• Think Tanks

    Μετέωρο το μέλλον των futures του Bitcoin

    • NewsRoom
    Bitcoin

    Bitcoin


    Θέλω να φανταστείτε μια εποχή, στο κοντινό μέλλον, στην οποία έχουν συμβεί τα εξής (με αυτή τη σειρά):

    1. Τα futures του Bitcoin έχουν αρχίσει να διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο παραγώγων της CME Group Inc., γεγονός το οποίο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον επόμενο μήνα.

    2. Η JPMorgan Chase & Co. προσφέρει στους θεσμικούς πελάτες της πρόσβαση στα συμβόλαια των futures του bitcoin μέσω της χρηματιστηριακής μονάδας futures, όπως προτίθεται να κάνει.

    3. Όλοι έχουν αποφασίσει ότι το bitcoin είναι μία χαζομάρα και η τιμή του έχει καταρρεύσει, όπως είχε προβλέψει ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Jamie Dimon.

    Δεν θέλω να αναπτύξω κάποια θεωρία σχετικά με την πιθανότητα αυτών των γεγονότων. (Λοιπόν, το Νο 1 φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτο και εγώ ο ίδιος θα στοιχημάτιζα ότι θα γίνει πραγματικότητα το Νο 2, αλλά είστε μόνος σας στο Νο 3.) Αλλά θα παραδεχτείτε ότι όλα είναι τουλάχιστον δυνατά. Τα ερωτήματά μου είναι: Οι πελάτες που θα χάσουν χρήματα από τα futures του Bitcoin θα μηνύσουν τη JPMorgan επειδή τους άφησε να τα αγοράσουν; Οι μηνύσεις θα αναφέρουν ότι “η JPMorgan ήξερε ότι το bitcoin ήταν απάτη και πράγματι ο διευθύνων σύμβουλός της το είπε αυτό, αλλά παρ’ όλα αυτά η JPMorgan προωθούσε τα futures του Bitcoin στους πελάτες”; Θα υπάρξουν ακροάσεις στο Κογκρέσο; Θα κληθεί ο Dimon να καταθέσει; Οι γερουσιαστές θα τον ρωτήσουν γιατί πούλησε bitcoins στους πελάτες αφού είπε ότι οι άνθρωποι που αγοράζουν bitcoins είναι “ηλίθιοι”; Θα πει:

    Τι αγοράζουν οι πελάτες… αγοράζουν έκθεση στον κίνδυνο. Αυτό που τους πουλάμε υποτίθεται ότι τους εξασφαλίζει τον κίνδυνο που θέλουν. Δεν έρχονται σε μας για να αντιπροσωπεύσουν τις δικές μας απόψεις. Πιθανότατα, οι θεσμικοί πελάτες που έχουμε, δεν θα ενδιαφέρονταν για το ποιες είναι οι απόψεις μας και ούτε θα έπρεπε να ενδιαφέρονται.

    Αυτό δεν πήγε ιδιαίτερα καλά στη Γερουσία το 2010, όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs Group Inc., Lloyd Blankfein, πράγματι τα είπε αυτά σχετικά με τα ενυπόθηκα ομόλογα τα οποία πούλησε η τράπεζά του, γεγονός το οποίο οδήγησε στην οικονομική κρίση. Παρ’ όλα αυτά ήταν αλήθεια τότε, και είναι αλήθεια τώρα, και θα είναι αλήθεια στο “φανταστικό” μέλλον που περιέγραψα. Αν αγοράζετε futures του bitcoin από την JPMorgan, είναι επειδή θέλετε την έκθεση σε bitcoin. Το γεγονός ότι ο Jamie Dimon δεν θέλει έκθεση σε bitcoin μπορεί να είναι ή να μην είναι ενδιαφέρον στοιχείο για εσάς, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που θα διευθετηθεί τώρα. Δεν έχει πληροφορίες εκ των έσω σχετικά με το bitcoin. Από τότε που ο Jamie Dimon ανακοίνωσε ότι το bitcoin ήταν απάτη και θα καταρρεύσει, η τιμή του σχεδόν διπλασιάστηκε. Μπορεί ακόμα να έχει δίκιο, αλλά ακόμα κι αν έχει, θα μπορούσατε να έχετε κερδίσει αρκετά χρήματα σε τακτικά trades από τη μέρα των δηλώσεών του.

