• Think Tanks

    Θα μπορούσε η Ελλάδα να ακολουθήσει τα βήματα της Πορτογαλίας και να ανακάμψει;

    • NewsRoom
    κατασχέσεις


    Επτά χρόνια αφότου βυθίστηκε στην ύφεση, η Πορτογαλία είναι ακόμη μια πλούσια χώρα, σύμφωνα τουλάχιστον με έναν δείκτη, το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ), το οποίο ανήλθε στα 22347,04 δολάρια ΗΠΑ το 2016.

    Αυτό είναι το 177% του διεθνούς μέσου όρου, αλλά και πολύ κοντά στο ιστορικά υψηλό των 22829,85 δολαρίων ΗΠΑ το 2008, σύμφωνα με το Tradingeconomics.com.

    Μετά υπάρχουν οι δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης, σύμφωνα με τους οποίους η Πορτογαλία συγκαταλέγεται στις 50 κορυφαίες χώρες, κοντά στην Ισπανία και την Ελλάδα.

    Η Πορτογαλία ανακάμπτει από τη βαθιά ύφεση που συνόδευσε την κρίση του χρέους της περιόδου 2010-14. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 2,90% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, χάρη στην ανάκαμψη των επενδυτικών δαπανών. Αυτό είναι πολύ πάνω από το 1,22% του μέσου όρου της περιόδου 1996-2017, καθώς και μια μεγάλη επιστροφή από το -5% όταν η χώρα βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο της ύφεσης.

    Οι οίκοι αξιολόγησης χρέους έχουν προσέξει την πρόοδο της Πορτογαλίας. Την περασμένη εβδομάδα, η S&P Global Ratings αναθεώρησε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε “BBB-” από το “BB+”, με σταθερό outlook.

    Κατά κανόνα, μια αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας χρησιμοποιείται από θεσμικούς επενδυτές, κρατικά επενδυτικά ταμεία, συνταξιοδοτικά ταμεία, καθώς και από διάφορους επενδυτές για την αξιολόγηση της πιστωτικής φερεγγυότητας της Πορτογαλίας και, ως εκ τούτου, καθορίζει το κόστος δανεισμού της χώρας, το οποίο μειώθηκε απότομα. Το δεκαετές ομόλογο της Πορτογαλίας μειώθηκε κατά 0,01% σε 2,42 την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου από 2,44, και ελαττώθηκε τους τελευταίους μήνες εν αναμονή της αναβάθμισης της S&P.

    Αυτή είναι μια μεγάλη εξέλιξη για την Πορτογαλία, καθώς ανοίγει τον δρόμο για να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης του χρέους της και να βγει από τον φαύλο κύκλο λιτότητας που επέβαλαν οι πιστωτές της.

    Όσον αφορά τις προοπτικές της Ελλάδας για ανάλογη ανάκαμψη, ο Απόστολος Πίττας, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Long Island University Post, είναι αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να βελτιωθεί, όπως και η Πορτογαλία, αν κάνει τα κατάλληλα βήματα προς τα εμπρός.

    Και αυτό το υποστηρίζει σημειώνοντας: “Ενώ η αναβάθμιση της Πορτογαλίας από την Standard & Poor’s είναι καλή είδηση, απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις για τη συνέχιση της βελτίωσης της οικονομίας, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η οποία δεν έχει ακόμη υιοθετήσει τις ανοιχτές αγορές και τον ανταγωνισμό. Πρέπει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα δημόσια οικονομικά της, να δημιουργήσει επιχειρηματικά κίνητρα, να στηρίξει την τεχνολογική ανάπτυξη και να προωθήσει μια νέα κουλτούρα επιχειρηματικού πνεύματος. Αλλά δεν έχει συμβεί κανένα από τα παραπάνω και η κακουχία συνεχίζεται. Όπως όμως η Πορτογαλία κάνει έξυπνες κινήσεις, αυτό μπορεί να το κάνει και η Ελλάδα, αν το επιλέξει. Τα καλά νέα είναι ότι η επιτυχία είναι μια επιλογή και, συγκεκριμένα, είναι η επιλογή υιοθέτησης έξυπνων οικονομικών πολιτικών”.

    Έτσι, το μέλλον της Ελλάδας είναι στα χέρια της.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ρώσος δισεκατομμυριούχος επενδύει $100 εκατ. σε ένα project με μηδαμινές πιθανότητες επιτυχίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