• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ο πληθωρισμός χονδρικής έβαλε τέλος στο ανοδικού σερί πέντε εβδομάδων του S&P 500

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με απώλειες έκλεισε την Παρασκευή η Wall Street, ολοκληρώνοντας μια εβδομάδα που εξελίχθηκε σε «roller coster» για την αγορά των μετοχών.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 38.627,99 μονάδες με πτώση -0,37%, ο S&P 500 στις 5.005,57 μονάδες με απώλειες -0,48% και ο Nasdaq στις 15.775,65 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,82%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε με ήπιες απώλειες 0,11%, ενώ ο S&P 500 έσπασε το σερί των πέντε συνεχόμενων θετικών εβδομάδων, κλείνοντας με συνολική πτώση -0,42%. Βαριές ήταν οι απώλειες του τεχνολογικού Nasdaq σε επίπεδο εβδομάδας, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,34%.

    Οι βασικοί δείκτες πληγώθηκαν ιδιαίτερα από το sell-off που προκάλεσαν την Τρίτη τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου, ο οποίος ήταν υψηλότερος από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον μήνα Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση, έναντι πρόβλεψης για 2,9%, κάτι που οδήγησε την αγορά να επανεξετάσει τις προοπτικές για το χρονικό ορίζοντα της πρώτης μείωσης των βασικών επιτοκίων από τη FED.

    Αν και τα μεταγενέστερα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Ιανουαρίου την Πέμπτη έφεραν ένα εντυπωσιακό «ριμπάουντ» στην αγορά, καθώς έδειξαν μια μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση, κάτι που ευνοεί την μάχη κατά του πληθωρισμού, τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έφεραν ξανά προβληματισμό στην αγορά.

    Ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Ιανουάριο αυξήθηκε κατά 0,3% σε επίπεδο μήνα, την ώρα που οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν άνοδο μόλις 0,1%. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός PPI αυξήθηκε κατά 0,5%, υψηλότερα από τις προσδοκίες για άνοδο 0,1%.

    Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από το 4,3% μετά την μέτρηση του PPI, ενώ ενδοσυνεδριακά  η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4,7%, το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, 10 έκλεισαν με άνοδο την Παρασκευή και 20 με πτώση. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Merck (0,99%), Walmart (0,63%) και Dow (0,56%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Nike (-2,4%), Amgen (-1,86%) και Cisco (-1,26%)

    Από τις μετοχές του S&P 500 εντυπωσιακή άνοδο 6,35% σημείωσε η Applied Materials, η οποία ανέφερε μεγαλύτερα των αναμενόμενων κέρδη τριμήνου, ενώ στο +5,23% έκλεισε η μετοχή της Vulcan Materials. Στον αντίποδα, πτώση 8,34% σημείωσε η Digital Realty Trust, ενώ στο -7,41% έκλεισε η μετοχή τη Adobe.

    Διαβάστε επίσης

    Δεύτερη πτωτική εβδομάδα για τον χρυσό – Ισχυρά ξανά τα κέρδη για το πετρέλαιο

    Ευρωαγορές: Με νέα κέρδη και το ενδιαφέρον στην ΕΚΤ ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας

    Χρηματιστήριο: Η Ιντρακάτ η μετοχή της ημέρας, 5ο σερί ανόδου η Coca Cola, κινείται και ο… ΟΤΕ



    ΣΧΟΛΙΑ