    Υπάρχει μια θεωρία, δημοφιλής σε ορισμένους κύκλους, ότι ο στόχος μιας επενδυτικής τράπεζας είναι να πουλήσει σε ανθρώπους τίτλους που θα ενισχυθούν: ότι έχει καθήκον απέναντι στους πελάτες της να εξετάσει προσεκτικά τα προϊόντα που προσφέρει και να τους πουλήσει μόνο εκείνα, για τα οποία η ίδια προσωπικά πιστεύει ότι αξίζουν. Δεν είναι αυτός ο στόχος μιας επενδυτικής τράπεζας. Η JPMorgan βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους που θέλουν να αγοράσουν κάτι και σε ανθρώπους που θέλουν να το πουλήσουν και είναι ο μεσάζων στις συναλλαγές τους. Οι διαφοροποιημένες απόψεις – κάποιοι πιστεύουν ότι κάτι θα ενισχυθεί, άλλοι πιστεύουν ότι θα υποχωρήσει – είναι αυτές που συνιστούν την αγορά. Εάν η JPMorgan μπορούσε να πραγματοποιήσει συναλλαγές με τους πελάτες, μόνο αφού έπειθε τον εαυτό της ότι αυτοί έχουν δίκιο, δεν θα πραγματοποιούσε ποτέ συναλλαγές.

    Για τα futures του bitcoin, ένας αναγνώστης λέει μέσω mail:

    Μπορείτε να απαντήσετε σε κάτι που με μπερδεύει; Μόλις είδα το σχέδιο του να βγουν στην αγορά futures του bitcoin. Και ο διακανονισμός θα γίνεται σε μετρητά. Δηλαδή, έναντι ενός δείκτη. Δεν διακανονίζονται µε παράδοση του υποκειµένου. Όμως, δεν είναι αυτό το μόνο εμπόρευμα που θα έπρεπε να μπορεί να διακανονίζεται με παράδοση του υποκειμένου; Δεν πρόκειται για χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου που πρέπει να μεταφέρει κανείς στην Οκλαχόμα. Και δεν είναι η όλη επενδυτική “έξαψη” για το blockchain βασισμένη στο ότι φέρνει την επανάσταση στο πώς έχουν διαμορφωθεί οι διακανονισμοί επειδή είναι πολύ πιο εύκολο και φθηνότερο από ό,τι, για παράδειγμα, τα γραφεία ανταλλαγής… όπως αυτό που θα χειρίζεται τον διακανονισμό των futures του bitcoin;

    Χα! Είναι αλήθεια. Εάν αγοράσετε ένα future πετρελαίου στο CME και το έχετε στην κατοχή σας όταν λήξει, τότε κάποιος θα σας δώσει 1.000 βαρέλια πετρελαίου και θα πρέπει να βρείτε ένα μέρος για να τα βάλετε. Εάν αγοράσετε ένα bitcoin future και το έχετε στην κατοχή σας όταν λήξει, κανείς δεν θα σας παραδώσει τα 5 bitcoins που αξίζει το συμβόλαιο. Αντ’ αυτού, το CME υπολογίζει καθημερινά ένα επιτόκιο αναφοράς του Bitcoin (το “Bitcoin Reference Rate”), το οποίο “συγκεντρώνει την ροή συναλλαγών στα βασικά σημεία για συναλλαγές σε bitcoin μέσω ενός παραθύρου υπολογισμού της τιμής ενός bitcoin σε δολάρια ΗΠΑ στις 4:00 μ.μ., ώρα Λονδίνου” και αν το Bitcoin Reference Rate κατά τη λήξη του συμβολαίου σας είναι υψηλότερο από το Bitcoin Reference Rate του Bitcoin όταν αγοράσατε το συμβόλαιο, πληρώνεστε τη διαφορά (επί 5) και αντίστροφα. Σε δολάρια. Έχετε έκθεση σε bitcoin χωρίς καν να χειρίζεστε bitcoins.

