• Think Tanks

    Οι αγορές μπορούν να επιταχύνουν τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα


    Η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός αλλάζει. Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, στην εκδήλωση κυριαρχεί η επείγουσα ανάγκη σταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας, με επίκεντρο το άμεσο μέλλον.

    Τα πράγματα είναι διαφορετικά τώρα. Οι προκλήσεις που συζητήθηκαν στο Νταβός έχουν γίνει πιο περίπλοκες επειδή είναι πιο μακροπρόθεσμες. Η επείγουσα κλιματική αλλαγή απαιτεί από εμάς να μιλήσουμε για τα επόμενα 30 χρόνια.

    Πρέπει να σκεφτούμε σε τόσο μεγάλο χρονικό πλαίσιο επειδή, ακόμη και αν σταματήσουμε να εκπέμπουμε άνθρακα σήμερα, η θερμική αδράνεια σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται για τα επόμενα χρόνια.

    Και οι αυξανόμενες θερμοκρασίες αλλάζουν ήδη τον τρόπο ζωής μας. Αλλάζουν τις καιρικές συνθήκες και εντείνουν τις πλημμύρες, τις καταιγίδες και τις πυρκαγιές. Καταστρέφουν κοραλλιογενείς υφάλους και θαλάσσια ζωή. Λιώνουν τους παγετώνες, αλλάζουν τον κύκλο του νερού και επηρεάζουν το πού μπορούμε να καλλιεργούμε. Ως ασφαλιστές, βλέπουμε αυτές τις επιπτώσεις από πρώτο χέρι κάθε μέρα.

    Οι τιμές διαμορφώνουν τη συμπεριφορά

    Ωστόσο, η προετοιμασία σήμερα για αλλαγές των οποίων η πλήρης επίδραση θα γίνει αισθητή μετά από 30 χρόνια ή περισσότερο είναι τεράστια πρόκληση. Η εμπειρία μας λέει ότι οι προειδοποιήσεις δεν αρκούν για να εμπνεύσουν δράση, επειδή οι άνθρωποι αποφεύγουν την αλλαγή.

    Ένα από τα ισχυρά πλεονεκτήματα των οικονομιών της αγοράς είναι ο τρόπος με τον οποίο οι τιμές διαμορφώνουν τις συμπεριφορές μεμονωμένων ανθρώπων και εταιρειών. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη δύναμη για να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και να ενισχύσουμε την ικανότητα των κοινοτήτων και των επιχειρήσεών μας να αντέξουν τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος.

    Ασφαλιστικά κίνητρα

    Οι ασφαλιστές έχουν πλούσιο ιστορικό παροχής κινήτρων για καλές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης καλύτερων προτύπων ασφάλειας σε εργοστάσια και οχήματα. Στη Ζυρίχη, παροτρύνουμε τους πελάτες μας να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της.

    Μεταξύ άλλων μέτρων, συνεργαζόμαστε με πελάτες που έχουν δραστηριότητες με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σχετικά με τα σχέδιά τους για την αλλαγή του επιχειρηματικού τους μείγματος. Δεν θα τους ασφαλίζουμε πλέον εάν τα σχέδιά τους δεν ανταποκρίνονται στη δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

    Φόροι άνθρακα

    Η επιτυχής καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα χρειαστεί πολύ περισσότερα από τις προσπάθειες μιας επιχείρησης ή ακόμη και μιας βιομηχανίας. Χρειαζόμαστε μέτρα που επηρεάζουν τις τιμές σε ολόκληρες οικονομίες και μόνο οι κυβερνήσεις είναι σε θέση να το κάνουν αυτό.

    Προς το παρόν, η τιμή των εκπομπών άνθρακα στην ατμόσφαιρα δεν αντικατοπτρίζει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Με την εισαγωγή φόρων άνθρακα, οι κυβερνήσεις μπορούν να διορθώσουν την ισορροπία και να επηρεάσουν συμπεριφορές. Ένα τίμημα για τον άνθρακα θα ενθαρρύνει τους χρήστες να εκπέμπουν λιγότερο από αυτόν στην ατμόσφαιρα.

