• Think Tanks

    Πώς η πανδημία επηρεάζει τις ζωτικής σημασίας μεταναστευτικές ροές

    • worldeconomicforum.org


    Η μετανάστευση υπό κανονικές συνθήκες βοηθά στη ροή της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, η πανδημία έχει στο μεγαλύτερο βαθμό σταματήσει αυτή την εξέλιξη.

    Εκατοντάδες χώρες έχουν πλέον εφαρμόσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με τον ιό και έχουν κλείσει τα σύνορα τους, δημιουργώντας ένα πρωτοφανή αντίκτυπο στην κινητικότητα μεταξύ κρατών. Η πανδημία αποτελεί επίσης σοβαρή απειλή για πολλούς ανθρώπους που βρίσκονταν στη διαδρομή μεταξύ του σπιτιού τους και του τελικού προορισμού τους όταν εξαπλώθηκε – και τώρα ζουν σε πολυάριθμα στρατόπεδα προσφύγων, όπου ο όρος “κοινωνική απομάκρυνση” έχει ελάχιστη σημασία στην πράξη.

    Σύμφωνα με μια εκτίμηση, οι μετανάστες συνεισφέρουν σχεδόν το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Τώρα, όλοι, από τον μετανάστη γεωργικό εργάτη στην Πορτογαλία μέχρι τον αλλοδαπό εργαζόμενο υγειονομικής περίθαλψης που ζει στη Σουηδία, επηρεάζονται δυνητικά από το κλείσιμο των συνόρων. Ορισμένες χώρες, όπως η Αυστραλία, έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε οποιονδήποτε δεν είναι πολίτης ή κάτοικος. Άλλες, όπως οι ΗΠΑ, έχουν αναστείλει την είσοδο στη χώρα ανθρώπων από ορισμένες περιοχές. Ορισμένα κράτη έχουν κάνει εξαιρέσεις για τους “απαραίτητους” εργαζόμενους, όπως φροντιστές ατόμων που έχουν ανάγκη και εργάτες για την επεξεργασία θαλασσινών.

    Image: World Economic Forum

     

    Πολλοί άνθρωποι που επιλέγουν να φύγουν από το σπίτι τους δεν έχουν σίγουρη απασχόληση. Απλά, φεύγουν από την φτώχεια και τις δυσκολίες. Αυτοί οι άνθρωποι συχνά αφομοιώνονται και συμβάλλουν στην ευημερία των νέων χωρών που επιλέγουν να ζήσουν. Πολλοί από αυτούς έχουν εγκλωβιστεί κατά την μετακίνηση και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον ιό.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Έλληνες αξιωματούχοι έβαλαν σε καραντίνα ένα στρατόπεδο προσφύγων στη Ριτσώνα, αφού 20 από τους άνω των 2.000 κατοίκων που βρίσκονται εκεί, βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Στη συνέχεια, ένας δεύτερος καταυλισμός προσφύγων στην Ελλάδα τέθηκε σε καραντίνα, αφού και εκεί βρέθηκε ένας κάτοικος που είχε νοσήσει, ενώ το ίδιο συνέβη και σε έναν καταυλισμό στην Μάλτα.

     

    Image: World Economic Forum

     

    Παραμένει ασαφές πότε ένα μεγάλο τμήμα του πλανήτη θα μπορέσει και πάλι να ανοίξει για τους μετανάστες με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβάλει στην επανεκκίνηση της παγκόσμια οικονομία που συρρικνώνεται. Δεν είναι επίσης σαφές ποιος θα είναι ο τελικός αντίκτυπος της τρέχουσας κατάστασης στους μετανάστες.

    Για περισσότερες δημοσιεύσεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, ακολουθούν ορισμένα link από την πλατφόρμα στρατηγικής νοημοσύνης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ:

    • Στην Ιρλανδία, η κυβέρνηση κέρδισε εύσημα προχωρώντας στην καταβολή επιδόματος ανεργίας λόγω της πανδημίας σε μόνιμους και έκτακτους μετανάστες εργάτες (IOM)
    • Η Τουρκία κατέγραψε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού σε μία περίοδο κατή την οποία βρισκόταν σε αντιπαράθεση με την ΕΕ σχετικά με τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα. Τώρα, το να κλείσει τα μάτια απέναντι στο πρόβλημα με τους πρόσφυγες εν μέσω πανδημίας δεν αποτελεί επιλογή για την Τουρκία ή τη διεθνή κοινότητα, σύμφωνα με αυτή την ανάλυση (Vox)
    • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης σημαίνουν ότι πολλοί από τους πιο ευάλωτους μετανάστες καταδικάζονται σε μια μορφή φυλάκισης, αν όχι σε πλήρη εξαφάνιση από την κοινωνική ζωή, σύμφωνα με μία έρευνα (The Conversation)
    • Εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί μετανάστες επιστρέφουν τις τελευταίες εβδομάδες στην πατρίδα τους από το Ιράν, που έχει πληγεί από την πανδημία – χωρίς να έχουν κάνει τεστ για τον ιό, σύμφωνα με την παρακάτω έκθεση (The Diplomat)
    • Περίπου 1,4 εκατομμύρια από τα 1,9 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας είναι εγγεγραμμένοι πρόσφυγες και αντιμετωπίζουν σχετικά υψηλό κίνδυνο μόλυνσης σε ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη του κόσμου, υποστηρίζει η παρακάτω ανάλυση (The New Humanitarian)
    • Στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι χωρίς νόμιμα έγγραφα, κινδυνεύουν τώρα να μείνουν εκτός των δημόσιων υπηρεσιών που βοηθούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι πληρώνουν φόρους επί σειρά ετών, αναφέρει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ  (The New Yorker)

     

    Image: World Economic Forum

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο .



    ΣΧΟΛΙΑ