    Φυσικά αυτό έχει νόημα, επειδή η διαχείριση bitcoins είναι ως επί το πλείστον απαίσια. Η “μοίρα” κάθε ανταλλακτηρίου bitcoin, όπως λέω συχνά, είναι να του κλαπούν τα bitcoins, έτσι είναι λογικό που το CME ξεκινάει ένα ανταλλακτήριο bitcoin, χωρίς κανένα bitcoin που θα μπορούσε να κλαπεί. Άτομα και τα ιδρύματα που διαχειρίζονται bitcoins, εν τω μεταξύ, έχουν περιοριστεί στο να γράφουν τα ιδιωτικά τους κλειδιά σε κομμάτια χαρτιού και να τα τοποθετούν σε θυρίδες ασφαλείας. Έτσι λειτουργούσαν πριν από 50 χρόνια οι αγορές χρεογράφων, αλλά από τότε οι άνθρωποι έχουν βρει τρόπους να παρακολουθούν τα πιστοποιητικά μετοχών ηλεκτρονικά και οι περισσότεροι έχουν καταργήσει τις θυρίδες ασφαλείας. Εάν είστε θεσμικός επενδυτής που επιθυμεί την έκθεση σε bitcoin, ένα Bitcoin future που διαπραγματεύεται σε ένα χρηματιστήριο το οποίο ήδη χρησιμοποιείτε, είναι πολύ βολικό. Ένα κομμάτι χαρτιού σε ένα χρηματοκιβώτιο είναι δύσκολο να το διαχειριστείτε.

    Αλλά είναι περίεργο. Εάν αγοράζετε bitcoin futures, είναι πιθανώς επειδή πιστεύετε ότι το bitcoin θα ενισχυθεί. Αν νομίζετε ότι το bitcoin θα ενισχυθεί, είναι επειδή πιθανότατα πιστεύετε ότι θα υιοθετηθεί ευρύτερα ως νόμισμα και ως asset αξίας και ως μία εναλλακτική λύση στο σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αλλά αν πραγματικά το πιστεύατε αυτό, θα αγοράζετε μόνο bitcoins. Αγοράζετε τα futures, επειδή, κατά βάθος, προτιμάτε το υπάρχον σύστημα. “Η ανάγκη για ένα bitcoin ETF,” έγραψα κάποτε, και ισχύει εξίσου για τα futures του bitcoin “είναι ένα επιχείρημα κατά της αγοράς του.”

    Παρεμπιπτόντως, η CME Group, όπως και κάθε άλλος κεντρικός χρηματοπιστωτικός διαμεσολαβητής, θα ανακοινώσει πανηγυρικά ότι πειραματίζεται στο να θέσει το σύστημα διακανονισμού της στο “blockchain”. (Έχει ήδη ένα blockchain project για τις συναλλαγές του χρυσού.) Η αντικατάσταση των γραφείων ανταλλαγής με blockchains μπορεί να είναι απολύτως λογική σε πολλές περιπτώσεις, βελτιώνοντας τις επιδόσεις και μειώνοντας τα ζητήματα συμβιβασμού. Αλλά φυσικά αυτά τα blockchains δεν είναι όπως αυτά του bitcoin. Είναι ιδιωτικά blockchains που μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο εγκεκριμένες τράπεζες και ιδρύματα, που έχουν εμπιστοσύνη στους κεντρικούς διαχειριστές. Ανυπομονώ για την ημέρα που το bitcoin future ​της CME θα διαπραγματεύεται σε ένα blockchain, αλλά όχι στο bitcoin blockchain.

    Πηγή: Forbes

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Η Boring Co. του Musk πούλησε $300.000 καπέλα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προειδοποίηση-βόμβα: Η εγγύηση καταθέσεων έως 100.000 ευρώ μπορεί σύντομα να μην ισχύει



    ΣΧΟΛΙΑ