• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα κινέζικα στοιχεία για το εμπόριο ρίχνουν Ασία και Ευρώπη


    Κακή πρεμιέρα της εβδομάδας σε Ασία και Ευρώπη, έπειτα από τη δημοσίευση στοιχείων για την κινέζικη οικονομία σήμερα τα ξημερώματα, που ανέφεραν τεράστια συστολή της τάξης του 4,4% των εξαγωγών της χώρας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,6%, υποδεικνύοντας ρωγμές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, πιθανότατα προερχόμενες από τον εμπορικό πόλεμο με την Ουάσινγκτον.

    Με απώλειες 0,71% έκλεισε ο Shanghai Composite, ενώ ο Hang Seng σημείωσε πιο διευρυμένες ζημιές της τάξης του 1,58%. Με ορισμένους αναλυτές να θεωρούν ότι η επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου της Κίνας θα δώσει πιθανώς ώθηση στις δύο πλευρές για επίλυση των διαφορών της, η επερχόμενη επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης της Κίνας Liu He στην Ουάσινγκτον στις 30 και 31 Ιανουαρίου, κρίνεται σημαντικότατη και απαραίτητη.

    Στο Λονδίνο, η βρετανίδα Πρωθυπουργός Theresa May, αναμένεται να κάνει μια τελευταία προσπάθεια να προειδοποιήσει τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές της ότι το Brexit μπορεί να “μπλοκαριστεί” από το Κοινοβούλιο κατά την αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία, αν δε στηριχτεί από την ψήφο τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, παρά τον μικρό αριθμό βουλευτών που έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει με το μέρος της η Theresa May, η Πρωθυπουργός θα μπορούσε να χάσει την αυριανή ψηφοφορία με ένα περιθώριο που φτάνει τις 200 ψήφους.

    Στο ταμπλό της Ευρώπης, με απώλειες -0,55% κινείται μέχρι αυτή την ώρα ο DAX, στο -0,60% είναι ο CAC 40, στο -0,48% ο FTSE 100, ενώ στο Μιλάνο ο MIB σημειώνει απώλειες -0,75%.

    Με απώλειες κινούνται και τα ΣΜΕ Μαρτίου στις ΗΠΑ με τους Dow Jones, S&p 500 και Nasdaq να χάνουν -0,68%, -0,67% και -0,81% αντίστοιχα.



    ΣΧΟΛΙΑ