• Think Tanks

    Η επενδυτική “έξαρση” του Bitcoin αποτελεί παρελθόν λόγω της κινεζικής κυβέρνησης

    • NewsRoom
    Bitcoin

    Bitcoin


    Η επενδυτική “έξαρση” του Bitcoin έχει σβήσει, για τώρα. Συνεθλίβη από την ολοκληρωτική παρέμβαση της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία αποδυναμώνει τον ενθουσιασμό των επενδυτών για το ψηφιακό νόμισμα.

    Αυτό είναι μόνο η αρχή και όχι το τέλος των πρόσφατων προσπαθειών των μεγάλων κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο να μετατρέψουν το Bitcoin ξανά σε αυτό που ήταν κάποτε – ένα εξωτικό νόμισμα για τους εξοικειωμένους με την τεχνολογία και τους ρομαντικούς ριζοσπαστικούς.

    Τα νέα από την Κίνα σχετικά με το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Μετά την απαγόρευση των Αρχικών Προσφoρών Νομισμάτων (ICOs) στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, το Πεκίνο κλείνει τώρα τα τοπικά ανταλλακτήρια Bitcoins, εξαπολύοντας ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα για τους σημαντικότερους “παίκτες” της αγοράς.

    Bitcoin

    Για να είμαστε δίκαιοι, η κινεζική και άλλες κυβερνήσεις, μεγάλες και μικρές, έχουν μερικούς καλούς λόγους να παρέμβουν και να ρυθμίσουν τη διαδικασία έκδοσης και συναλλαγής κρυπτονομισμάτων, όπως συμβαίνει με την έκδοση και την αγοραπωλησία συμβατικών χρηματοπιστωτικών προϊόντων και μέσων – προκειμένου να προστατεύσουν τους επενδυτές από τη χειραγώγηση της αγοράς και να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

    Αλλά το να απαγορεύουν τις ICOs και τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα στο σύνολό τους, όπως κάνει η Κίνα, υπερβαίνει τις παραδοσιακές ρυθμίσεις της αγοράς. Αμφισβητεί την ίδια τη νομιμότητα του Bitcoin και τις προοπτικές του για ευρεία αποδοχή του ως μέσο συναλλαγής, περιουσιακό στοιχείο και μέσο για διάφορες πληρωμές. Για να καταστεί “χρήμα”, δηλαδή, όπως τα εθνικά νομίσματα.

    Για έναν καλό λόγο: οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να αναδειχθούν ανταγωνιστικά νομίσματα. Απειλούν το μονοπώλιό τους να δημιουργούν χρήμα και να ελέγχουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία.

    Στην πραγματικότητα, ο λόγος για τον οποίο η Κίνα είναι η πρώτη μεγάλη κυβέρνηση που λαμβάνει τέτοια μέτρα δεν πρόκειται για “ατύχημα”. Η Κίνα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο του τραπεζικού της συστήματος και να διαθέτει πίστωση σύμφωνα με την πολιτική της ατζέντα. Αυτό σημαίνει ότι ένα ανταγωνιστικό νόμισμα όπως το Bitcoin θα απειλούσε το πολιτικό της σύστημα. Γιατί να μην το συντρίψει νωρίτερα, παρά αργότερα;

    Ενώ δεν είναι ακόμη σαφές εάν η κινεζική κυβέρνηση θα επιτύχει τους πραγματικούς στόχους της, ένα είναι σαφές: η επενδυτική έξαρση για τα ψηφιακά νομίσματα έχει σβήσει, τουλάχιστον για τώρα.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς η κατάσταση στη Βόρεια Κορέα μπορεί να αποβεί μοιραία για τις ΗΠΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας από την ΕΚΤ όσον αφορά στο ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το γερμανικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να εδραιωθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