• Think Tanks

    Αυτές είναι οι χώρες που προσφέρουν την περισσότερη διεθνή οικονομική βοήθεια. Η θέση της Ελλάδας


    Οι πολιτικοί δυσκολεύονται μερικές φορές να πείσουν τους εκλογείς τους για την αξία της διεθνούς οικονομικής βοήθειας. Οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι η φιλανθρωπία πρέπει να ξεκινά από το σπίτι. Όμως μία νέα έρευνα δείχνει ότι το εθνικό συμφέρον θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί καλύτερα από μια ανοιχτή προσέγγιση που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.

    Ο Δείκτης Principled Aid Index για το 2019, που καταρτίστηκε από το think tank Overseas Development Institute (ODI) με έδρα το Λονδίνο, διαπίστωσε επίσης ότι οι πιο γενναιόδωρες χώρες-δωρήτριες τείνουν επίσης να είναι οι πιο ενάρετες στον τρόπο με τον οποίο δίνουν βοήθεια.

    Ο δείκτης αξιολογεί τα 30 πλούσια κράτη που αποτελούν την Επιτροπή Αναπτυξιακής Βοήθειας του ΟΟΣΑ (DAC) με βάση τρία κριτήρια: τον βαθμό στον οποίο η βοήθειά τους στοχεύει σε πραγματικές ανάγκες, το βαθμό στον οποίο συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορούν να επιλυθούν μόνο με παγκόσμια συνεργασία, και στο βαθμό κατά τον οποίο η βοήθεια συνδέεται με τα εμπορικά ή στρατηγικά συμφέροντα του δωρητή.

    Χρησιμοποιώντας αυτή την προσέγγιση, το Λουξεμβούργο αξιολογείται ως ο πιο ενάρετος δωρητής βοήθειας, ακολουθούμενος από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Η Ιρλανδία και η Νορβηγία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα του δείκτη. Η Ιταλία είναι η χώρα με τις χαμηλότερες επιδόσεις στις τάξεις της G7, στην 20ή θέση, ενώ οι ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση αναθεωρεί τις αμερικανικές προτεραιότητες βοήθειας, κατατάσσεται στην ένατη θέση. Η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην 28η θέση με μία από τις χαμηλότερες βαθμολογίες (7,87 στα 30).

    Το ODI αναφέρει ότι οι δωρητές στην πραγματικότητα εξυπηρετούν καλύτερα το εθνικό τους συμφέρον αν δε συνδέουν τη διεθνή βοήθεια με τις δικές τους προτεραιότητες. Η βοήθεια με ηθικές αρχές, αναφέρει, ανακουφίζει αυτούς που υποφέρουν και επιτυγχάνει παγκόσμιους αναπτυξιακούς στόχους, γεγονός που καθιστά τον κόσμο ασφαλέστερο και με περισσότερη ευημερία.

    Και οι τρεις πρώτες χώρες πληρούν ή υπερβαίνουν το συνιστώμενο από τον ΟΗΕ επίπεδο του 0,7% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος σε επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια. Η Δανία, η οποία υπερβαίνει επίσης τον στόχο του ΟΗΕ, κατατάσσεται στην 11η θέση λόγω της χαμηλής της βαθμολογίας στον τομέα της παγκόσμιας συνεργασίας.

    Η έκθεση σημείωσε ότι οι τέσσερις δωρητές της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού κατατάσσονται στο κατώτερο μισό του πίνακα, λόγω της έντονης περιφερειακής εστίασής τους, μολονότι σημείωσαν καλά αποτελέσματα στην παγκόσμια συνεργασία. Το ODI αναφέρει ότι οι δωρητές βοήθειας πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις ενισχύσεις που συμμορφώνονται με τους στόχους της βοήθειας με ηθικές αρχές και αποφεύγουν τον «καιροσκοπισμό, την ιδιοτέλεια και τον μονομερή χαρακτήρα».

    Πέρυσι, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι η βοήθεια από τους δωρητές της επιτροπής είχε παραμείνει στάσιμη και σε ορισμένες περιπτώσεις έπεσε δραματικά. Για παράδειγμα, η οικονομική κρίση στην Ισπανία είχε μειώσει την επίσημη αναπτυξιακή βοήθειά της από 0,46% του ΑΕΠ το 2009 σε 0,19% το 2017. Όμως, οι χορηγοί εκτός ΟΟΣΑ, όπως η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάλυπταν μέρος του ελλείμματος.

    Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι και εξετάζει την πρόοδο στην εφαρμογή της ατζέντας του 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurría δήλωσε ότι η αύξηση των παγκόσμιων ανισοτήτων εισοδήματος και πλούτου θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη. Κάλεσε τις χώρες να ανανεώσουν στρατηγικές και επενδύσεις για να διασφαλίσουν ότι κανένα έθνος δεν θα μείνει πίσω.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι o Douglas Broom.



    ΣΧΟΛΙΑ