• Think Tanks

    Η δραματική παγκόσμια άνοδος της αστικοποίησης


    Κατά τον 21ο αιώνα, λίγες τάσεις πλησίασαν τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της ταχείας αστικοποίησης.

    Ένα σταθερό ρεύμα μετανάστευσης ανθρώπων από την ύπαιθρο και προς αναπτυσσόμενα μητροπολιτικά κέντρα, έχει κλονίσει τη δυναμική της παγκόσμιας ισχύος μέσα σε λίγες δεκαετίες.

    Ο παρακάτω εντυπωσιακός χάρτης της Cristina Poiata από την Z Creative Labs εξετάζει 70 χρόνια μετακινήσεων και αύξησης του αστικού πληθυσμού σε περισσότερες από 1.800 πόλεις παγκοσμίως. Πού βρίσκεται η δράση;

    Από τα αγροκτήματα στις πόλεις

    Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν δύο αλληλένδετους λόγους για την αστικοποίηση: μία συνολική αύξηση του πληθυσμού που κατανέμεται άνισα ανά περιφέρεια και μία ανοδική τάση των ανθρώπων που συρρέουν στις πόλεις.

    Από το 1950, ο αστικός πληθυσμός του πλανήτη έχει αυξηθεί σχεδόν κατά έξι φορές, από 751 εκατομμύρια σε 4,2 δισεκατομμύρια το 2018. Ειδικά στη Βόρεια Αμερική, παρατηρείται σημαντική αστική ανάπτυξη στο βίντεο για το Μεξικό και την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς συμβαίνει αυτή η μεταβολή.

    Κατά τις επόμενες δεκαετίες, ο πληθυσμός της υπαίθρου αναμένεται να σταθεροποιηθεί και τελικά να μειωθεί, ενώ η αστική ανάπτυξη θα συνεχίσει να εκτοξεύεται μέχρι τα 6 δισεκατομμύρια ανθρώπους και πέρα από αυτόν τον αριθμό.

    Τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα

    Η αστική ανάπτυξη πρόκειται να συμβεί σε όλους τους τομείς.

    Η ταχεία αύξηση των πληθυσμών στις μεγαλουπόλεις και στις μεγάλες πόλεις θα είναι σημαντικός συντελεστής, αλλά αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο αριθμός των πόλεων από περιφερειακό έως μεσαίο επίπεδο (από 500.000 έως 5 εκατομμύρια κατοίκους) θα διογκωθεί δραστικά μέχρι το 2030, καθιστώντας τις στο μεταξύ πιο επιδραστικές οικονομικά.

    Είναι ενδιαφέρον ότι είναι πόλεις στην Ασία και την Αφρική – μερικές από τις οποίες οι Δυτικοί σε μεγάλο βαθμό δε γνωρίζουν – που μπορεί σύντομα να ασκήσουν τεράστια επιρροή στην παγκόσμια σκηνή.

    Αναμένεται ότι πάνω από το ένα τρίτο της προβλεπόμενης αστικής ανάπτυξης από τώρα έως το 2050 θα πραγματοποιηθεί σε τρεις μόνο χώρες: την Ινδία, την Κίνα και τη Νιγηρία. Μέχρι το 2050, προβλέπεται ότι η Ινδία θα μπορούσε να προσθέσει 416 εκατομμύρια κατοίκους πόλεων, η Κίνα 255 εκατομμύρια και η Νιγηρία 189 εκατομμύρια.

    Η αστικοποίηση και οι συνέπειές της

    Η ταχεία αστικοποίηση δεν συνδέεται μόνο με την αναπόφευκτη αύξηση των πληθυσμών των πόλεων.

    Ορισμένες μεγαλουπόλεις αντιμετωπίζουν στην πραγματικότητα συρρίκνωση του πληθυσμού, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων των χαμηλών ποσοστών γονιμότητας στην Ασία και την Ευρώπη. Για παράδειγμα, αν η ευρύτερη περιοχή του Τόκιο περιλαμβάνει σχεδόν 38 εκατομμύρια ανθρώπους σήμερα, αναμένεται να συρρικνωθεί από το 2020.

    Καθώς η ταχεία αστικοποίηση συνεχίζει να διαμορφώνει την παγκόσμια οικονομία, η εξεύρεση τρόπων παροχής της κατάλληλης υποδομής και υπηρεσιών στις πόλεις θα είναι ένα κρίσιμο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί για τις κοινότητες και τους οργανισμούς ανά τον κόσμο. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα – ή με τον οποίο δεν το κάνουμε – θα προετοιμάσει τη σκηνή για την επόμενη πράξη στη σύγχρονη οικονομική περίοδο.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org, σε συνεργασία με το Visual Capitalist, και συγγραφέας είναι η Iman Ghosh



    ΣΧΟΛΙΑ