• Think Tanks

    Πάνω από τον μισό πληθυσμό της Γης είναι πλέον online


    Υπάρχει μια πραγματικά ωραία ιστοσελίδα στην οποία μπορείτε, κυριολεκτικά, να παρακολουθήσετε το Διαδίκτυο να μεγαλώνει. Καθώς οι αριθμοί ανεβαίνουν προς τα 4,2 δισεκατομμύρια χρήστες, βλέπετε ότι το 55% των 7,7 δισεκατομμυρίων πολιτών του κόσμου είναι πλέον συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

    Η ταχύτερη ανάπτυξη σημειώθηκε στην Αφρική, όπου ο αριθμός των χρηστών έχει αυξηθεί κατά πέντε φορές από το 2009. Το ένα τέταρτο όλων των Αφρικανών έχει τώρα πρόσβαση στο διαδίκτυο, με μεγάλο μέρος της αύξησης να προέρχεται από τη χρήση smartphones.

    Οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, παρουσίασαν τριπλασιασμό των χρηστών, ενώ η χρήση του διαδικτύου στην Ασία – Ειρηνικό Ωκεανό και στη Μέση Ανατολή υπερδιπλασιάστηκε την ίδια περίοδο. Η ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι πιο εξασθενημένη, έχοντας αυξηθεί από τα δύο τρίτα στα τέσσερα πέμπτα του πληθυσμού την τελευταία δεκαετία.

    Κοντά στους 7 στους 10 ανθρώπους στην Αμερική είναι σε απευθείας σύνδεση, ενώ πριν από μισή δεκαετία ήταν οι 5 στους 10. Εάν ο αριθμός αυτός φαίνεται χαμηλός όταν σκεφτόμαστε τις ΗΠΑ, θυμηθείτε ότι τα δεδομένα αυτά καλύπτουν τη Λατινική Αμερική, όπου η υποδομή στην ύπαιθρο είναι λιγότερο ανεπτυγμένη.

    Η χρήση του ιστού αναπτύσσεται τόσο γρήγορα, ώστε οι στατιστικολόγοι παλεύουν για να την καταγράψουν. Το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία επιβεβαιωμένα ανά χώρα είναι το 2016. Όπως ήταν ίσως αναμενόμενο, η Κίνα είχε το μεγαλύτερο αριθμό χρηστών (721 εκατομμύρια άτομα) και ακολουθούν η Ινδία (462 εκατομμύρια) και οι ΗΠΑ (287 εκατομμύρια).

    Η Ισλανδία είχε το 100% των 332.000 πολιτών της online. Συνολικά, 17 κράτη και εδάφη διέθεταν περισσότερο από το 90% των πολιτών τους online, από τις Νήσους Φερόε (98,5%) έως την Ιαπωνία (91%). Αλλά είναι ο μετρητής στον ιστότοπο Internet Live Stats ο οποίος είναι συναρπαστικός, παρακολουθώντας τα πάντα, από τους χρήστες έως τις αναζητήσεις στο Google.

    Η απεραντοσύνη του ιστού

    Η τεράστια κλίμακα του online κόσμου είναι συγκλονιστική. Ο μετρητής δείχνει ότι είμαστε κοντά στην ύπαρξη 1,7 δισεκατομμυρίων ιστότοπων που ανακαλύπτονται με πάνω από 5 δισεκατομμύρια αναζητήσεις στο Google κάθε μέρα. Περισσότεροι από 45.000 ιστότοποι πέφτουν θύμα χάκερ κάθε μέρα.

    Μέχρι στιγμής φέτος, έχουμε στείλει συλλογικά σχεδόν 19 τρισεκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 53 δισεκατομμύρια tweets. Παρακολουθήσαμε σχεδόν 500 δισεκατομμύρια βίντεο στο YouTube και πραγματοποιήσαμε περίπου 450 εκατομμύρια αναρτήσεις σε ιστολόγια. Η κίνηση δεδομένων στο Internet έχει δημιουργήσει σχεδόν 450 δισεκατομμύρια gigabytes δεδομένων που καταναλώνουν σχεδόν 285 εκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Όλα αυτά παρήγαγαν περισσότερους από 230 εκατομμύρια τόνους CO2.

    Το Διαδίκτυο έχει διανύσει πολύ δρόμο στα 30 χρόνια από τότε που ο Sir Tim Berners-Lee πρότεινε την ιδέα του ενώ εργαζόταν στο CERN. Σε ανάρτησή του σε blog για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Berners-Lee κάλεσε τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να «σέβονται τον ιστό ως παγκόσμια κοινότητα με τους πολίτες στην καρδιά του». Με περίπου 4,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους, αυτή είναι μια αρκετά μεγάλη κοινότητα.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι o Douglas Broom.



    ΣΧΟΛΙΑ