    Ένα ιδανικό αποτέλεσμα θα ήταν μια παγκόσμια συμφωνία. Ωστόσο, δεδομένου του σημερινού γεωπολιτικού κλίματος, μια πιο τοπική λύση είναι πιο ρεαλιστική. Το πρόσφατο έργο της ΕΕ στον τομέα αυτό δείχνει ότι υπάρχει πιθανότητα εάν οι κυβερνήσεις αναλάβουν πρωτοβουλίες και συνεργαστούν σε περιφερειακή βάση.

    Κοστολόγηση των κλιματικών κινδύνων

    Παρομοίως, απαιτείται μια κατάλληλη τιμολόγηση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα, προκειμένου να ληφθούν σοβαρότερα υπόψη. Τα ζητήματα του κλίματος και του περιβάλλοντος είναι οι κυριότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο κόσμος κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση Global Risks Report 2020 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν το μήνα. Αλλά σε μια έρευνα μόλις πριν από μερικούς μήνες για την έκθεση περιφερειακών κινδύνων για το επιχειρείν του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι επιχειρήσεις δεν μνημονεύουν καν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους στην πρώτη δεκάδα.

    Για μια καλύτερη κοστολόγηση των κλιματικών κινδύνων, πρέπει να συμφωνήσουμε σχετικά με τον τρόπο μέτρησης και αναφοράς αυτών των κινδύνων και σημειώθηκε ενθαρρυντική πρόοδος σε αυτό το μέτωπο στο Νταβός αυτή την εβδομάδα. Η κοστολόγηση των κινδύνων για το κλίμα θα δώσει στις επιχειρήσεις ισχυρό κίνητρο για τη χρηματοδότηση επενδύσεων για την προετοιμασία των οικονομιών μας για ένα θερμότερο και ενδεχομένως πολύ διαφορετικό μέλλον, για παράδειγμα με την προστασία των παράκτιων κοινοτήτων από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

    Η πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή υποδηλώνει ότι απαιτούνται 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων παγκοσμίως κάθε χρόνο έως το 2050 για να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας των Παρισίων. Αυτό το επίπεδο επένδυσης δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να κινητοποιηθούν οι κυβερνήσεις, και έχουν μια μοναδική ευκαιρία. Με τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, οι κυβερνήσεις μπορούν να αντλήσουν τα χρήματα που χρειάζονται για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας βιώσιμων υποδομών με μικρό ή μηδενικό κόστος.

    Πέρα από την πόλωση

    Η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή στη φετινή συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ βρέθηκε στο προσκήνιο για τις αντιπαραθέσεις μεταξύ πιστών και μη πιστών, αισιόδοξων και απαισιόδοξων. Στην πραγματικότητα, έχουμε προχωρήσει πέρα ​​από μια τέτοια πόλωση. Υπάρχει ευρεία αναγνώριση ότι η αλλαγή του κλίματος είναι πραγματική.

    Όπως δήλωσε η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην ομιλία της στο Νταβός: «Η Έκθεση του Παγκόσμιου Κινδύνου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ επισημαίνει ότι οι πέντε πρώτοι κίνδυνοι για την οικονομία μας είναι όλοι κλιματικοί. Υπάρχει ακόμη περιθώριο αντιμετώπισης αυτών των κινδύνων, αλλά το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει ραγδαία. Πρέπει να δράσουμε τώρα». Συμφωνώ απόλυτα με αυτή την άποψη.

    Η πιο σοβαρή συζήτηση αφορά τώρα στον τρόπο χρηματοδότησης μιας περίπλοκης μετάβασης και στη διαχείριση πολλών διασυνδεδεμένων κινδύνων. Η επίτευξη των κατάλληλων κινήτρων θα συμβάλει σημαντικά στην επιτάχυνση των συμπεριφορών και των ενεργειών που απαιτούνται για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου και φωτεινότερου μέλλοντος.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι o Mario Greco, διευθύνων σύμβουλος της Zurich Insurance Group



    ΣΧΟΛΙΑ