Σχόλιο Αγοράς

Wall Street: Βαριές απώλειες για Nasdaq και S&P 500 – Βουτιά άνω του 6% για Tesla

  • NewsRoom
Wall street


Με βαριές απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα στη Wall Street, με τις τεχνολογικές μετοχές να οδηγούν τον Nasdaq σε βαριές απώλειες, ενόψει των ανακοινώσεων των μεγάλων εταιρειών του χώρου αλλά και τις επικείμενες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από τη FED και τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 33.717,09 μονάδες με απώλειες -0,77%. Ο S&P 500 υποχώρησε στις 4.017,77 μονάδες με πτώση -1,30%, ενώ ο Nasdaq στις 11.393,81 μονάδες με απώλειες -1,96%.

Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τη νέα κίνηση της FED, με την επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) να συνεδριάζει την Τρίτη και την Τετάρτη. Οι αγορές αναμένουν πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας (0,25%). Κυρίως, όμως, οι επενδυτές αναμένουν τις όποιες ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της FED μέσα στη χρονιά προκειμένου να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

Μέχρι στιγμής η αγορά έχει βρει στήριγμα στα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, ελπίζοντας σε μια πιο ήπια προσέγγιση από τη FED, σε σχέση με τις τελευταίες της προβλέψεις για επιτόκια άνω του 5%.

Την ίδια ώρα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις εταιρείες τεχνολογίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα οικονομικά αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο. Μέχρι στιγμής η αγορά λάβει ανάμεικτα μηνύματα, εν μέσω μαζικών απολύσεων και ένα αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Μεταξύ άλλων, κέρδη τριμήνου αναμένεται να παρουσιάσουν οι Spotify και Snap την Τρίτη, η Meta την Τετάρτη, η Alphabet, η Amazon και η Apple την Πέμπτη.

«Τα πιο σημαντικά κέρδη για την αγορά θα είναι αυτά της Apple, η οποία θα δώσει μια ματιά στη συνολική ιστορία της ζήτησης για τους καταναλωτές παγκοσμίως, δίνοντας παράλληλα μια εικόνα των προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού της Κίνας που αρχίζουν να μειώνονται σιγά σιγά», έγραψε ο CEO της Wedbush Securities, Dan Ives σε σημείωμα του.

Περισσότερες από 100 εταιρείες στον S&P 500 αναφέρουν κέρδη αυτή την εβδομάδα.

Τέλος η αγορά αναμένει αυτή την εβδομάδα έναν αριθμό από μακροοικονομικά στοιχεία γύρω από την αγορά εργασίας, με τα στοιχεία για την ανεργία του Ιανουαρίου να ανακοινώνονται την ερχόμενη Παρασκευή.

Σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των τίτλων της Dow Jones σημείωσε η Goldman Sachs (1,08%) και η Verizon Communications (1,03%). Συνολικά μόλις 8 μετοχές από τις 30 του δείκτη έκλεισαν με άνοδο.

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των μετοχών του δείκτη σημείωσε η Johnson & Johnson (-3,70%), μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να μη δεχθεί ένα ειδικό σχέδιο χρεωκοπίας, μια ειδική νομική «μανούβρα» γνωστή πια με τον όρο «Texas Two-Step bankruptcy», προκειμένου να γλυτώσει από τις 40.000 αγωγές εναντίον της για την υπόθεση με τα κρούσματα καρκίνου από το ταλκ της εταιρείας. Η απόφαση αυτή επηρέασε και τη μετοχή της 3M (-2,32%), η οποία σκόπευε να ακολουθήσει μια παρόμοια στρατηγική σχετικά με υπόθεση που αφορά μια θυγατρική της (Aearo Technologies) και αφορά αγωγές από βετεράνους στρατιώτες σχετικά με προβληματικές ωτοασπίδες που φέρεται να τους προκάλεσαν πρόβλημα ακοής.

Ισχυρά πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι Chevron, Microsoft και Apple με απώλειες άνω του 2%.

Εκτός του Dow Jones, βουτιά 2,94% σημείωσε η Ford, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε πως μειώνει τις τιμές και εντείνει την παραγωγή στο ηλεκτρικό crossover Mustang Mach-E, μετά από παρόμοια ανακοίνωση από την Tesla. Η μετοχή της τελευταίας βούλιαξε επίσης στο -6,32%, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του S&P 500.

Ισχυρές ήταν επίσης οι απώλειες της NVIDIA, η οποία έκλεισε στο -5,91%.ΣΧΟΛΙΑ