• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ο Elon Musk οδήγησε τον Nasdaq στο +1,9%, εκτοξεύθηκε η μετοχή της Twitter με άλμα 27,12%

    • NewsRoom

    Elon Musk


    Η είδηση πως ο Elon Musk απέκτησε μερίδιο 9,2% στην Twitter και αναδείχθηκε στον μεγαλύτερο μέτοχο της δημοφιλούς πλατφόρμας στάθηκε ικανή όχι μόνο να απογειώσει την μετοχή της εταιρείας αλλά και το σύνολο των τεχνολογικών μετοχών, κάνοντας τον Nasdaq να ξεχωρίσει κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.921,88 μονάδες με άνοδο 0,30%, ο S&P 500 στις 4.582,64 μονάδες με κέρδη 0,81% ενώ ο Nasdaq στις 14.532,55 μονάδες με άλμα 1,90%.

    Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στις ρυθμιστικές αρχές, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Tesla και της SpaceX κατέχει πλέον 73.486.938 μετοχές της Twitter. Ο 50χρονος Μusk έκανε δημοσκόπηση με τους περισσότερους από 80 εκατομμύρια ακολούθους του στο Twitter τον περασμένο μήνα, ρωτώντας τους αν η εταιρεία τηρεί τις αρχές της ελευθερίας του λόγου. Αφού πάνω από το 70% απάντησε αρνητικά, ρώτησε αν υπάρχει ανάγκη για μια νέα πλατφόρμα και είπε ότι ο ίδιος σκέφτεται σοβαρά να ξεκινήσει τη δική του.

    Η είδηση εκτόξευσε τη μετοχή της Twitter  στα 49,97 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 27,13%. Η μετοχή της Tesla έκλεισε με άνοδο 5,61%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των υπόλοιπων εταιρειών που διαχειρίζονται πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με την Meta (facebook, instagram) να κλείνει στο +4,02%, την Snap (Snapchat) στο +5,20% και την Pinterest στο +10,51%.

    Η είσοδος του στο μετοχικό κεφάλαιο της πλατφόρμας, πάντως, αναμένεται να  μία ακόμη μεγάλη δοκιμασία για τον νέο CEO του Twitter, Parag Agrawal, ο οποίος αντικατέστησε τον Jack Dorsey μετά την απροσδόκητη παραίτησή του τον Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι ο Musk δημοσίευσε ένα σκίτσο τον Δεκέμβριο, μετά την ανακοίνωση του Twitter ότι ο Agrawal πήρε τη θέση του Dorsey ως Διευθύνων Σύμβουλος. Απεικονίζει τον Agrawal ως τον σοβιετικό δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν και τον Dorsey ως επικεφαλής της σοβιετικής μυστικής αστυνομίας Nikolai Yezhov, να χώνεται στο νερό.

    Την ίδια ώρα, πάντως, οι επενδυτές συνέχισαν να παρατηρούν πως ένα βασικό τμήμα της καμπύλης αποδόσεων παρέμεινε ανεστραμμένο μετά την μετατόπιση των αποδόσεων του 2ετούς και 10ετούς ομολόγου για πρώτη φορά από το απόγευμα της Πέμπτης του 2019, μια ένδειξη για μια πιθανή ύφεση που θα μπορούσε να πλησιάζει. Η απόδοση των 5ετών ομολόγων διαπραγματεύεται επίσης πάνω από την αντίστοιχη 30ετίας.

    Παράλληλα, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Αν και οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία φαίνεται να αποχωρούν από τον Βορρά, οι εικόνες από τις σφαγές αμάχων στη πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, προκάλεσαν σοκ σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ, οι οποίες κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις για εγκλήματα πολέμου, έσπευσαν να προειδοποιήσουν τη Ρωσία με νέες κυρώσεις. Την ίδια ώρα, η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία πως «έστησε» τις εικόνες για να κατηγορηθεί η ρωσική πλευρά.

    Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό αργό ανέκαμψε δυναμικά, επιστρέφοντας πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Tο συμβόλαιο του WTI Μαΐου κέρδισε  4% και έκλεισε στα 103,28 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, δίνοντας στήριξη στις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τεχνολογικές Salesforce (3,11%), Apple (2,37%), Intel (2,27%) και Microsoft (1,79%). Τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των Walgreens (-1,05%) και Travelers (-1,85%).



    ΣΧΟΛΙΑ