• Think Tanks

    Αυτά είναι τα στατιστικά στοιχεία του 2018


    Τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης πλαστικών αποτυπώνουν την πεμπτουσία της εποχής στην οποία ζούμε. Αυτό είναι το συμπέρασμα της Βασιλικής Στατιστικής Εταιρείας της Βρετανίας που αξιολόγησε τα στατιστικά στοιχεία που προσελκύουν τη μεγαλύτερη προσοχή για το 2018, στα πλαίσια των ετήσιων βραβείων της.

    Το νικητήριο στατιστικό στοιχείο του 2018 είναι ότι το 90,5% του συνόλου του πλαστικού που έχει παραχθεί δεν έχει ανακυκλωθεί ποτέ.

    Η μαζική παραγωγή πλαστικού ξεκίνησε πριν από περίπου 60 χρόνια και έκτοτε δημιουργήθηκαν περίπου 6,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων.

    Από αυτά, το 12% αποτεφρώνονται, με τα υπόλοιπα να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, ως απορρίμματα ή να ρυπαίνουν τους ωκεανούς.

    “Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο ποσοστό πλαστικών αποβλήτων δεν έχει ανακυκλωθεί ποτέ. Το πραγματικά χαμηλό επίπεδο ανακύκλωσης έχει οδηγήσει σε υπερβολική απόρριψη αποβλήτων στο παγκόσμιο περιβάλλον”, λέει ο Sir David Spiegelhalter, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και πρόεδρος της Βασιλικής Στατιστικής Εταιρείας.

    Μια νοητική εικόνα

    Ένας από τους τρόπους για να καταστήσεις τις στατιστικές πιο ισχυρές είναι να κάνεις συγκρίσεις έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να αντιληφθεί την κλίμακα του προβλήματος.

    Στην περίπτωση αυτή, οι 6,3 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι των πλαστικών απορριμμάτων αντιστοιχούν σε περίπου 7,2 τρισεκατομμύρια σακούλες παντοπωλείου που είναι γεμάτες με πλαστικό, οι οποίες – εάν στοιβαχθούν η μία πάνω από την άλλη – θα αρκούσαν για να φτάσουν μέχρι τη Σελήνη και πίσω 5.790 φορές. Και αν κάθε μία από αυτές τις τσάντες περιελάμβανε υλικά αξίας 1 μόνο δολαρίου, αυτό είναι ένα πλαστικό αξίας 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πηγαίνει χαμένο.

    Και αυτά, σύμφωνα με μία από τους κριτές της Διεθνούς Στατιστικής της Χρονιάς, την καθηγήτρια Liberty Vittert, είναι αρκετά χρήματα για να αγοράσει κανείς την Apple, την Amazon, την Google, τη Microsoft, τη Walmart, την Exxon, την GM, την AT & T, την Intel, την Home Depot, την HSBC, την Boeing, την Citigroup, την Anheuser-Busch, όλες τις ομάδες αμερικανικού ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, όλες τις ομάδες μπέιζμπολ της MLB και όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες της αγγλικής Premier League.

    Οι επιλαχόντες

    Η νικήτρια στατιστική των πλαστικών αποβλήτων ήταν μόνο ένα από τα βασικά στοιχεία του 2018 που εξέτασε η Εταιρεία για το βραβείο. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Εταιρείας, Hetan Shah, ο πλήρης κατάλογος “καταγράφει σε μεγάλο βαθμό το ευρύτερο κλίμα του 2018. Ήμασταν ενθουσιασμένοι με την ποιότητα και την ποσότητα των υποψηφιοτήτων του τρέχοντος έτους – λάβαμε πάνω από 200″.

    Άλλα βασικά στατιστικά στοιχεία από το 2018 περιλαμβάνουν τα εξής:

    9,5%

    Αυτή είναι η μείωση της παγκόσμιας «απόλυτης φτώχειας» από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κατάρρευση του 2008. Αν και πολλοί άνθρωποι στις ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν βιώσει χαμηλές αυξήσεις μισθών, λιτότητα και υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων, το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε απόλυτη φτώχεια σε όλο τον κόσμο έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και πλέον κατά τα τελευταία 10 χρόνια.

    64.946

    Μεταξύ του Νοεμβρίου του 2017 και του Οκτωβρίου του 2018, ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς που αναφέρθηκαν στην Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκε. Για το σύνολο του 2017 ήταν 25.465. Αυτή ήταν μια δεκαπενταπλάσια αύξηση από τα 4.240 κρούσματα του 2016. Αλλά για τους 12 μήνες που έληξαν τον Οκτώβριο του 2018, έφτασαν τα 64.946. Η εξάπλωση της ιλαράς στην Ευρώπη αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας τάσης.

    Ο Ben Page, διευθύνων σύμβουλος της Ipsos MORI και μέλος της κριτικής επιτροπής, δήλωσε: «Η αύξηση των fake news σχετικά με τον αυτισμό και την ιλαρά έχει παρακινήσει πολλούς γονείς να αποφεύγουν τον εμβολιασμό. Πρέπει να τονίσουμε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς και να ενημερώσουμε τους γονείς για να αποτραπεί μία πιθανή επιδημία ιλαράς».

    Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ:

    • Περίπου το 5% των παιδιών με ιλαρά αναπτύσσει πνευμονία, η οποία είναι η συνηθέστερη αιτία θανάτου που σχετίζεται με την ιλαρά σε μικρά παιδιά
    • Περίπου ένα στα 1.000 παιδιά με ιλαρά θα αναπτύξει εγκεφαλίτιδα (πρήξιμο του εγκεφάλου), που μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς και μπορεί να αφήσει το παιδί κωφό ή με διανοητική αναπηρία
    • Και για κάθε 1.000 παιδιά που διαγιγνώσκονται με ιλαρά, ένα ή δύο θα πεθάνουν από αυτήν.

    40%

    Τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης για τους άνδρες από τα 60 στα 65 έτη, η οποία που θα τεθεί σε ισχύ το 2028. Μετά από αυτό, ήρθε στο φως το στοιχείο ότι το 40% των Ρώσων ανδρών δεν ζουν για να δουν τα 65α τους γενέθλια. Αυτό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που υποστηρίζει ότι μόνο 60.084 στους 100.000 Ρώσους άνδρες αναμένεται να φτάσουν την ηλικία των 65 ετών. Στις ΗΠΑ, το 79% των ανδρών αναμένεται να ζήσει πέραν των 65 ετών και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι το 87%.

    1,3 δισ. δολάρια

    Η άνοδος του ρόλου του influencer στα social media υπογραμμίζεται από αυτό το στατιστικό στοιχείο. Στις 21 Φεβρουαρίου, η Kylie Jenner, η σταρ τηλεοπτικών ριάλιτι και επιχειρηματίας, έγραψε το εξής στο Twitter:

    “Είναι κι άλλοι που δεν ανοίγουν πια το Snapchat;”.

    Μέχρι το τέλος της επόμενης χρηματιστηριακής ημέρας, η τιμή της μετοχής της Snapchat είχε υποχωρήσει κατά 6,1%, από τα 18,64 δολάρια στα 17,51 δολάρια, σβήνοντας 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία της εταιρείας. Παρόλο που δεν υπάρχει αποδεδειγμένη αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του tweet και της πτώσης, το tweet της Jenner είχε ενδεχόμενο πλήγμα 14,8 εκατομμυρίων δολαρίων ανά χαρακτήρα.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Sean Fleming



    ΣΧΟΛΙΑ