• Think Tanks

    Πώς τα προσωπικά δεδομένα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία του Covid-19

    • worldeconomicforum.org


    Ολόκληρη η πολιτεία της Καλιφόρνια ακολούθησε το παράδειγμα του Σαν Φρανσίσκο και της Silicon Valley για “παραμονή στο σπίτι”.  Τα εστιατόρια, οι κινηματογραφικές αίθουσες και τα σχολεία είναι μόνο μερικά από τα μέρη της καθημερινότητας που κλείνουν προσωρινά για να περιορίσουν την εξάπλωση του Covid-19.

    Ενώ πολλές εταιρείες της Silicon Valley είχαν θεσμοθετήσει από πριν την πολιτική της εργασίας από το σπίτι, αυτός ο αποκλεισμός θα επηρεάσει ιδιαίτερα τους ανθρώπους της «οικονομίας gig» (με βάση την οποία κυριαρχούν οι ευέλικτες και προσωρινές μορφές εργασίας) και των εργαζομένων μερικής απασχόλησης. Οι εταιρείες σε όλη την συγκεκριμένη περιοχή συνεργάζονται για να δουν πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για την καταπολέμηση της κρίσης και να διασφαλίσει ότι οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην εργασία.

    Μία τάση που επικρατεί στη Silicon Valley είναι πώς θα γίνει αποτίμηση των προσωπικών δεδομένων. Εγείρει το σημαντικό ερώτημα της ιδιοκτησίας δεδομένων, της πρόσβασης και της ιδιωτικότητας. Παρουσιάζει όμως και πολλές ευκαιρίες.

    Τα τηλέφωνά μας παρακολουθούν τα βήματά μας και πολλοί – όχι μόνο οι πλούσιοι – φορούν φθηνές φορητές συσκευές που μπορούν να συλλέξουν στοιχεία για τον τρόπο ζωής τους. Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα πιο αποτελεσματικά; Θα μπορούσαν οι χρήστες να καθορίσουν για ποιο λόγο θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα τους,  όπως η επιτάχυνση της θεραπείας για το COVID-19 ή η άνοια ή ο καρκίνος;

    Με βάση το σενάριο που προβλέπει ότι πιστοποιημένες εφαρμογές θα χρησιμοποιηθούν για αυτούς τους σκοπούς, θα μπορούν να μεταδοθούν αυτόματα προσωπικά δεδομένα από φορητές συσκευές ή smartphones. Αυτά τα δεδομένα θα είναι κρυπτογραφημένα, ανώνυμα στην πηγή και θα μοιραστούν μόνο σε όσους συμμετέχουν στην έρευνα, μαζί με τους ισχύοντες κανόνες διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων, παρόμοιοι με τον τρόπο που η μουσική αγοράζεται και πωλείται online.

     

    Spread of COVID-19 globally.
    Spread of COVID-19 globally.
    Image: World Economic Forum

    Στη συνέχεια, θα μπορούσαν να επιβληθούν “έξυπνες” συμβάσεις αποκλεισμού, οι οποίες διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Θα μπορούσαμε εύκολα να βρεθούμε πρωταγωνιστές σε ένα σενάριο όπου τα άτομα μπορούν να επιλέξουν και να παρέχουν δωρεάν δεδομένα ανώνυμα, για να επιταχύνουν μια θεραπεία για ορισμένες ασθένειες και στη συνέχεια να κάνουν μερικά από τα δεδομένα αυτά προσβάσιμα από τις επιχειρήσεις έναντι αμοιβής.

    Με αυτά τα δεδομένα που θα προέρχονται από όλο τον κόσμο, οι έξυπνοι αλγόριθμοι των μηχανών θα μπορούσαν να εντοπίσουν τις τάσεις που χάνουν οι εμπειρογνώμονες του ανθρώπινου δυναμικού, και στη συνέχεια να διαμορφώσουν συστάσεις για τους επαγγελματίες που θα τις εξετάσουν και θα τις επικυρώσουν. Η διαδικασία θα μπορούσε να επιταχύνει και την ανίχνευση του COVID-19.

    Αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα για εμπορικούς σκοπούς, το αίτημα του πρέπει να πιστοποιηθεί, παρόμοια με το μοντέλο της Apple App Store. Οι εταιρείες θα μπορούσαν να ανακοινώσουν τον τύπο των απαιτούμενων δεδομένων και, στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες (ή οι εταιρείες με τις εμπιστευτικές πληροφορίες που θα ενεργούν για λογαριασμό των ιδιοκτητών) μπορούν να επιλέξουν αν θα συμμετέχουν και να πληρωθούν.

    Θα μπορούσαμε να δούμε την αξία των δεδομένων να ορίζεται από συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης, ώστε οι ιδιοκτήτες να πληρώνονται κατά τη στιγμή της χρησιμοποίησης τους και οι οικονομικές αρχές να φορολογούν αντίστοιχα. Τα δεδομένα θα έχουν συμβολισμούς ώστε να διασφαλίζουν την ανωνυμία του κατόχου.

    Αυτή η δυνατότητα αγοράς δεδομένων θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα νωρίτερα από ό, τι νομίζουμε.  Υπάρχουν εκείνοι που αναζητούν το ψηφιακό μας μέλλον και θέτουν σημαντικά ερωτήματα.<

    Η πρόοδος θα απαιτήσει συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι κυβερνήσεις, οι ιδιώτες, οι επιχειρήσεις και οι ΜΚΟ πρέπει να συμμετάσχουν όλοι για να διασφαλίσουν ότι όλος ο κόσμος μπορεί να επωφεληθεί από αυτές τις εξελίξεις.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο .



    ΣΧΟΛΙΑ