• Think Tanks

    Αυτά είναι τα πιο σεβαστά επαγγέλματα του κόσμου


    “Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;”. Είναι μια ερώτηση που συχνά μας ρωτούν ως παιδιά. Και οι απαντήσεις μας μπορεί να εξαρτώνται από το πότε γεννηθήκαμε, καθώς διαφορετικά επαγγέλματα προσελκύουν διαφορετικές γενιές.

    Ποια είναι λοιπόν τα πιο σεβαστά επαγγέλματα σήμερα;

    Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη σε 35 χώρες από το παγκόσμιο εκπαιδευτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα Varkey Foundation κατέγραψε γνώμες για 14 τυπικά επαγγέλματα πτυχιούχων φοιτητών.

    Σε κάθε χώρα ζητήθηκε από 1.000 μέλη του ευρέος κοινού να ταξινομήσουν τον κατάλογο των επαγγελμάτων από το πιο σεβαστό (14) έως το λιγότερο σεβαστό (1).

    Δουλειές υψηλού κύρους

    Οι γιατροί βρίσκονται στην κορυφή του παγκόσμιου καταλόγου, ακολουθούμενοι από τους δικηγόρους και τους μηχανικούς. Οι καθηγητές πανεπιστημίου γνωρίζουν επίσης σεβασμό, όμως υπάρχει μικρός σεβασμός για όσους βρίσκονται πιο κάτω στην παιδαγωγική κλίμακα – οι καθηγητές δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παρέμειναν πίσω από αστυνομικούς, νοσηλευτές, λογιστές, διευθυντές τοπικής αυτοδιοίκησης και συμβούλους management.

    Οι βιβλιοθηκάριοι τα πήγαν ακόμη χειρότερα, καταδικασμένοι στον πάτο του πίνακα, κάτω από τους σχεδιαστές ιστοσελίδων και τους κοινωνικούς λειτουργούς.

    Στο μέλλον, ωστόσο, όταν τα ρομπότ και οι αλγόριθμοι θα εκτελούν πολλές εργασίες που προηγουμένως γίνονταν από τον άνθρωπο, αυτή η λίστα μπορεί να φαίνεται εντελώς διαφορετική.

    Αντικατάσταση από ρομπότ;

    Η τεχνολογική πρόοδος της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης μετασχηματίζει τον τρόπο που εργαζόμαστε και τις δουλειές που κάνουμε.

    Μέχρι πρόσφατα, η αυτοματοποίηση αφορούσε κυρίως στην αναπαραγωγή ανειδίκευτων ή επαναλαμβανόμενων εργασιών. Αλλά η πρόοδος στη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη (AI) σημαίνει ότι οι μηχανές μπορούν πλέον να “σκέπτονται” περισσότερο σαν τους ανθρώπους, φέρνοντας την αυτοματοποίηση σε επαγγέλματα όπως η ιατρική και η νομική.

    Για παράδειγμα, ένας αλγόριθμος έχει αποδειχθεί ότι εκτελεί βασικά νομικά καθήκοντα πιο αποτελεσματικά και πολύ ταχύτερα από πολύ καλά εκπαιδευμένους δικηγόρους. Και καθώς οι αλγόριθμοι γίνονται πιο εξελιγμένοι, θα είναι σε θέση να εκτελούν τις πιο περίπλοκες πτυχές των καθηκόντων που εκτελούν οι δικηγόροι και οι γιατροί.

    Τι θα συμβεί αν στο μέλλον οι γιατροί ή οι δικηγόροι είναι ρομπότ, οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να τρέφουν τον ίδιο σεβασμό σε τομείς όπως η ιατρική και η νομική;

    Το μέλλον της εργασίας

    Κατά την πρώτη βιομηχανική επανάσταση υπήρχαν φόβοι για μαζική ανεργία, καθώς οι μηχανές αναλάμβαναν καθήκοντα από τους ανθρώπους.

    Παρομοίως, η άφιξη της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης έχει προκαλέσει φόβους ότι τα ρομπότ θα βγάλουν εκατομμύρια στην ανεργία.

    Η Έκθεση για το μέλλον του εργατικού δυναμικού του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2018 αναφέρει ότι σχεδόν το 50% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν αναμένουν ότι η αυτοματοποίηση θα μειώσει το εργατικό δυναμικό πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2022.

    Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι ενώ η αυτοματοποίηση μπορεί να ακυρώσει 75 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, θα μπορούσαν να εμφανιστούν 133 εκατομμύρια καινούργιες, με τους πιο περιζήτητους ρόλους να περιλαμβάνουν αναλυτές δεδομένων και επιστήμονες, καθώς και προγραμματιστές λογισμικού και εφαρμογών.

    Αναφέρει επίσης ότι το 38% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν αναμένεται να επεκτείνουν το εργατικό τους δυναμικό σε νέους ρόλους που ενισχύουν την παραγωγικότητα. Και περισσότερο από το 25% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι η αυτοματοποίηση θα δημιουργήσει νέους ρόλους για την επιχείρησή τους.

    Η πρόοδος στην τεχνολογία θα απαιτήσει ειδικούς σε τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση, μεγάλα δεδομένα, αυτοματοποίηση διαδικασιών, ασφάλεια πληροφοριών και ρομποτική, καθώς και άτομα με τεχνογνωσία Blockchain.

    Αλλά στον μελλοντικό κόσμο της εργασίας, θα υπάρξει επίσης ζήτηση για προσωπική επαφή, με προβλεπόμενη ανάπτυξη ρόλων που αξιοποιούν τις διακριτά “ανθρώπινες” δεξιότητες.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Johnny Wood



    ΣΧΟΛΙΑ