• Think Tanks

    Αυτές είναι οι πιο ειρηνικές χώρες του κόσμου


    Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε περιοχές με υψηλή ή πολύ υψηλή έκθεση σε κλιματικούς κινδύνους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης 2019.

    Εκτιμάται ότι 971 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από ακραίες καιρικές συνθήκες και από πιθανές συγκρούσεις. Το μεταβαλλόμενο κλίμα είναι πιθανό να βλάψει την ασφάλεια των πόρων, τα μέσα διαβίωσης και να δημιουργήσει αυξημένο αριθμό εκτοπισθέντων – όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την ειρήνη.

    Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων ζουν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και τη Νότια Ασία – πάνω από δύο φορές περισσότεροι ανθρώποι από τις άλλες περιοχές αθροιστικά.

    Οι πιο ειρηνικές χώρες

    Για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια, η παγκόσμια ειρήνη έχει αυξηθεί – αλλά ελάχιστα. Και η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη συγκριτικά με 10 χρόνια πριν.

    Η παγκόσμια εικόνα είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με πέρυσι. Η Ισλανδία παραμένει η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο – ένας τίτλος που διατηρεί εδώ και 11 χρόνια. Η Νέα Ζηλανδία, η Αυστρία και η Πορτογαλία είναι επίσης μεταξύ των πιο ειρηνικών.

    Το Αφγανιστάν είναι ο λιγότερο ειρηνικός τόπος στον κόσμο, αντικαθιστώντας τη Συρία, με το Νότιο Σουδάν, το Ιράκ και την Υεμένη να ολοκληρώνουν την τελευταία πεντάδα.

    Η βία δεν έχει μόνο ανθρώπινο κόστος – υπάρχει και οικονομικό. Ο αντίκτυπός της στην παγκόσμια οικονομία πέρυσι ήταν 14,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης. Αυτό μεταφράζεται σε 1.853 δολάρια ανά άτομο. Έπεσε όμως, για πρώτη φορά από το 2012.

    Πώς μετράμε την ειρήνη;

    Ο Δείκτης Παγκόσμιας Ειρήνης εξετάζει την «αρμονία που επιτυγχάνεται με την απουσία βίας ή τον φόβο της βίας». Αυτό είναι γνωστό ως αρνητική ειρήνη και υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τρεις τομείς:

    • Εξελισσόμενες εσωτερικές και διεθνείς συγκρούσεις
    • Κοινωνική ασφάλεια και ασφάλεια
    • Στρατιωτικοποίηση

    Διάφοροι υποδείκτες συνδυάζονται με αυτούς και δίνουν τη συνολική βαθμολογία.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Joe Myers



    ΣΧΟΛΙΑ