• Think Tanks

    Μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα πραγματικό πρόσωπο από ένα κατασκευασμένο από τεχνητή νοημοσύνη;


    Μία νέα ιστοσελίδα εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει ψεύτικες φωτογραφίες ανθρώπινων προσώπων αρκετά καλά για να ξεγελάσει τον κόσμο.

    Το Whichfaceisreal.com είναι ο νέος ιστότοπος του Jevin West της Σχολής Πληροφορικής και ο Carl Bergstrom του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, του διδύμου που συγξέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον το 2017 για το καινοτόμο μάθημά τους με την ονομασίαΑναγνωρίζοντας τα ψέματα στην εποχή των μεγάλων δεδομένων».

    Όπως και με το μάθημά τους, οι Bergstrom και West επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν – και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποφύγουν – την αυξανόμενη ποσότητα παραπληροφόρησης και εξαπάτησης που βλέπουν στο διαδίκτυο. Όταν οι δύο τους είδαν τον ιστότοπο Thatpersondoesnotexist.com, ο οποίος δημιουργεί εξαιρετικά ρεαλιστικά πορτρέτα εντελώς ανύπαρκτων ανθρώπων με τεχνητή νοημοσύνη, θέλησαν να διαδώσουν την πληροφορία ότι η δυνατότητα δημιουργίας πειστικών και ρεαλιστικών προσώπων είναι τώρα δυνατή και υπάρχει παντού στο διαδίκτυο.

    «Δεν δημιουργήσαμε την τεχνολογία», τονίζει ο Bergstrom. «Θέλαμε να διαδώσουμε ότι αυτό είναι τώρα δυνατό. Σε γενικές γραμμές μέχρι τώρα, εμπιστευόμασταν τα πρόσωπα στις φωτογραφίες: Εάν είναι φωτογραφία, είναι πραγματικό πρόσωπο – τουλάχιστον μέχρι τώρα».

    Όπως εξηγούν οι Bergstrom και West για το WhichFaceisReal, οι μηχανικοί λογισμικού της NVIDIA Corporation ανέπτυξαν τον «φανταστικό» αλγόριθμο που χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν ρεαλιστικά ψεύτικα πρόσωπα. Χρησιμοποιούν αυτό που ονομάζεται Γενικό Αντιστασιακό Δίκτυο, όπου δύο νευρικά δίκτυα «παίζουν ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού», με το καθένα να προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητές εικόνες και το άλλο να προσπαθεί να διακρίνει τη διαφορά.

    «Τα δύο δίκτυα εκπαιδεύουν το ένα το άλλο», γράφουν. «Μετά από μερικές εβδομάδες, το δίκτυο δημιουργίας εικόνων μπορεί να παράξει εικόνες όπως οι ψεύτικες σε αυτόν τον ιστότοπο».

    Και όπως και με το έργο τους στο μάθημά τους, ο ιστότοπος έγινε αμέσως δημοφιλής, με περίπου 4 εκατομμύρια «παιχνίδια» σε περίπου δύο εβδομάδες.

    Μαντεύει σωστά ο κόσμος; Κατά κύριο λόγο ναι, λέει ο West. Συνολικά, μέχρι στιγμής, περίπου το 70% των παικτών επιλέγουν σωστά όταν προσπαθούν να διακρίνουν το ψεύτικο από το πραγματικό – και ο ιστότοπος μπορεί να τους βοηθήσει να μάθουν να τα πηγαίνουν καλύτερα.

    «Στην αρχική μας ανάλυση αυτό φαίνεται να συμβαίνει, αλλά πρέπει να το επιβεβαιώσουμε με πληρέστερη ανάλυση», λέει ο West. «Εξετάζουμε επίσης ποιες εικόνες είναι οι πιο δύσκολες στο να διακριθούν. Για παράδειγμα, είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν ψεύτικες εικόνες νεότερων ή ηλικιωμένων ανθρώπων;».

    Υπάρχουν μερικές ενδείξεις, ωστόσο, που βοηθούν κάποιον να επιλέξει πιο σοφά. Ο Bergstrom και ο West παρέχουν συμβουλές σε μια καρτέλα στην τοποθεσία τους με την ένδειξη «μάθετε». Αναζητήστε ασυνέπειες στο φόντο της φωτογραφίας ή στο πώς αποδίδονται τα μαλλιά ή τα γυαλιά.

    Και έπειτα υπάρχει αυτό που ονομάζουν «ασημένια σφαίρα» για να αναγνωρίζουν τα ψεύτικα πρόσωπα στο Διαδίκτυο: Ο αλγόριθμος που χρησιμοποίησαν, που ονομάζεται StyleGAN, δεν μπορεί να δημιουργήσει πολλές ψεύτικες εικόνες από διαφορετικές οπτικές γωνίες του ίδιου ψεύτικου προσώπου. Έτσι, η συμβουλή τους είναι, για να το επαληθεύσετε, να αναζητήσετε μια δεύτερη φωτογραφία του ίδιου προσώπου.

    Ή όπως λέει ο Bergstrom: «Πώς ξέρετε αν το επόμενο προφίλ στο Tinder είναι πραγματικό; Δείτε αν έχει μία ωραία φωτογραφία προσώπου, καθώς και ένα ωραίο πλάνο του εαυτού του χαϊδεύοντας μια τίγρη. Πάντα να ψάχνετε για αυτή τη φωτογραφία με την τίγρη».

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον



    ΣΧΟΛΙΑ