• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ο φόβος για ρωσική εισβολή βύθισε την αγορά – Πτώση 1,43% για τον Dow Jones, ξανά κάτω από τις 14.000 μονάδες ο Nasdaq

    • NewsRoom
    γυναίκα χρηματιστής της Wall Street με μάσκα


    Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσε την Παρασκευή η Wall Street, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις εξελίξεις γύρω από την κρίση στην Ουκρανία, την ώρα που η Goldman Sachs αναθεωρούσε τις εκτιμήσεις της για τις κινήσεις της FED, προβλέποντας επτά αυξήσεις βασικών επιτοκίων εντός του 2022.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 34.738,06 μονάδες με απώλειες -1,43%, ο S&P 500 στις 4.418,64 με πτώση -1,90%, ενώ ο Nasdaq στις 13,791,15 μονάδες με νέα βουτιά -2,78%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, έκλεισε με απώλειες 1%, ο S&P 500 με πτώση 1,82% και ο Nasdaq με απώλειες 2,18%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις 4  (Chevron, Verizon, Dow, Merck) έκλεισαν με άνοδο, με τα σημαντικότερα κέρδη να καταγράφει η Chevron (2,4%) εκμεταλλευόμενη το άλμα στις τιμές πετρελαίου που προκάλεσε ο φόβος για πιθανή ρωσική εισβολή.  Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Salesforce (-4,49%) και Nike (-3,20%), ενώ οι  Apple, Goldman Sachs, Microsoft, Honeywell, Intel και Boeing έκλεισαν με απώλειες άνω του 2%.

    Νωρίτερα, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, οι ΗΠΑ φέρονται να ενημέρωσαν τους συμμάχους τους πως επίκειται ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου, ενώ ο Τζακ Σάλιβαν δήλωσε πως υπάρχει πιθανότητα για μια κίνηση από τη Μόσχα ανά πάσα στιγμή. Αμέσως, πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων  και οι ΗΠΑ, κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Από την πλευρά της η Ρωσία έκανε λόγο για παραπληροφόρηση από τη Δύση.

    Η κινητικότητα προκάλεσε χάος στην αγορά, την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύθηκαν στα ύψη.

    Άλλωστε, η κρίση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει σταθερός, με τον Ιανουάριο να κλείνει με τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ στο 7,5% σε υψηλό 40 ετών, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε για τον Φεβρουάριο στις 61,7 μονάδες από 67,2 μονάδες τον Ιανουάριο.

    Ταυτόχρονα, οι αναλυτές άκουσαν με απογοήτευση την Goldman Sachs να προβλέπει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια επτά φορές φέτος για να συγκρατήσει τον υψηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αντί για πέντε που προέβλεψε νωρίτερα.

    Η τράπεζα εκτιμά τώρα ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις υπόλοιπες συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας φέτος, έγραψαν οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Jan Hatzius σε report προς τους πελάτες. Η τροποποιημένη πρόβλεψη ακολουθεί τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ που σημειώνουν τον Ιανουάριο το μεγαλύτερο άλμα από το 1982.

    Τη συγκεκριμένη εκτίμηση υποστηρίζουν και αρκετοί επενδυτές. Τα swaps που συνδέονται με τις ημερομηνίες συνεδριάσεων της Fed υποδεικνύουν ότι οι επενδυτές αναμένουν πως το βασικό επιτόκιο της Fed θα διαμορφωθεί σε 1,85% μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου από σχεδόν μηδέν τώρα.



    ΣΧΟΛΙΑ