• Think Tanks

    Κυκλώνας Irma: Άλλαξε το χρώμα νησιών της Καραϊβικής (φωτογραφίες)

    • NewsRoom


    Προτού προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες σε πολλές περιοχές της Φλόριντας, από το Jacksonville έως το Key West, ο “Irma” χτύπησε ανελέητα μια σειρά από νησιά της Καραϊβικής όταν ακόμη βρισκόταν σε φουλ ισχύ ως τυφώνας κατηγορίας πέντε.

    Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του μικρού νησιού Μπαρμπούντα έμειναν χωρίς στέγη. Στις Βρετανικές αλλά και τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους, ο “Irma” έκανε επιδρομή στην ξηρά, ξηλώνοντας σκεπές και βλάστηση.

    Μέχρι την Κυριακή που οι ουρανοί πάνω από τα νησιά καθάρισαν, ο δορυφόρος Landsat 8 απαθανάτισε το φυσικό χρώμα των Παρθένων νήσων αποκαλύπτοντας την έκταση της καταστροφής.

    Εάν συγκρίνει κανείς τις εικόνες αυτές με τις φωτογραφίες που τράβηξε ο δορυφόρος πριν την καταιγίδα θα παρατηρήσει μια ξεκάθαρη αλλαγή χρώματος, με τα νησιά Άγιος Θωμάς, Άγιος Ιωάννης, Τορτόλα και Βέρτζιν Γκόρντα να έχουν μεταμορφωθεί, από μια κατάφυτη σκούρα πράσινη περιοχή σε μια μουντή καφετιά έκταση.

    Ο κυκλώνας Irma άλλαξε κυριολεκτικά το χρώμα νησιών της Καραϊβικής

    “Υπάρχει ένας αριθμός από πιθανές εξηγήσεις”, επισημαίνει η Kathryn Hansen της NASA. “Η πλούσια πράσινη τροπική βλάστηση μπορεί να ξεριζωθεί από τους ισχυρούς ανέμους του τυφώνα, αφήνοντας στο δορυφόρο τη θέα άγονου εδάφους. Επίσης, το αλάτι της θάλασσας που ανακάτεψε ο τυφώνας μπορεί να καλύψει και να αποξηράνει τα φύλλα ενώ βρίσκονται ακόμη πάνω στα δέντρα”.

    Η αντίθεση είναι εμφανής και στις φωτογραφίες “πριν και μετά” της νησιωτικής χώρας Αντίγουα και Μπαρμπούντα.

    Η λαβωμένη Μπαρμπούντα έγινε καφέ ενώ η Αντίγουα που γλίτωσε τη μεγαλύτερη ορμή του τυφώνα, παραμένει σχετικά πράσινη.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς η κατάσταση στη Βόρεια Κορέα μπορεί να αποβεί μοιραία για τις ΗΠΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας από την ΕΚΤ όσον αφορά στο ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το γερμανικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να εδραιωθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