• Think Tanks

    Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις «πλούσιες» χώρες

    • NewsRoom


    Η εξαετής ύφεση έχει καταστρέψει την ελληνική οικονομία με πολλούς τρόπους. Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο προβάλλονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Η Ελλάδα παραμένει μια “πλούσια” χώρα. Τουλάχιστον σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις που χρησιμοποιούνται ευρέως και αφορούν στην ποιότητα και στο προσδόκιμο ζωής, αλλά και στις δυνατότητες της χώρας να επανακάμψει.

    Ενδεικτικό είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας που ανέρχεται στα 22.736,46 δολάρια – ήτοι στο 180% του παγκόσμιου μέσου όρου – σύμφωνα με την Trading Economics.

    Ωστόσο, το τρέχον ΑΕΠ της Ελλάδας βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά των 30.054,89 δολάρια το 2007. Αυτό σημαίνει ότι η ευημερία των Ελλήνων είναι κατά μέσο όρο 25% κάτω από τα επίπεδα του 2007.

    Υπό αυτά τα δεδομένα, βέβαια, η Ελλάδα δεν φαντάζει πλούσια πλέον. Ειδικά για εκείνους που στέκονται στις ουρές των ανέργων και οι οποίοι σήμερα αντιστοιχούν στο 21,7% του εργατικού δυναμικού.

    Ωστόσο, υπάρχει και η “ανθρώπινη ανάπτυξη”, ένας δείκτης που τοποθετεί την Ελλάδα μεταξύ των 30 κορυφαίων χωρών στον κόσμο, κοντά στην Ισπανία και αρκετά υψηλότερα από την Πορτογαλία.

    Η “ανθρώπινη ανάπτυξη” έχει λάβει στήριξη από τη Δημοκρατία. Ήδη από τα αρχαία χρόνια, η Δημοκρατία προκάλεσε συχνά χάος στους δρόμους της Αθήνας, αλλά έχει λειτουργήσει και ως μηχανισμός διάδοσης για τις πολιτικές εντάσεις, ενώ έχει διευκολύνει την ειρηνική μετάβαση από μία πολιτική ηγεσία σε μια άλλη – μια διαδικασία που επιταχύνεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

    Αυτό συνέβη και στην πρόσφατη κρίση, σε μια περίοδο κατά την οποία οι Έλληνες πολίτες έχουν φέρει και έχουν διώξει αρκετούς ηγέτες από την εξουσία, στην αναζήτηση μιας φιγούρας που θα οδηγήσει την Ελλάδα έξω από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, την ώρα που η χώρα επιστρέφει στις αγορές και αναδιαρθρώνει το χρέος της.

    Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού συστήματος υποδομών που από κοινού με το υψηλά εκπαιδευμένο και εξοικειωμένο με την τεχνολογία εργατικό δυναμικό, θα βοηθήσει την Ελλάδα να επανακάμψει. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια ώθηση, κάποια μέτρα για την αγορά που θα “απελευθερώσουν” την εφευρετικότητα και δημιουργικότητα των ανθρώπων της.

    Οι ξένοι επενδυτές το έχουν αντιληφθεί. Για παράδειγμα, η Varde Partners που έχει την έδρα της στη Μινεάπολις, επένδυσε 65 εκατ. δολ. σε ελληνικά εμπορικά κέντρα, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει αρχίσει να δίνει σημάδια ζωής, με τον Global X MSCI Index να έχει καταγράψει κέρδη περίπου 34% τους τρεις τελευταίους μήνες.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να πείτε στα παιδιά σας για τα χρήματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δέκα tips για να γίνετε πλούσιοι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Περιορίστε αυτά τα 3 έξοδα και εξοικονομήστε χιλιάδες ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