• Think Tanks

    Σε ποιες χώρες οι εργαζόμενοι ξημεροβραδιάζονται στα γραφεία τους


    Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μείνει αργά στη δουλειά για να ολοκληρώσουν επείγουσες εργασίες ή ίσως ακόμη και να έχουν ξενυχτήσει στο γραφείο για να προλάβουν μια πολύ αυστηρή προθεσμία. Όταν αυτές οι περιπτώσεις είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, είναι μικρή η βλάβη που προκαλεί η επιπλέον εργασία χωρίς πληρωμή. Αλλά σε ορισμένους οργανισμούς, υπάρχει η προσδοκία ότι όλοι θα εργαστούν πέρα από τα ωράρια των συμβάσεών τους ως κάτι το φυσιολογικό.

    Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια κουλτούρα όπου οι άνθρωποι που φεύγουν στην ώρα τους θεωρούνται «άπιστοι» ή δείχνουν έλλειψη δέσμευσης. Ακόμη και αν αυτή η στάση δεν υπάρχει μεταξύ των ανώτερων διευθυντικών στελεχών, μπορεί να υπάρχουν ένα ή δύο άτομα που επιδεικτικά παραμένουν αργότερα από ό,τι όλοι οι άλλοι, σε μια δημόσια εκδήλωση αφοσίωσης. Αλλά αυτή η στάση μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία, την παραγωγικότητα και την ευημερία των ανθρώπων.

    Ένα παγκόσμιο ερευνητικό πρόγραμμα που ανέλαβε ο όμιλος ασφαλιστικών υπηρεσιών Maxis GBN διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην εργασία τους πέρα από τις συμβατικές ώρες τους σε σχέση με οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

    Κάθε μήνα, ένας τυπικός εργαζόμενος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι πιθανό να παραμείνει για 24 ώρες επιπλέον στο χώρο εργασίας και το 71% αισθάνεται ότι ο χώρος εργασίας του υποφέρει από «πανταχού παρόντες» εργαζομένους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Χονγκ Κονγκ έρχονται δεύτερες, με 23,2 πρόσθετες ώρες εργασίας ανά μήνα. Οι Γάλλοι εργαζόμενοι, παρά τα περίφημα μέτρα προστασίας στο χώρο εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεν απέχουν πολύ με 22,4 επιπλέον ώρες το μήνα.

    Ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία βρίσκονταν, οι ερωτηθέντες στην έρευνα δήλωσαν ότι η κουλτούρα ήταν σημαντικός παράγοντας όταν εξέταζαν μια νέα θέση εργασίας – το 82% δήλωσε ότι τη θεωρεί σημαντική και το 58% πολύ σημαντική.

    Πέρυσι, έρευνα από το Chartered Institute of Management στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι το 86% των Βρετανών εργαζομένων είχε παρατηρήσει «παρουσιομανία» στον οργανισμό τους τους τελευταίους 12 μήνες, από 72% το 2016. Το 2010 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 26%. Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι το 55% των ερωτηθέντων είχε αναφέρει αύξηση του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων συνηθισμένων προβλημάτων ψυχικής υγείας, από 41% το 2016. Εκτός από το πλήγμα στη ζωή μας, η κατάθλιψη και το άγχος σε συνδυασμό κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο σε απώλεια παραγωγικότητας.

    Η πρόκληση για οργανισμούς με μια κουλτούρα της παρουσίας είναι ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει στην ευημερία των εργαζομένων. Όπως έχει αναφερθεί ευρέως, το πρόβλημα της Ιαπωνίας με τα μεγάλα ωράρια εργασίας έχει οδηγήσει σε μια επιδημία στέρησης ύπνου που οδηγεί, στις πιο ακραίες περιπτώσεις, σε θάνατο.

    Αν και το να εργάζεστε μια ώρα ή περισσότερο επιπλέον κάθε μέρα δεν είναι πιθανό να επιφέρει το karoshi (θάνατος από την έλλειψη ύπνου), τα σωρευτικά αποτελέσματα μπορεί να είναι και πάλι εξαιρετικά επιβλαβή. Από τη στέρηση ευκαιριών για μια υγιή ισορροπία εργασιακής και προσωπικής ζωής και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας ότι μόνο οι ισχυροί επιβιώνουν, το καθαρό αποτέλεσμα μπορεί να είναι η πυροδότηση μιας σειράς προβλημάτων που σχετίζονται με το άγχος. Αυτά, με τη σειρά τους, μπορούν σύντομα να εξελιχθούν σε πιο σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος.

    Η παραγωγικότητα υποφέρει επίσης από τέτοιες κουλτούρες στο χώρο εργασίας. Αν και υπάρχουν προφανή κέρδη όταν οι άνθρωποι μένουν αρκετά για να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους, με την πάροδο του χρόνου, το κουρασμένο και ανικανοποίητο προσωπικό αρχίζει να υποαποδίδει. Όσοι πάσχουν από μακροχρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την κατάθλιψη είναι πιθανό να χρειαστούν επίσης χρόνο εκτός εργασίας. Τελικά, οι άνθρωποι θα είναι πιο διατεθειμένοι να αποχωρήσουν εάν αισθάνονται ότι τα πράγματα είναι απίθανο να βελτιωθούν, αυξάνοντας το κόστος πρόσληψης και κατάρτισης νέου προσωπικού.

    Είναι ενδιαφέρον ότι οι χώρες με μικρότερο ωράριο εργασίας συχνά καταγράφουν υψηλότερη παραγωγικότητα. Κατά την ετήσια συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο οργανωτικός ψυχολόγος και καθηγητής Wharton Adam Grant και ο οικονομολόγος και ιστορικός Rutger Bregman υποστήριξαν ότι η μείωση των ωρών εργασίας θα μπορούσε να έχει μια σειρά από οφέλη για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

    Η δημιουργία χώρων εργασίας που υποστηρίζουν την ευημερία θα μπορούσε να απαιτήσει σημαντικές αλλαγές σε ορισμένες εργασιακές κουλτούρες.

    Πέρυσι, η LinkedIn πραγματοποίησε έρευνα σε 5.000 επαγγελματίες στον χώρο των προσλήψεων και διαπίστωσε ότι μία από τις σημαντικότερες τάσεις στις στρατηγικές πρόσληψης είναι η προσφορά ευέλικτων εργασιακών σχέσεων. Από το 2016, η LinkedIn έχει παρατηρήσει αύξηση κατά 78% στις αγγελίες εργασίας που προσφέρουν ευέλικτη εργασία.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Sean Fleming



    ΣΧΟΛΙΑ