν μιλήσει η Λαγκάρντ κι έβλεπαν πιθανότητα 60% για παύση της αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ, από 40% προηγουμένως.

    Για όλους τους παρατηρητές, οι αριθμοί για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης θα είναι βασικοί.

    Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια, αναμένεται να έχει υποχωρήσει ελαφρώς στο 5,3% αυτόν τον μήνα από 5,5% τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους.

    Inflation Is Still More Than Twice the ECB’s 2% Goal |
    Ο πληθωρισμός είναι ακόμη υπερδιπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ για 2%

    Ένας βασικός λόγος είναι η μεγαλύτερη ανθεκτικότητα που παρατηρείται στις υπηρεσίες από ό,τι στον τομέα της μεταποίησης, που αντιμετωπίζει προβλήματα.

    «Ο βασικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι αρκετά αυξημένος, χωρίς μια πολύ σαφή πτωτική τάση», δήλωσε την Παρασκευή στο Bloomberg TV, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρτινς Καζάκς από τη Λετονία.

    Ο Γιοακίμ Νάγκελ, πρόεδρος της Bundesbank, επιμένει ότι υπάρχει «κάποιος δρόμος» για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών και ότι είναι «πολύ νωρίς» για να σκεφτούμε μια παύση.

    Αντίθετα, ο Μάριο Σεντένο, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας και ένας από τους πιο μετριοπαθείς αξιωματούχους της ΕΚΤ, δίνει διαφορετικό τόνο, παρατηρώντας ότι «οι καθοδικοί κίνδυνοι που εντοπίσαμε τον Ιούνιο στις προβλέψεις μας έχουν υλοποιηθεί».

    Euro-Area Activity Signals Quickening Downturn
    Η δραστηριότητα στην ευρωζώνη σηματοδοτεί επιτάχυνση της ύφεσης

    «Οι περισσότεροι ομιλητές της ΕΚΤ έχουν τονίσει ότι εξαρτώνται από τα δεδομένα», δήλωσε ο Schmieding της Berenberg. «Εάν τα στοιχεία για την πραγματική οικονομία δείχνουν καθοδικά και ο πληθωρισμός του Αυγούστου δεν αποτελέσει μια ανοδική έκπληξη, η ΕΚΤ φαίνεται ελαφρώς πιο πιθανό να αφήσει τα επιτόκια σταθερά τον Σεπτέμβριο».

    Οι κακές μετρήσεις του δείκτη PMI ώθησαν τους επενδυτές να μειώσουν τα στοιχήματα για αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

    Οι αγορές χρήματος εξακολουθούν να προβλέπουν μία τελική αύξηση κάποια στιγμή αργότερα φέτος.

    Εκτός από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό – μαζί με τη δημοσιοποίηση αριθμών από τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής – τα δημόσια σχόλια των αξιωματούχων μπορεί επίσης να τραβήξουν την προσοχή των επενδυτών μετά από εβδομάδες σιωπής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    Τα σχόλια των αξιωματούχων στο επίκεντρο

    Ο Νάγκελ και ο  Αυστριακός συνάδελφός του, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, έχουν προγραμματιστεί να μιλήσουν τη Δευτέρα, ενώ ο Tuomas Valimaki, ο Φινλανδός αξιωματούχος που παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, θα κάνει παρατηρήσεις την επόμενη μέρα.

    Τα σχόλια των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ και Λουίς ντε Γκίντος, αναμένονται την Πέμπτη. Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης του Ιουλίου την ίδια ημέρα μπορεί επίσης να δώσει ενδείξεις σχετικά με τις σκέψεις των αξιωματούχων για την επόμενη απόφασή τους, η οποία θα περιλαμβάνει νέες τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις.

    Η Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της έχουν δηλώσει ότι αυτές οι προβλέψεις θα αποτελέσουν σημαντικό στοιχείο στην επικείμενη απόφαση τους σχετικά με το εάν θα αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια ή όχι.

    Η ομιλία της στο Jackson Hole εξέτασε τις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην αγορά εργασίας, της ενεργειακής μετάβασης και των γεωπολιτικών ρωγμών, που σημαίνει ότι η ανάγνωση της οικονομίας έχει γίνει πιο δύσκολη.

    «Δεν υπάρχει βιβλίο με στρατηγικές για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα», είπε. «Το καθήκον μας είναι να συντάξουμε ένα νέο».

    Διαβάστε ακόμη:

    Κριστίν Λαγκάρντ στο Jackson Hole: Η ΕΚΤ θα θέσει τα επιτόκια όσο υψηλά χρειάζεται, για όσο χρειαστεί

    ΕΚΤ: Θα πάει σε νέα αύξηση των επιτοκίων η Κριστίν Λαγκάρντ τον Σεπτέμβριο;



    ΣΧΟΛΙΑ