• Think Tanks

    Η οικονομική ζημία του Kevin Spacey μετά το σεξουαλικό σκάνδαλο

    • NewsRoom
    House of Cards

    Σκηνή από το House of Cards με τον Kevin Spacey


    Έχει περάσει σχεδόν μια εβδομάδα από τις πρώτες κατηγορίες εις βάρος του ηθοποιού Kevin Spacey για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και ο ρόλος του στη δημοφιλή σειρά του Netflix, House of Cards, είναι παρελθόν – όπως μάλλον και η καριέρα του. Η ακύρωση μόνο του House of Cards θα μπορούσε να κοστίσει στον Spacey έως και 6,5 εκατ. δολάρια σε μελλοντικά κέρδη. Για τον Spacey, που φιλοξενείται συχνά στη λίστα του Forbes με τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς της τηλεόρασης και ο οποίος κέρδισε 12 εκατ. δολ. πέρυσι, η υποκριτική και οι λοιπές παραστάσεις είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσουν παρελθόν.

    Την περασμένη Κυριακή, ο ηθοποιός Anthony Rapp δήλωσε στο BuzzFeed News ότι σε ηλικία 14 ετών είχε υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από τον Spacey. Ο Spacey απάντησε στις κατηγορίες με μια δήλωση μετανοίας και αποκαλύψεις για τη σεξουαλική του ταυτότητα. Οι κατηγορίες που ακολούθησαν έκαναν το Netflix και την εταιρεία που το διαχειρίζεται, τη Media Rights Capital, να ανακοινώσουν την Τρίτη την αναστολή της έκτης σεζόν του House of Cards με σκοπό να εξεταστεί η τρέχουσα κατάσταση και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

    Την Πέμπτη, οκτώ νυν και πρώην εργαζόμενοι του House of Cards υποστήριξαν στο CNN πως ο Spacey δημιουργούσε ένα “τοξικό” περιβάλλον εργασίας υιοθετώντας συμπεριφορές που παρέπεμπαν σε σεξουαλική παρενόχληση, όπως “μη συναινετικό άγγιγμα” και “άξεστα σχόλια”.

    Αν και ο Spacey δεν έχει απαντήσει ακόμη για τις νέες κατηγορίες που τον βαραίνουν (ο ατζέντης και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεών του διέκοψαν τη συνεργασία τους μαζί του μετά τις αποκαλύψεις), το Netflix και η MRC με ανακοινώσεις τους δήλωναν πως θα ερευνήσουν όλες τις κατηγορίες που ανέκυψαν, διασφαλίζοντας ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας για το καστ της λαοφιλούς σειράς. Μάλιστα, παραδέχθηκαν πως ένα παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί παλιότερα, αλλά επιλύθηκε το 2012.

    Έως το βράδυ της Παρασκευής, επισήμως ο Spacey είχε απολυθεί από το σόου. Το Netflix ανακοίνωσε πως η έκτη σεζόν θα είναι ο τελευταίος κύκλος της σειράς, μια απόφαση που -όπως υποστήριξε- ήταν άσχετη με τις κατηγορίες.

    Όπως προαναφέρθηκε, η απώλεια της θέσης στη σειρά αλλά και στην παραγωγή θα μπορούσε να κοστίσει στον Spacey έως και 6,5 εκατ. δολ. σε μελλοντικά κέρδη, ή περίπου 500.000 δολ. για κάθε επεισόδιο (κάθε σεζόν αποτελείται από 13 επεισόδια το πολύ).

    Το συνολικό ποσό που πρόκειται να χάσει ο Spacey εξαρτάται από αυτό που έχει ήδη πληρωθεί αλλά και από όσα προβλέπονται στη ρήτρα περί ηθικής στη σύμβασή του. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, απαγορεύεται σε εργαζομένους να προβαίνουν σε ανήθικες συμπεριφορές, και κάποιες από τις συνέπειες από την παραβίαση αυτού του όρου θα μπορούσε να είναι η μείωση της συμφωνημένης αμοιβής ή ακόμη και η εξάλειψή της.

    Επειδή ο Spacey και το House of Cards ήταν πολύ σημαντικά για την επιτυχία του Netflix στις αποκλειστικές του παραγωγές, είναι πολύ πιθανόν ο ηθοποιός να διαπραγματεύτηκε και να έλαβε από την εταιρεία μια προκαταβολή της αμοιβής του για την έκτη σεζόν – χρήματα που είναι δύσκολο να ανακτηθούν ακόμη και αν ο Spacey αποδειχθεί ότι ήταν η αιτία που ακυρώθηκε η σειρά.

