• Think Tanks

    Δεκαπέντε διδάγματα ζωής από έναν εξαιρετικά επιτυχημένο 80χρονο


    Ο Byron Wien της Blackstone, αντιπρόεδρος του Group of Private Wealth Solutions, έδωσε μία ομιλία μεταδίδοντας τη σοφία που έμαθε κατά τη διάρκεια των 80 χρόνων του. Ακολουθούν 15 από τα καλύτερα μαθήματα ζωής του Wien, τα οποία μας μαθαίνουν για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς μας, τον ύπνο, την αποφυγή της κατάρρευσης και όλα όσα βρίσκονται ενδιάμεσα.

    1. «Επικεντρωθείτε στην εύρεση μιας μεγάλης ιδέας που θα έχει επίδραση στους ανθρώπους που θέλετε να επηρεάσετε. Οι Δέκα Εκπλήξεις, τις οποίες άρχισα να κάνω το 1986, είναι ένα καθοριστικό προϊόν. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το γνωρίζουν και με ταυτοποιούν με αυτό. Αυτό που φαίνεται πως τους αρέσει σχετικά με αυτό είναι ότι εγώ εκθέτω τον εαυτό μου σε κίνδυνο καταγράφοντας αυτά τα γεγονότα που πιστεύω ότι είναι πιθανά και θα καθιστώ τον εαυτό μου υπεύθυνο στο τέλος του έτους. Εάν θέλετε να είστε επιτυχείς και να ζήσετε μια μακρά, ενδιαφέρουσα ζωή, κρατήστε τον εαυτό σας εκτεθειμένο πνευματικά όλη την ώρα».

    2. «Να δικτυώνεστε έντονα: Η τύχη παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε την τύχη σας από το να γνωρίσετε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Ενισχύστε το δίκτυό σας στέλνοντας άρθρα, βιβλία και μηνύματα στους ανθρώπους για να δείξετε τι σκέφτεστε γι’ αυτούς. Γράψτε κείμενα γνώμης για μεγάλα ΜΜΕ. Οργανώστε ομάδες συζήτησης για να συναντήσετε τους φίλους σας».

    3. «Όταν συναντάτε κάποιον νέο, συμπεριφερθείτε στο πρόσωπο αυτό ως φίλο. Υποθέστε ότι είναι νικητής και θα γίνει μια θετική δύναμη στη ζωή σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν τους άλλους να αποδείξουν την αξία τους. Δώστε τους το πλεονέκτημα της αμφιβολίας από την αρχή. Μερικές φορές θα απογοητευτείτε, αλλά το δίκτυό σας θα διευρυνθεί γρήγορα αν ακολουθήσετε αυτό το μονοπάτι».

    4. «Να διαβάζετε συνεχώς. Μην το κάνετε μόνο επειδή είστε περίεργοι για κάτι, διαβάστε ενεργά. Να έχετε άποψη πριν ξεκινήσετε ένα βιβλίο ή άρθρο και δείτε αν αυτό που πιστεύετε επιβεβαιώνεται ή αντικρούεται από τον συγγραφέα. Εάν το κάνετε αυτό, θα διαβάζετε πιο γρήγορα και θα κατανοείτε περισσότερα».

    5. «Να κοιμάστε επαρκώς. Επτά ώρες αρκούν μέχρι να φτάσετε στα 60, οκτώ από τα 60 έως τα 70, εννέα από εκεί και μετά, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν οκτώ ώρες τη νύχτα και έναν ωριαίο μεσημεριανό υπνάκο».

    6. “Εξελιχθείτε. Προσπαθήστε να σκεφτείτε τη ζωή σας σε φάσεις, ώστε να αποφύγετε την εξάντληση. Κάντε τον υπολογισμό των αριθμών στην πρώιμη φάση της καριέρας σας. Προσπαθήστε να αναπτύξετε ιδέες αργότερα. Παραμείνετε εκτεθειμένοι στη διάρκεια της διαδικασίας».

