• Think Tanks

    Οκτώ χρόνια μετά τη Φουκουσίμα, η πυρηνική ενέργεια κάνει comeback

    πυρηνικοι τεχνικοι


    Οκτώ χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που οδήγησαν στην κατάρρευση πολλών αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα, η πυρηνική βιομηχανία της Ιαπωνίας ανακάμπτει.

    Η Tohoku Electric Power, της οποίας η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Onagawa ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, έλαβε κατ’ αρχήν έγκριση από την ιαπωνική κυβέρνηση για την επανεκκίνηση του αντιδραστήρα Νο 2 .

    Ο αντιδραστήρας, ο οποίος έχει το ίδιο σχέδιο με εκείνους της Tokyo Electric Power Company που καταστράφηκαν στη Φουκουσίμα, υπέστη βλάβη από το τσουνάμι του 2011, αν και το σύστημα ψύξης του παρέμεινε άθικτο.

    Έντεκα αντιδραστήρες σε τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια στην περιοχή έκλεισαν αυτόματα τη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ, αλλά τρεις αντιδραστήρες στο εργοστάσιο Daiichi καταστράφηκαν μετά το τσουνάμι των 15 μέτρων που απενεργοποίησε την τροφοδοσία τους και τις ψυκτικές τους δυνατότητες.

    Οι αντιδραστήρες της Φουκουσίμα έχουν παροπλιστεί και η περιφέρεια έχει αναδειχθεί ως κόμβος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ύψους 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με 11 εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας και 10 αιολικά πάρκα που αναμένεται να παραγάγουν μέχρι 600 μεγαβάτ.

    Ωστόσο, η Ιαπωνία συνεχίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα – τέσσερις αντιδραστήρες επανεκκινήθηκαν το 2018 και η χώρα σχεδιάζει να παράγει το 20% της ενέργειάς της από τους αντιδραστήρες της μέχρι το 2030.

    Μια παγκόσμια τάση

    Η Ιαπωνία δεν είναι μόνη της. Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 3,3% το 2018, με την παγκόσμια παραγωγή να φτάνει τα επίπεδα προ της Φουκουσίμα και τα πυρηνικά εργοστάσια να καλύπτουν σχεδόν το 10% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

    Και οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να επενδύουν σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, λόγω της ικανότητάς τους να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, που διαθέτουν 96 πυρηνικούς αντιδραστήρες, τα πυρηνικά εργοστάσια λειτουργούσαν στο 92,5% της δυναμικότητάς τους το 2018 – περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή ενέργειας. Σε αντίθεση με τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν παράγουν άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

    Υπάρχουν περισσότεροι από 50 πυρηνικοί αντιδραστήρες υπό κατασκευή σε ολόκληρο τον κόσμο – 15 από αυτούς στην Κίνα, η οποία έχει ως στόχο να διαθέτει 58 γιγαβάτ μέχρι το 2020, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα εργοστάσια με άνθρακα. Σχεδόν το 70% των αντιδραστήρων της Κίνας έχουν κατασκευαστεί την τελευταία δεκαετία.

    Αν και δεν υπήρξαν θάνατοι ως αποτέλεσμα της πυρηνικής καταστροφής της Φουκουσίμα, μετά από αυτήν υπήρξαν ευρείες κοινωνικές διαμαρτυρίες υπέρ της εγκατάλειψης πυρηνικών projects. Η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση αναφέρει ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ένα ασφαλές μέσο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ότι ο κίνδυνος ατυχημάτων στα εργοστάσια είναι χαμηλός και μειώνεται.

    Πάντως, οι τοπικές αρχές πρέπει και πάλι να συμφωνήσουν στην επανεκκίνηση του αντιδραστήρα Onagawa προτού μπορέσει να προχωρήσει, αλλά φαίνεται ότι η πυρηνική ενέργεια θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του ενεργειακού μείγματος της Ιαπωνίας για αρκετό χρονικό διάστημα.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Katharine Rooney



    ΣΧΟΛΙΑ