• Think Tanks

    Ποια θεωρούν οι Αμερικανοί οικονομολόγοι ως τη μεγαλύτερη απειλή για το 2019


    Μερικοί από τους κορυφαίους οικονομολόγους των ΗΠΑ ανησυχούν περισσότερο απ’ όσο ποτέ εδώ και χρόνια σχετικά με την οικονομία της χώρας.

    Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Wall Street Journal σε οικονομολόγους, περίπου το 85% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία γέρνουν προς τα κάτω, περισσότερο από ποτέ τουλάχιστον από τις αρχές του 2015 και μετά..

    Και ο μεγαλύτερος φόβος τους; Ο εμπορικός πόλεμος του προέδρου Donald Trump με την Κίνα:

    • Συνολικά, το 47,3% των ερωτηθέντων οικονομολόγων ανέφερε την επικείμενη μάχη των δασμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ως την κύρια απειλή για την οικονομία το 2019, το υψηλότερο ποσοστό από κάθε απειλή.
    • Το 20% επεσήμανε την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές ως τη μεγαλύτερη απειλή.
    • Το 12,7% ανέφερε την επιβράδυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων.

    Η πρόσφατη ενίσχυση των εμπορικών ανησυχιών έχει ενοχοποιηθεί τόσο για το sell-off των μετοχών στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ, όσο και για την επιβράδυνση των κεφαλαιουχικών δαπανών των επιχειρήσεων.

    Εν τω μεταξύ, οι οικονομολόγοι δε συμφωνούν με τον ισχυρισμό του Trump ότι οι πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve είναι η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία. Μόνο το 7,3% των ερωτηθέντων οικονομολόγων – τέσσερις από τους 60 ερωτηθέντες – ανέφεραν την Fed ως τον κορυφαίο τους φόβο. Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed στην πραγματικότητα ήρθαν στην πέμπτη θέση στον κατάλογο των κινδύνων, καθώς το 9% των ερωτηθέντων αναφέρθηκε στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης ως την κύρια ανησυχία τους.

    Η έρευνα της Journal φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με το τι προβλέπουν οι κύριοι οικονομολόγοι της Wall Street για το επόμενο έτος. Οι οικονομολόγοι της JPMorgan, της Bank of America Merrill Lynch και της Goldman Sachs συμφώνησαν ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και λένε ότι ο εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική επιβράδυνση.

    Ενώ καμία από τις τράπεζες της Wall Street δεν προέβλεψε ύφεση, εκτίμησαν επίσης ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι τείνουν σταθερά προς τα κάτω.

    Οι ΗΠΑ και η Κίνα επέβαλαν δασμούς σε αγαθά αξίας 360 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διακινούνταν μεταξύ των δύο χωρών: Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς σε κινέζικα αγαθά ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Κίνα απάντησε με δασμούς σε αμερικανικά εμπορεύματα αξίας 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Αν και οι δύο πλευρές έχουν δείξει σημάδια συμφωνίας, οι δασμοί παραμένουν στη θέση τους, και οι διαπραγματεύσεις είναι γεμάτες με πιθανές παγίδες.

    Ο φόβος είναι ότι η διατήρηση των υφιστάμενων δασμών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η αύξηση αυτών των δασμών και η επιβολή νέων δασμών θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων για τους Αμερικανούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Αυτό θα επιβραδύνει τις επενδύσεις και τις καταναλωτικές δαπάνες, επηρεάζοντας την αύξηση του ΑΕΠ.

    Αν και οι ενδείξεις καταναλωτικού πληθωρισμού από τους δασμούς έχουν περιοριστεί σε λίγα προϊόντα, οι επιχειρήσεις ήδη αναφέρουν πιέσεις του κόστους και διαταραχές από τον εμπορικό πόλεμο. Και όσο συνεχίζεται η μάχη του Trump με την Κίνα, τόσο πιο πιθανό είναι να αρχίσουν να φτάνουν στον μέσο καταναλωτή της Αμερικής.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφείς είναι ο Bob Bryan, ειδικευόμενος σε θέματα οικονομίας και αγορών στο Business Insider



    ΣΧΟΛΙΑ