• Think Tanks

    Γιατί το στέγνωμα των χεριών είναι εξίσου σημαντικό με το πλύσιμο

    plisimo-xerion


    Με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό να αυξάνεται σε καθημερινή βάση σε όλο τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει συμβουλέψει τους πάντες να πλένουν τακτικά και επιμελώς τα χέρια τους. 

    Αυτό μπορεί να είναι είτε ένα απολυμαντικό με βάση το αλκοόλ είτε με σαπούνι και νερό. Η ελπίδα είναι ότι η καλή υγιεινή των χεριών θα περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

    Για να πλύνετε τα χέρια σας αποτελεσματικά, πρέπει να το κάνετε με καθαρό νερό και σαπούνι. Τα χέρια θα πρέπει να τρίβονται για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ακολουθούμενα από ξέπλυμα. Η χρήση του σαπουνιού είναι ιδιαίτερα σημαντική για να είναι αποτελεσματικό το πλύσιμο των χεριών, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι το πλύσιμο με σαπούνι μειώνει σημαντικά την παρουσία μικροβίων (ιών και βακτηρίων) στα χέρια. Αλλά ένα μέρος του πλυσίματος των χεριών που συχνά παραβλέπεται είναι το στέγνωμα των χεριών – το οποίο είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος της αποτελεσματικής υγιεινής των χεριών.

    Το στέγνωμα των χεριών όχι μόνο απομακρύνει την υγρασία από τα χέρια, αλλά συνεπάγεται και τριβή, η οποία μειώνει περαιτέρω το μικροβιακό φορτίο και την περιβαλλοντική μεταφορά μικροοργανισμών. Και η μετάδοση μικροβίων είναι πιο πιθανό να γίνει από υγρό δέρμα παρά από στεγνό δέρμα.

    Έχει σημασία το πώς στεγνώνουμε

    Αλλά το θέμα δεν είναι τόσο απλό όσο το στέγνωμα των χεριών με τον παλιό τρόπο, γιατί το πώς στεγνώνετε τα χέρια σας έχει επίσης σημασία. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε νοσοκομεία και ιατρεία.

    Η επισκόπησή μας σε έρευνες εξέτασε τη σημασία του στεγνώματος των χεριών και των συνεπειών των υγρών χεριών για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι οι στεγνωτήρες χεριών με ζεστό αέρα και οι υφασμάτινες πετσέτες σε ρολό μπορεί να είναι ένας προβληματικός τρόπος για να στεγνώσει κανείς τα χέρια του – ειδικά σε ένα νοσοκομείο.

    Η επισκόπησή μας εξέτασε κυρίως την επίδραση του στεγνώματος των χεριών στα βακτήρια, όχι στους ιούς. Αλλά αυτό που βρήκαμε εξακολουθεί να ισχύει όταν εξετάζουμε την πιθανή μετάδοση και διάδοση του κορονοϊού σε νοσοκομεία και χειρουργεία – ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τις συμβουλές του ΠΟΥ σχετικά με τη συχνή πλύση των χεριών.

    Οι χαρτοπετσέτες μίας χρήσης προσφέρουν την πιο υγιεινή μέθοδο στεγνώματος των χεριών. Πράγματι, οι στεγνωτήρες θερμού αέρα δεν συνιστώνται για χρήση σε νοσοκομεία και κλινικές για λόγους υγιεινής. Αυτοί οι τύποι στεγνωτηρίων χεριών μπορούν να αυξήσουν τη διασπορά σωματιδίων και μικροοργανισμών στον αέρα, μολύνοντας το περιβάλλον.

    Επίσης δεν συνιστώνται οι υφασμάτινες πετσέτες σε ρολό, καθώς γίνονται μια πετσέτα γενικής χρήσης όταν τελειώσει ο κύλινδρος και μπορεί να αποτελέσουν πηγή μεταφοράς παθογόνων μικροοργανισμών στα καθαρά χέρια.

    Η σημασία του στεγνώματος των χεριών

    Η επισκόπησή μας διαπίστωσε επίσης ότι οι πιο κατάλληλες μέθοδοι για το στέγνωμα των χεριών σε ένα κλινικό περιβάλλον – όπως ένα νοσοκομείο – διαφέρουν από εκείνες που συνιστώνται για τα δημόσια αποχωρητήρια. Αυτό συμβαίνει λόγω του υψηλότερου κινδύνου μόλυνσης και διασταυρούμενης μόλυνσης στα νοσοκομεία. Έτσι, ενώ είναι σημαντικό να στεγνώνετε τα χέρια σας σωστά όπου κι αν βρίσκεστε, οι χαρτοπετσέτες είναι πάντα η προτιμώμενη επιλογή αν είστε στο νοσοκομείο ως ασθενής ή επισκέπτης – ή μέλος του προσωπικού.

    Ως μέρος της επισκόπησης, εξετάσαμε επίσης τις κυβερνητικές πολιτικές για το στέγνωμα των χεριών και διαπιστώσαμε ότι οι χαρτοπετσέτες μίας χρήσης αναγνωρίζονται ως ο γρηγορότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων υγρασίας που μπορεί να επιτρέψουν τη μετάδοση μικροοργανισμών. Αυτό είναι καλό να το γνωρίζουμε, δεδομένων των σημερινών ανησυχιών γύρω από την εξάπλωση του κοροναϊού.

    Υπό αυτήν την έννοια, η έρευνά μας χρησιμεύει ως μία επίκαιρη υπενθύμιση ότι το σωστό και αποτελεσματικό στέγνωμα των χεριών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής των χεριών, είτε βρίσκεστε σε νοσοκομείο, σε ιατρείο, ή απλά στο γραφείο.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org, σε συνεργασία με το The Conversation.



    ΣΧΟΛΙΑ