    7. «Ταξιδέψτε πολύ. Προσπαθήστε να πάτε παντού πριν εξαντληθείτε. Προσπαθήστε να γνωρίσετε ενδιαφέροντες ντόπιους ανθρώπους όπου ταξιδεύετε και διατηρήστε την επαφή μαζί τους καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Συναντήστε τους όταν επιστρέφετε σε ένα μέρος».

    8. «Όταν συναντάτε κάποιο νέο πρόσωπο, προσπαθήστε να μάθετε ποια καθοριστική εμπειρία συνέβη στη ζωή του πριν από την ηλικία των 17 ετών. Πιστεύω ότι κάποιο σημαντικό γεγονός στη νιότη του καθενός έχει επιρροή σε όλα όσα συμβαίνουν στη συνέχεια».

    9. «Κάντε ένα διάλειμμα για να δώσετε σε όσους εργάζονται για εσάς ένα χάδι στην πλάτη όταν κάνουν καλή δουλειά. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τόσο επικεντρωμένοι στην επόμενη πρόκληση, που αδυνατούν να ευχαριστήσουν τους ανθρώπους που τους υποστηρίζουν. Είναι σημαντικό να το κάνετε αυτό. Ενθαρρύνει και εμπνέει τους ανθρώπους και τους ενθαρρύνει να αποδίδουν σε υψηλότερο επίπεδο».

    10. «Στις αρχές κάθε χρόνου σκεφτείτε τρόπους να κάνετε τη δουλειά σας καλύτερα από ό,τι την έχετε κάνει ποτέ πριν. Γράψτε τους και δείτε τι έχετε καταφέρει όταν τελειώσει το έτος».

    11. «Μην προσπαθείτε να είστε καλύτεροι από τους ανταγωνιστές σας, προσπαθήστε να είστε διαφορετικοί. Υπάρχει πάντα κάποιος πιο έξυπνος από εσάς, αλλά ίσως να μην υπάρχει κάποιος που είναι πιο ευφάνταστος».

    12. «Όταν αναζητάτε μια καριέρα μετά την αποφοίτηση από το σχολείο ή κάνετε μια αλλαγή εργασίας, πάντα να δέχεστε τη δουλειά που μοιάζει να είναι η πιο ευχάριστη. Αν πληρώνει καλύτερα, είστε τυχεροί. Αν δεν το κάνει, πάρτε την όπως και να’χει – δέχθηκα μια σοβαρή μείωση μισθού για να κάνω καθεμία από τις δύο καλύτερες δουλειές που είχα ποτέ και οι δύο αποδείχτηκαν εξαιρετικά επικερδείς οικονομικά».

    13. «Υπάρχει μια τέλεια δουλειά εκεί έξω για όλους. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τη βρίσκουν ποτέ. Συνεχίστε να ψάχνετε. Ο σκοπός της ζωής είναι να είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος και η σωστή δουλειά είναι απαραίτητη γι ‘αυτό».

    14. «Όταν τα παιδιά σας μεγαλώνουν ή αν δεν έχετε παιδιά, βρείτε πάντα κάποιον νεότερο για να συμβουλεύετε. Είναι πολύ ικανοποιητικό να βοηθήσετε κάποιον να αποφύγει τα εμπόδια της ζωής και θα εκπλαγείτε με το πόσα θα μάθετε στην πορεία».

    15. «Κάθε χρόνο προσπαθήστε να κάνετε κάτι που δεν έχετε κάνει ποτέ πριν, που να είναι εντελώς έξω από τη ζώνη άνεσής σας. Θα μπορούσατε να τρέξετε έναν μαραθώνιο, να παρακολουθήσετε ένα συνέδριο που σας ενδιαφέρει σε ένα άσχετο θέμα, που θα είναι γεμάτο από ανθρώπους πολύ διαφορετικούς από τον συνηθισμένο κύκλο των συνεργατών και των φίλων σας, ή να ταξιδέψετε μόνοι σε έναν άγνωστο προορισμό. Αυτό θα ενισχύσει την αναγκαία διαδικασία της ανακάλυψης του εαυτού σας».

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Jane Burnett



    ΣΧΟΛΙΑ