    Εκτός από τη θέση του στο House of Cards, ως ηθοποιός και μέλος της παραγωγής, ο Spacey δεν πρόκειται να συνεχίσει να διδάσκει διαδικτυακά μαθήματα υποκριτικής στο MasterClass. Αν και έχει λάβει ως προκαταβολή περίπου 100.000 δολ., θα χάσει το 30% από τα κέρδη που θα προκύψουν.

    Επιπλέον, το Netflix ανακοίνωσε πως ακυρώνεται και η σχεδιαζόμενη βιογραφική ταινία για τον Gore Vidal, στην οποία ο Spacey θα υποδυόταν τον Vidal. Όπως και στο House of Cards, έτσι και εδώ δεν είναι γνωστό πόσα χρήματα έλαβε ο Spacey ως προκαταβολή και πόσα πρόκειται να χάσει.

    Τα μελλοντικά εκατομμύρια που θα χάσει λόγω του στιγματισμένου ονόματός του είναι λιγότερο μετρήσιμα: με την καριέρα του στο Χόλιγουντ και στο θέατρο να τελειώνει, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τα χρήματα που θα χάσει ο Spacey. Σε αυτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, συμπεριλαμβάνονται περίπου 2 εκατ. δολ. από μικρού προϋπολογισμού ταινίες, 5 εκατ. από πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ακριβές ταινίες, καθώς και έως 3 εκατ. από διαφημιστικά συμβόλαια.

    Ενώ για τον Spacey αυτές οι εξελίξεις θα αποτελέσουν μια γερή γροθιά στην περιουσία και τα κέρδη του, για το Netflix υπολογίζεται ότι ο αντίκτυπος δεν θα είναι τόσο σοβαρός. Όταν βγήκε στον αέρα το House of Cards, ήταν η πρώτη αποκλειστική παραγωγή της συνδρομητικής streaming πλατφόρμας, η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κοινού και των επενδυτών. Από τότε, όμως, το Netflix έχει προχωρήσει και σε άλλες αποκλειστικές παραγωγές που συγκεντρώνουν αν όχι μεγαλύτερο, τουλάχιστον το ίδιο ενδιαφέρον με το House of Cards.

    Για του λόγου το ασφαλές, μεταξύ 25 Οκτωβρίου 2016 και 25 Οκτωβρίου 2017, το House of Cards συγκέντρωσε 6.917.707 αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα. Την ίδια περίοδο, τα 13 Reasons Why, Stranger Things και Sense8 συγκέντρωσαν 19.686.222, 8.113.588 και 7.488.505 αναφορές-αναζητήσεις, αντιστοίχως.

    Επίσης, η Symphony Advanced Media ανακοίνωσε πως η τέταρτη σεζόν του House of Cards παρακολουθήθηκε τις πρώτες 35 ημέρες από 5,67 εκατ. ενήλικες (18-49 ετών), μένοντας πίσω από άλλες οκτώ αποκλειστικές παραγωγές, όπως τα Stranger Things, Orange Is the New Black και Fuller House.

    Σε όρους χρημάτων, το Netflix θα χάσει από τα χρήματα που έχει επενδύσει στην έκτη σεζόν του House of Cards, αλλά με περιεχόμενο 6 δισ. δολ. το 2017 και περίπου 8 δισ. δολ. το 2018, θα αντέξει. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη πως έχει ήδη αντέξει σε πιο ακριβές παραγωγές που δεν πήγαν καλά, όπως το σόου The Get Down, που κόστισε 120 εκατ. δολ. και δεν άρεσε καθόλου στο κοινό.

    Μπορεί λοιπόν οι θεατές και οι οπαδοί της σειράς να λένε “αντίο” στον Frank Underwood, ο μεγάλος χαμένος όμως δεν είναι άλλος από τον Kevin Spacey.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Η επιτυχία του Viber και ο ρόλος της Ελλάδας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ο πλούτος, η φήμη και ο θάνατος!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιράν: Ο παράδεισος της παγκόσμιας σιδηροδρομικής βιομηχανίας



    ΣΧΟΛΙΑ