• Think Tanks

    BlackRock Blog: Οι πολλές «γεύσεις» των περιουσιακών στοιχείων κυμαινόμενου επιτοκίου

    καρπούζι


    Οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιδρούν στην συγχρονισμένη και διαρκή παγκόσμια επέκταση και εγκαταλείπουν τα επίπεδα έκτακτης ανάγκης για τη νομισματική προσαρμογή. Οι αυξανόμενοι ρυθμοί ενισχύουν την ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων κυμαινόμενου επιτοκίου, τα οποία έχουν ενσωματωμένη αντιστάθμιση κινδύνου έναντι της αύξησης του κόστους δανεισμού.

    Οι αυξήσεις επιτοκίων περνούν στους τίτλους κυμαινόμενου επιτοκίου με τη μορφή υψηλότερων κουπονιών, ενώ ταυτόχρονα και έχουν αυξηθεί οι εναλλακτικές λύσεις για τους επενδυτές όσον αφορά στη διαχείριση της νομισματικής σύσφιξης. Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των διαφορετικών τύπων ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου.

    JulyFixedIncomeStrategyCharts_FlavorsOfFloatingRate_BlogVersion_R6_080917

    Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών άρχισε να εκδίδει τίτλους κυμαινόμενου επιτοκίου μικρής διάρκειας το 2014 για να διαφοροποιήσει τις ανάγκες χρηματοδότησης σε μετρητά. Αυτά τα ομόλογα εφαρμόζουν έχουν διάρκεια δύο ετών και η πληρωμή των κουπονιών γίνεται σε τετραμηνιαία βάση. Το βραχυπρόθεσμο χρέος δεν έχει κυμαινόμενο επιτόκιο. Τα ομόλογα μικρής διάρκειας έχουν σημειώσει θετικές αποδόσεις, ακόμη και εν μέσω αύξησης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων στις ΗΠΑ.

    Τα τραπεζικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου καταλαμβάνουν το άλλο άκρο του κινδύνου. Έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις, όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα, αν και το υψηλότερες αποδόσεις έρχονται μαζί με τον μεγαλύτερο πιστωτικό κίνδυνο. Οι αποδόσεις έχουν συρρικνωθεί το τελευταίο έτος, μια τάση που θεωρούμε ως μη βιώσιμη μεσοπρόθεσμα. Η συρρίκνωση αποδόσεων, η οποία είναι επίσης εμφανής στο διάγραμμα, αντανακλά τις αυξήσεις της πορείας του επιτοκίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και την επιδίωξη των επενδυτών για υψηλότερες αποδόσεις.

    Η εξέλιξη των κινδύνων και των ανταμοιβών στην αγορά δανείων σημαίνει με λίγα λόγια ότι οι επενδυτές πρέπει να είναι ακόμα πιο επιλεκτικοί στη διαχείριση χαρτοφυλακίου τραπεζικών δανείων. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευκαιρίες, αλλά η στάση μας είναι αμυντική.

    Το κείμενο είναι του Jeffrey Rosenberg, CFA BlackRock Chief Investment Strategist for Fixed Income

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Η χαμηλή μεταβλητότητα ήρθε για να μείνει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τεχνητή νοημοσύνη: Εξέλιξη ή επανάσταση; Τι σημαίνει για τους επενδυτές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Διαβάστε αυτά τα 7 βιβλία φέτος το καλοκαίρι και θα μάθετε να επενδύετε



    ΣΧΟΛΙΑ