• Think Tanks

    Τα πέντε βήματα για να τα βρείτε με την Κίνα

    • NewsRoom


    Ήταν τόσες πολλές οι χειραψίες που ανταλλάχτηκαν και τόσα πολλά τα ποτήρια σαμπάνιας που άδειασαν από αρχηγούς κρατών αυτό το μήνα στην Ασία, που δύσκολα θα θυμούνται ποιος μίλησε σε ποιον. Ωστόσο, η Κίνα είναι σαν τον ελέφαντα στο δωμάτιο σε κάθε συνάντηση. Κανείς δεν θέλει να την εκνευρίσει. Πολίτες χωρών όπως η Μιανμάρ λένε ότι η Κίνα παίρνει τους φυσικούς πόρους με το που σκάψει σε μια ξένη χώρα. Και το Βιετνάμ μπορεί να βεβαιώσει ότι ο κινεζικός έλεγχος στην αμφισβητούμενη θάλασσα μεταξύ τους γίνεται όλο και πιο στενός.

    Παρολ’αυτά, η οικονομία της Κίνας που ξεπερνά τα 11,2 τρισ. δολάρια, εξακολουθεί να αναπτύσσεται, το ίδιο και η διασυνοριακή επενδυτική της επιρροή. Ξένες κυβερνήσεις ή πολυεθνικές εταιρείες δεν μπορούν να ελέγξουν -αλλά μπορούν να γίνουν φίλοι με την Κίνα υπό τις σωστές προσδοκίες.

    1. Μην περιμένετε να λύσετε κάθε πρόβλημα.

    Η Κίνα γνωρίζει ότι είναι άκαμπτη σε ορισμένα θέματα, όπως η αυταρχική κυβέρνηση, ο ελεύθερος λόγος και ο περιστασιακός σεβασμός του διεθνούς ναυτικού δικαίου. Οι αξιωματούχοι του Πεκίνου ενοχλούνται πραγματικά όταν κάποιος, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, τούς ζητά να αλλάξουν. Η Κίνα ακύρωσε ξαφνικά την επίσκεψη μιας αποστολής της Αυστραλίας φέτος εξαιτίας αυτού του είδους κριτικής. Άλλωστε, δεν είναι ότι ζητά από τις δημοκρατικές χώρες να δοκιμάσουν τον απολυταρχισμό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι σκεπτικιστές γείτονές της τείνουν να τα πηγαίνουν καλά με το Πεκίνο.

    “Η Ασία δεν βλέπει την Κίνα ως τον απόλυτο εχθρό. Είναι στην πραγματικότητα “φιλεχθρός”, όπως το έθεσαν κάποιοι ειδικοί σε θέματα της εξωτερικής πολιτικής”, λέει ο Alan Chong, αναπληρωτής καθηγητής στη σχολή διεθνών σπουδών S. Rajaratnam της Σιγκαπούρης.

    2. Αποδεχτείτε τις δυσάρεστες ασάφειες.

    Ορισμένες φορές μία ξένη πλευρά δεν ξέρει εάν η Κίνα ακολουθεί κανόνες και συμφωνίες. Εάν η ξένη πλευρά παίρνει χρήματα από την Κίνα τείνει να μην ασχολείται πια.

    Η Microsoft, για παράδειγμα, σκέφτηκε το 2015, μετά από πολλή αναστάτωση ότι δεν θα μπορούσε να σταματήσει την κινεζική πειρατεία του λογισμικού του CD ROM: έδωσε στους Κινέζους χρήστες δωρεάν αναβαθμίσεις των Windows 10 παρόλο που το 75% είχε αντιγράψει την αυθεντική εκδοχή. Σκεφτείτε το σαν τη στρατηγική του “ηγέτη ζημίας”. Η Microsoft διαπρέπει τώρα στην Κίνα.

    3. Να είστε πρακτικοί από την αρχή έως το τέλος.

    Οι ξένοι θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μηχανική του τρόπου με τον οποίο μια συμφωνία θα έχει ουσιαστικό νόημα και για τις δύο πλευρές ως τελικοί χρήστες.

    Πάρτε για παράδειγμα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump. Στις επαφές του με την Κίνα τον Απρίλιο και ξανά αυτό το μήνα, απέφυγε τα δυσάρεστα για την Κίνα θέματα. Τα σχόλια του Trump για το ταξίδι του Νοεμβρίου στην Ασία δείχνουν ότι κλίνει προς την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών, ένα ζήτημα πρακτικό για την Κίνα εάν όλοι παίξουν δίκαια. Ο Trump έχει καλές σχέσεις με την Κίνα.

    4. Μην ζορίζεστε για την τελειότητα.

    Πολλοί ηγέτες της πολιτικής και των επιχειρήσεων φοβούνται ότι οποιοδήποτε ολίσθημα θα στρέψει την Κίνα εναντίον τους. Αλλά η Κίνα συνήθως συμπαραστέκεται στους φίλους που κάνουν παράξενες γκάφες.

    Η Κίνα το προσπέρασε όταν ο νέος της φίλος, ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte, πρότεινε τον Απρίλιο να βάλει μια σημαία σε μια θαλάσσια περιοχή που αμφισβητείται (Ποτέ δεν την έβαλε). Κινέζοι αξιωματούχοι αξιολογούν τους φίλους περισσότερο βάσει των προθέσεων τους και όχι βάσει μεμονωμένων ενεργειών.

    Κάποιες βασικές γραμμές που δεν πρέπει να παραβιάζονται: να επικρίνονται προσωπικά οι ηγέτες, να επισκιάζονται σημαντικά γεγονότα και να μπαίνει η Κίνα στο στόχαστρο διεθνών οργανισμών, όπως η πρόκληση της ΕΕ που κατάφερε να αποκρούσει η Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη τον Απρίλιο.

    5. Υποσχεθείτε ειρήνη.

    Όσο και άτοπη να φαίνεται η συμβουλή αυτή δεδομένης της δύναμης της Κίνας σήμερα, η χώρα προσπαθεί ακόμη να ξεπεράσει ψυχολογικά τις εισβολές ξένων δυνάμεων. Η αυτοκρατορική Ιαπωνία κατέλαβε τμήματα της Κίνας από το 1931 έως το 1945. Μετά το 1800, οι δυτικές χώρες που ξεκίνησαν από τη Βρετανία εκμεταλλεύτηκαν την αδύναμη δυναστεία των Qing για να αποσπάσουν παραχωρήσεις σε μεγάλες κινεζικές πόλεις.

    Μπορεί να αποκλείσετε τις ειρηνευτικές υποσχέσεις, όπως και την άσκοπη διπλωματία, αλλά η Κίνα εξακολουθεί να θέλει να τα ακούει. Ο Duterte υποσχέθηκε τη Δευτέρα σε έναν Κινέζο αξιωματούχο, κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής των κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, ότι θα αποφύγει τη σύγκρουση, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Harry Roque σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα. Η Κίνα έχει τις τρίτες ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις του κόσμου. Οι Φιλιππίνες κατατάσσονται στην 50η θέση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τρεις Κινέζοι για πρώτη φορά διεκδικούν μία θέση στο top 20 των Δισεκατομμυριούχων του Forbes

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Άνθρωποι εναντίον μηχανών στον εργασιακό τομέα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταθερά πάνω από τα 7.000 δολάρια η τιμή του Bitcoin, χωρίς την Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